Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation        Publicerat 2023-03-14

Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 17 resenärer samt färdledare Katarina Watanabe.  
 
Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med Air France och KLM.  
 
Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   

Det har skett en liten tidsändring på hemresan. Ni lämnar Japan 10:25, fem minuter senare än tidigare informerat, och ni har lite kortare väntetid i Amsterdam. Ni hittar de uppdaterade flygtiderna under deltagarinformationen via länken längre ned på sidan.
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på Air France webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in. Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett) ,  ditt efternamn och flightnummer. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas in hela vägen till Osaka (Kansai International Airport). Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 
 
För er som inte registrerar inresan via Visit Japan Web finns då möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration (se ”praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan: 
 
Iroha Grand Hotel Kintetsu Nara ekimae 
30-1 Konishicho, 630-8226 Nara   
Telefon: +81-(0)742-27-0168 
 
Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Kristina kommer att vara på plats i Osaka och möter er vid ankomst med en skylt med Världens Resors namn på. Hennes telefonnummer är +81-(0)80-5414-1011. 
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Nara där ni eventuellt checkar in, om rummen är klara tills dess, och sedan promenerar i Naraparken och besöker Todaiji. 
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” via länken till deltagarinformationen längre ned på denna sida. 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid två tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck som är relativt lätt att bära med er. Se till att ni alltid har passet med er.   
 
Bagageskick 1: Kyoto till Kanazawa (utan huvudbagage två nätter i Hiroshima) 
Bagageskick 2: Från Kanazawa till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. 
 
Boende  
Som tidigare meddelat bor ni denna resa på både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att ni kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.   
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  
 
Ändring i resplanen 
Dag 2: Då ni ankommer till Nara lite försent för att hinna med en välkomstlunch och att se Nara, kommer ni istället att ha välkomstmåltiden nästföljande kväll i Kyoto. 
 
Dag 10: Ändring av boende. Vi har bokat om till ett trevligt boende med varma källor som heter Hanafubuki. Ni hittar den uppdaterade kontaktlistan i deltagarinformationssidan via länken längre ner på denna sida. 

Allmänt
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar duinformation om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 
 
Önskar ni något dokument utskrivet och ej själv har möjlighet att skriva ut så hör av dig till oss så skickar vi med post. 
 
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Louise Bylund  
 


 

Klicka här för att komma till sidan med deltagarinformation om din resa.