Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.Avreseinformation            Publicerat 2023-03-14

Konnichiwa! 
 
Nu är det inte långt kvar till avresan till Japan! Ni blir en grupp på 18 resenärer samt färdledare Caroline Tobinaga.  
 
Flygbiljetter 
Gå in på din bokningssida genom att klicka på fliken Min bokning ovan. Under rubriken Resehandlingar hittar du din flygbiljett med KLM.  
 
Titta noga på er e-ticket så att namnet är rättstavat. Ett förnamn räcker men det är viktigt att det står alla efternamn på biljetten. Det är OK att bindestreck eller apostrof inte står med på biljetten. Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.   
 
Flygändring 
OBS! Air France har gjort en tidtabellsändring för er som reser från Arlanda och avresan blir på eftermiddagen istället för på morgonen. Vänligen se de nya flygtiderna som uppdaterats. Ni hittar dem längst ned på denna sida under “Flygtider och deltagarlista”.  
 
På utresan kommer planet att göra ett stopp i Seoul, Sydkorea. Ni kommer inte att byta plan utan detta är endast för att släppa av passagerare. Vi vet inte exakt hur länge stoppet blir men det blir förmodligen ett stopp på 2 timmar och det finns eventuellt möjlighet kliva av planet och sträcka på benen. Flygpersonalen uppdaterar er om detta. På hemresan gör ni inget stopp i Seoul som det är nu. 
 
Individuell incheckning  
Incheckning online på Air France webbsida är öppen från 30 timmar före avresa. Klicka här för att komma till sidan för check-in. Var då beredd med ditt bokningsnummer (”booking reference” bestående av sex tecken längst upp på din biljett) eller biljettnummer (13-siffrigt utan bindestreck och de två sista siffrorna under ”ticket details” på din biljett) ,  ditt efternamn och flightnummer. Du har möjlighet att då välja sittplats i flygplanet. Kan vara bra att hänga på låset när incheckningen öppnar så ökar chansen att ha fler stolar att välja mellan. 
 
Vår erfarenhet från senaste tiden är dock att online check-in inte alltid fungerar och då checkar du in på flygplatsen istället. Se till att vara på flygplatsen i god tid. Två timmar före avresa är rekommenderat. 
 
Se till att bagaget checkas hela vägen till Osaka (Kansai International Airport). Tänk på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner mm i handbagaget. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan. 
 
För er som inte registrerar inresan via Visit Japan Web finns då möjligheten att fylla i Disembarkation card och Customs declaration (se ”Praktiska tips”). Både på Visit Japan Web och på pappersblanketterna fyller ni i det första hotellet ni bor på i Japan. För denna grupp är det enligt nedan: 
 
Piazza Hotel Nara 
11-20 Sanjohonmachi, Nara-shi, Nara Prefecture   
Tel: +81-(0) 742-30-2200 
 
Vid ankomst till Osaka 
Er färdledare Caroline kommer att vara på plats i Osaka och möter er vid ankomst med en skylt med Världens Resors namn på. Hennes telefonnummer är +46-(0)73-594 08 09. Glöm inte att även slå riktnumret 0046 om ni behöver ringa till Caroline i Japan. 
 
Efter ankomst åker ni med en hyrd buss från flygplatsen till hotellet i Nara. 
 
Inresekrav till Japan 
Japan har fortfarande inresekrav kopplade till Covid-19. Ni hittar detaljerna under “Praktiska tips” längre ned på denna sida. 
 
Packning 
Vissa saker är svårare att ersätta vid eventuell bagageförsening. Res gärna i dina promenadskor och se till att dina viktigaste tillhörigheter såsom mediciner kommer med i handbagaget. Se gärna till att ha med något som skyddar mot regn, förslagsvis en poncho som är lätt att packa och smidig att röra sig i när ni är ute.  
 
För att underlätta transporterna under resan kommer vi att skicka huvudbagaget framför oss vid två tillfällen. Färdledaren kommer att informera er i förväg när det är dags för bagageskick. Vi rekommenderar att ni packar det nödvändigaste för den dagen i en dagsryggsäck som är relativt lätt att bära med er. Se till att ni alltid har passet med er.   
 
Bagageskick 1: Kyoto till Kanazawa (utan huvudbagage två nätter i Hiroshima) 
Bagageskick 2: Från Kanazawa till Tokyo (utan huvudbagage en natt) 
 
*Bagageskicksschema kan ändras beroende på aktuella förhållanden under resans gång. 
 
Boende  
Som tidigare meddelat bor ni denna resa på både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att ni kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.   
 
Några användbara ord och fraser under resan 
Ohayo: God morgon. *Låter lite som den amerikanska staten ”Ohio”. 
Konnichiwa: Hej!  
Oyasumi: God natt.  
Itadakimasu: Inget motsvarande ord på svenska men så säger man när man börjar äta mat för att tacka för maten och dem som lagat måltiden.  
Gochisosama deshita: Tack för maten. 
Oishii: Gott.  
Daijobu: Ingen fara/Det går bra.  
Arigato: Tack.  
Kore kudasai: Jag vill ha detta.  
Mizu/Juusu/Biru kudasai = Jag vill ha vatten/juice/öl, tack. 
Kekkou desu: Det är bra. /Nej, tack.  
Sumimasen: Ursäkta mig. *Låter lite som ”simma sen”. 
Onaka peko peko: Jag är vrålhungrig. Lite på gulligt sätt men kanske lättare att komma ihåg! 
Kore wa nan desu ka?: Vad är detta? Vad heter det?  
 
Ändring i resplanen 
Dag 2: Då ni till Nara försent för att hinna med att promenera i Naraparken och besöka Todaiji. Ni utforskar Nara på kvällen på egen hand och laddar batterierna inför det kommande veckorna.  

Dag 3: På förmiddagen besöker ni Naraparken och Todaiji innan ni tidig eftermiddag beger er till Kyoto via Miho-museet. Ni avslutar dagen med en välkomstmiddag i Kyoto. 
 
Dag 8 & 9: Programmet kommer att kastas om lite dessa två dagar då Kanazawas museum för samtidskonst har stängt dag 8. Dag 8 kommer ni, efter att ni anlänt till Kanazawa, att besöka Kenrokuen och samuraidistriktet. Dag 9 kommer ni att vara med om teceremoni samt besöka Kanazawas museum för samtidskonst. 

Uppdaterad resplan hittar ni längre ned på denna sida.

Allmänt
På svenska UDs webbplats www.swedenabroad.com hittar du information om olika länder samt kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat. UD uppmuntrar svenskar på resa att anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att UD kan nå ut med information om tex säkerhet eller hälsoläge. Vill du anmäla dig gör du det här: på http://www.swedenabroad.com/svensklistan 

Önskar ni något dokument utskrivet och ej själv har möjlighet att skriva ut så hör av dig till oss så skickar vi med post. 
 
Kvarstår bara att önska trevlig resa. Itterasshai! 
 
Louise Bylund  


 

Deltagarinformation                     Publicerat 2023-01-31 
 

Konnichiwa minasan (Hej allihopa)!  
 
Nu är det cirka två månader kvar till resan till Japan. Nedan finner ni praktiska tips, kontaktlista med alla hotell, uppdaterad resplan samt flyg- och deltagarlista. Information om slutbetalning och uppdatering av dina personuppgifter hittar du också nedan. Resan är idag fulltecknad med 18 resenärer. Cirka tio dagar före avresa kommer du att få avresemeddelande via epost där vi bland annat skickar ut e-tickets för flyget. 
 
Er färdledare för denna resa blir Caroline Tobinaga 

Skåning med polska rötter. Caroline har en examen i japanologi från Lunds Universitet. Sedan 2010 återvänder hon regelbundet till Japan där hon även har studerat och frilansat som översättare i nästan två år. Har ett stort intresse för språk, mat och kultur och en förkärlek till Showa-periodens nostalgiska illustrationer och enka-musik.   
 
Slutbetalning och personuppgifter inför resa 
Viktigt! Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Vänligen fyll i dem snarast så att all information finns.  
  
Uppdatering av  resplanen 
Dag 2: Då ni ankommer till Nara senare på eftermiddagen kommer det inte finnas tid till att besöka Naraparken och Todaiji. Ni kommer istället abesöka Naraparken och Todaiji på morgonen dag 3 innan ni åker till MIHO-museet och senare vidare till Kyoto, dit ni ankommer tidig kväll. Vi återkommer i avreseinformationen angående välkomstlunchen. 
 
Boende 
På denna resa bor vi både på hotell i västerländsk stil och på japanskt ryokan. Att bo på ett japanskt ryokan innebär att vi kommer att sova på madrasser som rullas ut på tatamigolven i traditionella japanska rum. Det är inte alls ett mer obekvämt sätt att bo, men det gör att man rör sig lite mer på marknivå.  

Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det med vanlig post till er. 
 
Om det är något ni undrar över så hör gärna av er till mig på telefon 08-669 55 25 eller e-post: louise@varldensresor.se eller info@varldensresor.se  
 
Med vänliga hälsningar 
 
Louise Bylund