Litteraturtåget till Västerbotten

Avgång 2022-05-25
Hemkomst 2022-05-29

Hej,

På den här sidan finns det information kring just den resa och avgång du är bokad på. När vi har publicerat information kommer du att få ett mail om detta, så att du kan gå in och ta del av innehållet. Praktiska tips, restider mm publiceras ca två månader före avresa.


Avreseinformation                   Publicerat 2022-05-16

 

Hej,  

Nu är det snart dags för avresa med Litteraturtåget norrut. Det är fortsatt en fullbokad avgång med 88 resenärer, och vi som kommer att jobba ombord och med alla arrangemang kring resan ser fram emot detta litterära äventyr med er.  

Med vanlig post skickas idag en tryckt resplan, bagagetaggar och anvisningar för kupénummer i sovvagn, sittplatser samt vilken mat- och bussgrupp ni kommer att tillhöra under resan. Tågbiljett för sträckan Björkliden-Narvik med reguljärtåg kommer vi att dela ut under resans gång. 

Scrollar du lite längre ned på denna sida finns information från tidigare utskick, nu med uppdaterade praktiska tips samt deltagarlista. Där hittar du även kontakt- och litteraturlista.  

Kompletterande praktisk information för tågresan
-Då tågpersonalen inte går in i sovkupéerna för att tömma sopor under resans gång är de väldigt tacksamma om vi kan hjälpas åt att sätta ut soppåsarna utanför kupéerna innan varje avstigning. 

-Vattnet från kranarna på tåget är otjänligt som dricksvatten. I kupéerna kommer det därför att finnas vattenflaskor för att dricka/tandborstning. Önskas mer vatten än det som är tilldelat går det bra att köpa i klubbvagnen. 

-Då det finns begränsat antal eluttag ombord på tåget ber vi att ni själva tar med er så kallad powerbank för att kunna ladda tex mobiltelefon.  

Avresa och ombordstigning  
Vi vet inte i förväg vilken perrong tåget avgår ifrån, detta bestäms på respektive station. Det är av yttersta vikt att du är i god tid på stationen inför avresa. Läs på informationstavlan för avgångar. Planerade avgångstider ser du nedan. Tåget står på stationen endast cirka fem minuter på perrongen.

Med vanlig post får ni ett dokument med platsanvisningar för sovvagnskupé och sittplats. För att ombordstigningen ska fungera så smidigt som möjligt går ni först till er sovvagnskupé och ställer av bagaget, därefter letar ni upp era respektive sittplatser. Det finns fyra sovvagnar på tåget och de kommer att sitta direkt efter loket med vagn 54 längst fram. När det gäller den första lunchen ombord börjar grupp A att äta. Därefter grupp B och sist grupp C. Måltidsgrupperna kommer sedan att rulla på under resan så att det inte alltid är samma grupp som börjar att äta.


Avresetider 25 maj: 
Avgång från Kalmar: 18:39 (den 24 maj)  
Avgång från Alvesta: 07:40 
Avgång från Linköping: 10:21 
Avgång från Stockholm Central: 13:06

Obs! Tåget kommer in på perrongen fem minuter innan avfärd.   

Hemkomsttider 29 maj:  
Ankomst Uppsala: 12:55 
Ankomst Stockholm Central: 14:01. Avgång Stockholm Central: 14:08 
*Andra orter meddelas senare. 


Färdledare med från Världens Resor:  
Elin och Jörgen kommer att kliva på i Stockholm och finns tillgängliga på telefon om ni behöver nå oss innan avresan. Vi har ingen avprickning innan ombordstigningen. Ni som har andra avreseorter ber vi kontakta oss så att vi vet att ni kommit med från respektive station.  

Ni som kliver på i Gävle möter upp oss på Konserthuset innan föreläsningen med Kristina Sandberg. Ankomsttiden till Gävle beräknas till kl 15:30, och sedan promenerar vi därifrån till Konserthuset. Vi möts upp där strax innan kl 16. 

Kontakt färdledare:  
Jörgen Fredriksson, 073-571 68 48 
Elin Ishihara, 0761-67 08 00 

Till sist kommer här lite att lyssna på inför resan som inspiration:  
https://sverigesradio.se/avsnitt/olof-wretling-kaffet-vinterprat-2019 

Återstår bara att önska en riktigt trevlig resa! 

Hälsningar,  

Elin Ishihara 

 

En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan p.g.a. omständigheter som t.ex väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske p.g.a. spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande.

 

 


Deltagarinformation                Uppdaterad 2022-05-10


Hej! 

Nu är det cirka 2 månader kvar tills resan Litteraturtåget 25-29 maj 2022 går av stapeln. Nedan finner du länkar till kontakt- och deltagarlistor, praktiska tips samt en litteraturlista.  
 
Glädjande nyheter är att från och med 12 februari har Norge tagit bort alla krav som är covidbaserade. Vi behöver således inte ta något PCR- eller antigentest, inte visa upp EU:s covidbevis med QR-kod eller fylla i någon hälsodeklaration för att välkomnas in till Norge. Vi följer givetvis utvecklingen och hör av oss om det skulle bli någon ändring. 
 
Cirka två veckor före avresan kommer ni att få ett avresemeddelande via e-post med de senaste uppdateringarna. Via vanlig post kommer ni att få ett kuvert med uppdaterad resplan, bagagetaggar osv. 
  
Idag har vi en nästan fulltecknad grupp med 88 deltagare, fulltecknad grupp.

Ciceron på resan blir Marianne Rundström.

Folkkär journalist, programledare och föreläsare. Numera kan hon även titulera sig som författare. 2016 kom hennes debutbok, Passé, de ofrivilliga pensionärerna, som väckte stor uppmärksamhet. Hon har ett stort kulturintresse och har bland annat suttit i Augustprisjuryn.   
 
Från Norstedts deltar Katarina Lindell och Lina Sjögren:  
 
Katarina Lindell 

Kommunikationsansvarig på Norstedts förlag och hon är också den som har arbetat längst och mest med några av resans huvudpersoner, legenderna Per Olov Enquist och Torgny Lindgren. Om vi har tur så har Katarina massor av härliga anekdoter att berätta om dem! 
 
Lina Sjögren 

Kommunikationsansvarig, Norstedts förlag
Lina arbetade som mellanstadielärare när hon plötsligt fick en chans att arbeta med sin passion för läsande och böcker på ett förlag. Femton år senare är läslusten och att inspirera till läsande fortfarande det som får henne att hoppa upp tidigt varje morgon. Och fåglarna, för Lina är även en hängiven fågelskådare och har rest över land och hav för att få se speciella fåglar i världen.  
Svensk favoritförfattare: PO Enquist 
Favoritfågel som synts i Sverige: Lappsparv 
 
Färdledare på resan blir Jörgen Fredriksson och Elin Ishihara:  

Jörgen Fredriksson 
Jörgen Fredriksson
Jörgen är en av grundarna till Världens Resor och har lett massor av resor på många ställen på jorden. Han har ett starkt kulturintresse och har bland annat studerat litteraturvetenskap.   

Elin Ishihara 
Elin Ishihara

Elin är halvjapanska och har varit i Japan oräkneliga gånger sedan barnsben. Kulturen, människorna, maten, kontrasterna, estetiken, vänligheten… det finns mycket att älska med detta land! Elin producerar även resor till bl.a. Indonesien, Nord- & Sydkorea, Tyskland, Schweiz, Sverige och Norge.  

Särskilda krav och rekommendationer på grund av Covid 
Det är viktigt att alla följer de rekommendationer kring covid-19 som gäller vid resan tidpunkt och på de platser resan går. Är du osäker fråga färdledaren. Att hålla avstånd vid behov, använda munskydd där det krävs samt tvätta händerna ofta. Har du förkylningssymptom under resan är det bra att försöka hålla avstånd så gott det går.  *LKAB har tagit bort munskyddskrav (uppdaterat 2022-05-05)
 
Ändringar i programmet 
Elin Anna Labba har fått förhinder att vara med i Kiruna och ersätts av författaren Karin Alfredsson som precis kommit ut med sin nya spänningsroman, Från någon som vill dig illa.   
 
Tågtider 
Vi har lämnat in önskemål till Trafikverket som sedan tar beslut om olika slot-tider och scheman och vi väntar på exakta tider för tågets avgång och ankomst. Uppdatering kommer när vi har fått ett besked från dem. Vi siktar på påstigning i Stockholm vid 12.30 den 25 maj och ankomst i Stockholm kl 12.00 den 29 maj, men vänligen observera att tiderna fortfarande är preliminära. Det blir även påstigning/avstigning i Alvesta, Linköping och Gävle för er som har önskat det vid bokning och vi återkommer med tider.  
För resenärer från Kalmar: Det blir dessvärre inte påstigning/avstigning i Kalmar på grund av att tåget måste lämna Kalmar redan på kvällen den 24/5 för att banan stängs av för ett stort banarbete, likaså på hemvägen då tåget måste vänta i Alvesta över natten mellan den 29/5 och 30/5. Vi kontaktar er som har valt Kalmar som avreseort via separat mail för att ordna en alternativ transport.  
 
VIKTIGT, Personuppgifter:  
Slutbetalning och personuppgifter inför resan: 
 Vänligen uppdatera dina personuppgifter på Mina Sidor omgående. Det gäller även er som rest med oss sedan tidigare. 
 
1. Logga in på Mina sidor, klicka här.  Använd din e-postadress (den du får mail från oss på) samt skapa ett lösenord*.    
2. Öppna Personuppgiftsformulär och fyll i alla uppgifter som behövs för din resa, på denna resan vill vi ha fullständigt namn, kontaktperson med telefon och allergier.   
3. Du kan välja att betala direkt med kort på webben eller till bankgiro.  

Betala med kort på webben: Skrålla ner dig till slutet av sidan, där du kan betala med kort direkt.  
Betala till bankgiro: Vill du betala till bankgiro öppnar du din "PDF Bekräftelse", som finns överst på dina sidor. På den hittar du all information om ocr mm. 
 
*Har ni några problem får ni gärna meddela oss så hjälper vi till.   

Slutbetalning av resan 
Datum för slutbetalning har ni sedan tidigare på era fakturor, 15 april 2022.    
 
Öppna dokumenten nedan för information om: 

Deltagarlista (uppdaterad 22-05-05)

Kontaktlista
 
Praktiska tips (uppdaterad 22-05-10)
 
Litteraturlista 

Resplan

Har du frågor så hör gärna av dig till oss på telefon 08-669 5525 eller akio@varldensresor.se alternativt elin@varldensresor.se   

Med vänlig hälsning

Elin och Akio

Elin Ishihara