Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation        Publicerat 2023-08-16

 
Hej! 
Nu är det snart dags för avresa Tåg till Lofoten den 26 augusti. Vi hoppas att ni är riktigt ressugna. 
 
Färdledare 
Roger Eriksson, tel 070-7361893 
Niklas Kämpargård, tel 0708-65 81 81 
 
Koordinator 
Charlotte Lööf, Världens Resor, tel 0733-911062 
 
Avresa till Lofoten 26 - 27 augusti 
Det är nu klart att det blir spårarbeten mellan Kiruna och Narvik som vi tidigare har flaggat för. Vi åker därför med vårt nattåg upp till Boden. I Boden byter vi tåg till ett dagtåg som tar oss till Kiruna. I Kiruna möter oss två bussar för vidare färd upp till Svolvaer på Lofoten.  
 
18.10 Vy nattåg 94 från Stockholms C till Boden C 
05.47 Ankomst till Boden C 
06.11 Tåg 3964 från Boden C till Kiruna Malmbangård (KMB) 
09.14 Ankomst till Kiruna Malmbangård (KMB) 
09.30 ca Avresa med två bussar mot Svolvaer. På vägen stannar bussarna utanför Narvik vid vägkrogar så att ni kan köpa lunch där. 
17.30 ca Ankomst till Svolvaer på Lofoten 
 
Under deltagarlistan ser ni avresetider från Uppsala och Gävle.  
 
Det blir ingen gemensam samling på Stockholms Central utan ni går direkt ombord och hittar er kupé för att undvika trängsel på perrongen. Färdledarna Roger, Niklas och Charlotte kommer att finnas på plats på perrongen 20 min innan tåget avgår.  
 
Färdledarna kommer sedan att gå runt på tåget och hälsa på alla i kupéerna när tåget har rullat iväg och alla funnit sig till rätta. Se till att befinna er på stationen i god tid för att ta reda på vilken perrong som tåget avgår ifrån.     
 
OBS! Prognosen gällande den tidigare urspårningen mellan Iggesund och Hudiksvall är att tågen ska gå som vanligt vid tiden för vår avresa. Får vi andra besked kommunicerar vi ut det i ytterligare meddelanden.  
 
Hemresa 2 september 
Det är Trafikverket som avgör de slutgiltiga tågtiderna för vårt veterantåg. Vi har ansökt om att avresa kl. 13.00 från Sundsvall och ny beräknad ankomst till Stockholm är kl. 18.00. Men observera att denna tid endast är preliminär.  
 
Om vi får slutlig ankomsttid till Stockholm den 2 september innan vi startar vår resa den 26 augusti kommer vi att skicka ut ett nytt meddelande om det. Annars kommer vi att meddela ankomsttiden till Stockholm, Uppsala och Gävle under resans gång. 

Mat och snacks  
Vi rekommenderar att ni har med er snacks, dryck (gärna vattenflaska), frukt och någon smörgås på nattåget att ha till morgonen efter. Det finns restaurangvagn ombord på tågen, men utifall att deras utbud skulle ta slut så är det bra att ha med sig något ätbart.  
 
Det kommer att finnas snacks, smörgåsar, kaffe och te till försäljning även ombord på vårt veterantåg. Vi har långa resdagar generellt på denna resa inklusive långa bussresor, så vi rekommenderar även att ta med er eget snacks eller annat som ni föredrar för busstransporterna.  
 
Här följer några tips på restauranger i Svolvaer (Lofoten) för de kvällar ni har middag på egen hand. Ni kanske önskar boka bord redan hemifrån. Vi beräknas vara klara med våra program på måndagen och tisdagen kl. 18.30.  
 
Børsen Spiseri, www.svinoya.no/en/restaurant +47 76 06 99 31 
Nordis Restaurant, www.nordisrestaurant.no/svolvar/, + 47 41 29 20 00 
Fellini Pizza og Grill, www.fellinisvolvar.no/ +47 76 07 77 60 
Bacalao, www.bacalaobar.no/, +47 76 07 94 00 
Restaurant Nihao, https://nihao.fline.no/shop, +47 76 07 79 00 
Paleo Arctic (Thon Hotel Lofoten) https://paleoarctic.no/, +47 76 04 90 00 
Styrhuset Pub (Thon Hotel Lofoten), +47 76 04 90 00 
 
Gruppindelning 
Då vi är många deltagare på resan kommer vi att dela upp gruppen i två delgrupper när vi har busstransporter och lunch ombord på veterantåget. Dessa grupper heter A och B och leds av varsin färdledare.  
 
På vårt veterantåg kommer ni dessutom att vara indelade i grupp 1, 2 och 3 för att få plats i biovagnen där vi har föreläsningar. Klicka på bilden med texten ”Gruppindelning” nedan så ser ni vilken grupp ni tillhör, er plats på veterantåget samt vilket hotell ni ska bo på vid Höga Kusten. 
 
Biljetter 
Under Min bokning ovan, Resehandlingar ser ni er tågbiljett(scanner@varldensresor) Stockholm-Boden och Boden-Kiruna. Båda ligger på samma biljett. Observera att även för er som har bokat en egen kupé för två personer så står det helkupé 3-bädd, men det är er egen kupé.  
 
På veterantåget behövs inte någon biljett. Ni ser er sittplats på veterantåget under ikonen Gruppindelning.  
 
Ändring i program 
 
Kirunagruvan 
Vi kommer att besöka Kirunagruvan på onsdag eftermiddag istället för på torsdag morgon. Detta på grund av att LKAB har stängt gruvan för externa besök hela torsdagen. 
 
Skellefteå 
Vi kommer att åka med veterantåget från Kiruna till stationen i Bastuträsk och åka buss sista biten in till Skellefteå. Detsamma gäller för avresan från Skellefteå dagen därpå (buss till Bastuträsk). Detta eftersom Skellefteås gamla tågperrong är under renovering. Det kommer inte att vara möjligt att gå in i Sara Kulturhus då de har stängt för annan verksamhet precis när vi är där. Istället kommer en representant därifrån att berätta om Kulturhuset i samband med vår föreläsning på fredagsmorgon. 
 
Nedanför i Deltagarinformationen finner ni en uppdaterad Resplan, ikonen Resplan. 
 
Vi önskar er en trevlig resa!   
    
Med vänliga hälsningar,    
Charlotte Lööf 
 
En resplan skall alltid ses som preliminär. En utflykt kan behöva byta tidpunkt med en annan pga omständigheter som t.ex. väder, transportförändringar eller dylikt. Förändringar kan också ske på grund av spontana stopp eller utflykter längs vägen om något nytt och spännande dyker upp. Färdledaren informerar fortlöpande    

Deltagarinformation Publicerat 2023-06-26

Hej! 

Nu är det cirka två månader kvar till resan Tåg till Lofoten 26 aug – 2 september. Det är en fullbokad grupp med 86 deltagare och färdledare. 

Längst ner på denna sida finner ni en färdplan, praktisk information, kontaktlista med boende samt en deltagarlista. Om det är något dokument som inte vill ha i pappersform kan vi meddela oss detta så skickar vi det till er.

Uppdatering av personuppgifter  
För denna resa behöver vi ert personnummer, försäkringsbolag, närmast anhörig med kontaktuppgifter som inte är med på resan, samt om ni har några matrestriktioner. Gå in på sidan Min bokning, Personuppgifter i menyn ovan och uppdatera dessa uppgifter. Vänligen fyll i dem snarast. På denna sida kan du även slutbetala din resa.  

Tågtid från Stockholm 
Publicerad avresetid från Stockholms Central den 26 augusti är kl. 18.10 med Vy-nattåg norrut. Förändringar kan ske, så om du bokar anslutning med annat tåg eller transport, se till att ha god marginal samt ombokningsbara biljetter både till och från Stockholm. Som vi alla kan höra i media och bli varse när vi är ute och reser med tåg så är det en hel del förändringar och sena besked på grund av banarbeten och överbelastning hos Trafikverket. Detta är tyvärr inget vi kan påverka. Vi har precis fått veta att det planeras för spårarbeten norr om Boden den 26 augusti. Om det blir så kommer det att sättas in ersättningsbussar från Boden och vidare mot Narvik. Men det är två månader kvar till resan och det kan komma ny information både om detta och andra sträckor innan dess. Vi uppdaterar med den senaste informationen ett par veckor före avresa.

Trafikverket har vidare meddelat oss att vårt veterantåg som vi har chartrat på hemresan kommer att kunna gå redan från Kiruna mot Skellefteå den 30 augusti.

Vi har lämnat önskemål om avresetider och väntar information om det från Trafikverket, samt hemkomst till Stockholm den 2 september. Vår önskade ankomst till Stockholm är kl. 17, men observera att det endast är en preliminär tid. Slutlig tid kommer med all sannolikhet bara någon dag innan vi reser iväg. 
 
Färdledare   
Niklas Kämpargård

Fotograf, skribent, sjuksköterska och friluftsfantast. Niklas arbetar med utbildning inom krisberedskap, odling och hållbart resande samt leder resor både i Sverige och Afrika. Niklas har skrivit bland annat böckerna "Svemester - så reser du smart och hållbart i Sverige" samt "Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv" 
 
Roger Eriksson 

Till vardags är Roger översättare, främst med att översätta från kinesiska till svenska. Men ibland tar han på sig färdledarkostymen och ger sig ut på vägarna istället. Det ger möjligheter både till mänskliga möten och till upptäcktsfärder i natur och kultur, både nära och fjärran. På den egna fritiden lockar naturen med vandring, skidåkning, segling och annat.  
 
Ca tio dagar före avresa kommer du att få ett avresemeddelande via e-post där vi bland annat skickar ut info om platsnummer på tåget, samt gruppindelning.

Har ni frågor får ni gärna kontakta mig på 08-669 55 25 eller på mejl charlotte@varldensresor.se
  
 
Vänliga hälsningar,   
Charlotte Lööf   
Reseproducent Norden   

Klicka på knapparna nedan för information om: