Inför resan

På den här sidan hittar du information inför din resa. Cirka två månader före avresa publicerar vi praktiska tips, flyg-båt- och tågtider, deltagarlista mm. Biljetter och avreseinformation kommer senast tio dagar före avresa. Varje gång vi har lagt upp nya information här så får du ett mejl av oss.


Avreseinformation gick ut med vanlig mejl från info 230427, med bifogad flygbiljett. Se nedan:

Hej!   

  

Nästa vecka bär det av till Oslo och här kommer viktig information inför resan.    

Flygbiljetter  
Bifogat det här mailet har du din flygbiljett.    

Titta noga på biljetten så att namnet är rättstavat enligt ditt internationella ID-kort eller pass (observera att körkort inte räcker som identifikation). Bindestreck eller apostrof står inte med på flygbiljetter (notera att skandinaviska vokaler stavas annorlunda;   
å = aa eller a, ä=ae, ö=oe). Om det förekommer fel så meddela oss så fort som möjligt.     

Individuell incheckning   

Flyget med Norwegian avgår från terminal 5 på Arlanda. Norwegian rekommenderar incheckning på flygplatsen i deras automater för självincheckning. Gruppen är placerad så att ni sitter tillsammans ombord. Vill någon byta sittplats så kan vi byta med varandra innan ombordstigning. Är det mycket viktigt med en annan plats, så hör av er till mig innan så ska vi försöka lösa detta.  

Se till att vara på flygplatsen i god tid. Minst två timmar före avresa är rekommenderat då vi ska genom samma säkerhetskontroll som alla andra resenärer.  

Bagage  

Ombord på flygplanet får du ta med en mindre väska att ha under stolen samt en kabinväska (55 x 40 x 23cm).   

Det är också möjligt att checka in bagage, men tänk på att hemresan går med tåg inklusive tågbyte och att du ska kunna hantera bagaget själv. Om du väljer att checka in bagage, tänk även på att packa dina nödvändigaste saker så som mediciner med mera i handbagaget och res i dina bekväma promenadskor då bagageförseningar kan ske även vid korta resor. Vid eventuell bagageförsening skall detta anmälas direkt vid ankomst på flygplatsen och du ska få ett kvitto på din anmälan.   

Samling   

Vid tid för boarding kommer jag, Åsa Danielsson samt Annika Gunnarsson att finnas på plats vid gaten med en skylt som det står Världens resor på.   

Vid ankomst till Gardemoen kommer vi att ge oss ut på rundtur direkt, så se till att vara klädd för promenad utomhus inför flygresan.   

Lunch första dagen 

Direkt efter ankomst till Gardemoen kommer vi att resa till Hönefos för att äta lunch. Innan vi stiger ombord planet så tar vi in ditt menyval. Följande lunchrätter finns att välja på:  

1.  Cesarsallad med kycklingfilet, bacon, parmesan, krutonger, bröd och smör.  

2.  Norsk fisksoppa med veckans fiskfångst, grönsaker, potatis, krutonger samt bröd och smör.  

3.  Svamprisotto med äpple, skum på Karl Johan-svamp, bacon och stekt svamp. 

Väder  

Väderprognosen visar på omväxlande sol och moln, med temperaturer mellan 9 och 13 grader på dagtid och kallare till kvällen. Detta kan naturligtvis komma att ändras och det är alltid viktigt att vara klädd för eventuellt regn i Norge.   

Jag ser fram emot att träffa er på Arlanda!   

Åsa Danielsson 


Deltagarinformation                  publicerat 2023-03-20

Hej!

Nu är det snart dags för resan till Oslo. Gruppen består av 26 kvinnor. I deltagarlistan längre ned ser ni vilka som följer med. Resan leds av två färdledare.

Annika Gunnarsson:

Konstperspektivet får vi från Annika Gunnarsson. Annika är filosofie doktor i Konstvetenskap och arbetar på Moderna Museet som intendent med huvudansvar för teckning och grafik sedan 2001.

Åsa Danielsson:

Jag, Åsa Danielsson, har lett många resor till Norge genom åren och är ny reseproducent på Världens Resor med fokus på Norden.

Tillsammans ska Annika och jag se till att vi får en fin upplevelse i det Nya Oslo.

Avresa från Stockholm Central 
I dagsläget pågår planering av banarbete längs sträckan som gör att SJ ännu inte kan släppa tågbiljetterna i väntan på klartecken från Banverket. De bevakar dem till oss och under tiden så arbetar vi med en backup-plan. Vi håller er uppdaterade!

De preliminära tågtiderna är:
3 maj  Avresa Stockholm 7.37, ankomst Oslo 13.10
6 maj  Avresa Oslo 16.56, ankomst Stockholm 22.08

Ändring av museibesök
Vi har haft en specialöverenskommelse med Astrup Fernley Museet att få besöka deras generella samling trots att den skulle hållas stängd för allmänheten under denna period. Förra veckan meddelade de dock att de måste stänga helt då ett av konstverken ska flyttas. Vi kommer fortfarande att kunna uppleva Astrup Fernleys utomhusskulpturer och den intressanta arkitekturen exteriört.

Istället har vi planerat in ett mycket spännande besök på Henie Onstads konstcentrum som ligger vackert längs vattnet med en skulpturpark. I fredags invigdes utställningen Världen i uppror med ett femtiotal verk av Marc Chagall, vilket är första gången en större utställning visas i Norden sedan 80-talet. Utställningen fokuserar på den judiske konstnärens mindre kända verk från de turbulenta åren under 30- och 40-talet som går i en mörkare palett. Chagall påverkades djupt av nazismens framväxt och Förintelsen och utställningen berör teman som identitet, hemland och exil. Förutom målningar får vi också se exempel på Chagalls arbete med kostymer och scenografi. Annika kommer att lotsa oss genom skulpturparken och Chagallutställningen och vi får också chans att få inblick i Yayoy Kusamas prickiga värld. Vi hoppas att ni ser fram emot denna nya programpunkt!

Här finner ni information om Henie Onstads konstcenter.

Astrup Fernley Muséet har fortfarande öppet i sin tillfälliga utställningsdel som kan besökas på egen hand om så önskas. Läs mer om den tillfälliga utställningen här.

Uppdaterad färdplan

Klicka här för att resplanen som utskriftsvänlig PDF.

Observera att ovanstående programändring med nytt museibesök medför att vi kommer att dela upp arkitekturvandringen till de nya delarna av Oslo (beskriven under Dag 3) över dagarna för att på bästa sätt anpassa till den nya tidsplanen.

Notera också att en färdplan alltid är preliminär, justeringar kan behöva göras utifrån rådande omständigheter och kommuniceras löpande. Blir det större förändringar försöker vi naturligtvis hitta goda alternativ.

Praktiska tips
I Norge ska man alltid vara beredd på regn, så packa gärna med en regnjacka och ett paraply. Vi kommer att gå en del på denna resa, både när vi ser det nya Oslos arkitektur och när vi besöker skulpturparkerna. Ekebergparken är dessutom ganska kuperad. Ta med promenadvänliga skor!

Hotell i Oslo 3 – 6 maj
Vi bor på moderna Clarion The Hub som ligger alldeles intill tågstationen. Här finns pool och relaxavdelning.

Clarion Hotel The Hub
Biskop Gunnerus gate 3, Oslo
Telefon: +47 23 10 80 00

Uppdatering av personuppgifter samt matrestriktioner
Vi saknar födelsedatum och en del övrig information för några av er samt behöver veta om eventuella matrestriktioner nu. Gå in på sidan Min bokning i menyn ovan och uppdatera dina personuppgifter. Du behöver inte fylla i passuppgifter för denna resa.  På denna sida kan du även slutbetala din resa. Om det är något dokument som ni vill ha i pappersformat kan ni meddela oss detta så skickar vi det till er.

Deltagarlista

Boende i dubbelrum:
Borgh Bertorp, Sigrid Katarina
Abrahamsson, Anne

Setterberg, Elisabeth
Fägersten, Gunilla

Ödmansson, Ingela
Nyberg, Karin Britta

Hök, Agneta
Kirstein, Christina

Västhagen, Brita
Bertmar, Lena Christina

Zettermarck, Janet
Arnberg Andersson, Elizabeth

Malmström, Marianne
Jönsson, Anne-Charlotte

Björkegren, Eva Christina
Tell, Karin Margareta

Lundquist, Ulla
Stenberg, Gigi

Gauert, Helga (ingen rumskamrat i dagsläget)

Boende i enkelrum:
Andreasson, Yvonne

Holst, Charlotte

Jacobson, Eva

Enqvist, Christina

Olofsson Linder, Eva

Dahlberg, Karin

Attevik, Christina


Ytterligare information

Avreseinformation kommer cirka tio dagar innan avresa. Vi håller er också uppdaterade kring tågresorna.

Ser fram emot en fin tur till vårt grannlands huvudstad Oslo!

Vänliga hälsningar

Åsa Danielsson
asa@varldensresor.se