Vägen till Mandalay

Länder som besöks

Det finns fortfarande platser i världen där magin tycks genomsyra vardagen, där dofter och ljud har tidlös karaktär och oavsett hur mycket den moderna världen tränger sig på, finns det alltid plats för drömmar. ”Detta är Burma, och det är olikt allt annat du har varit med om” skrev Rudyard Kipling. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Rangoon
 2. Dag 3 Rangoon
 3. Dag 4 Rangoon - Mandalay
 4. Dag 5 Mandalay
 5. Dag 6 Mandalay - Bagan
 6. Dag 7 Bagan
 7. Dag 8 Mt.Popa
 8. Dag 9 Bagan - Taunggyi
 9. Dag 10 Taunggyi - vandring till Kakku – Inlesjön
 10. Dag 11 Inlesjön
 11. Dag 12 Inlesjön
 12. Dag 13-16 Ngapali
 13. Dag 17 Ngapali - Rangoon
 14. Dag 18 Hemresa
Resans pris: 43 900 kr
Enkelrumstillägg: 3 000 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

• Inrikesflyg mellan Rangoon – Mandalay och Heho - Thandwe, samt Thandwe – Rangoon 
• Internationellt flyg och flygskatt från Stockholm
• Svensk färdledning
• Burmesiska engelsktalande guider och vandringsguide vid Inlesjön
• Del i dubbelrum på bra mellanklasshotell. Reser du själv kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
• Frukost alla dagar
• Lunch och vatten under vandringen till Kakku
• Båtfärd Mandalay – Bagan med lunch
• Välkomstlunch och avskedsmiddag samt nyårsmiddag
• Transfer till och från flygplatserna
• Samtliga transporter med buss
• Båtutflykter och transfer på Inlesjön
• Tolkar i Mandalay
• Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet bl a Shwedagonpagoden i Rangoon, tempelkomplexet i Bagan, avgift för vistelse vid Inlesjön och inträde till Kakku pagodkomplexet
• Cykelhyra i Bagan
• Dricks till förare och lokala guider, samt hotellpersonal 
• Donationer vid klosterbesök
• Karta och UI-skrift om Burma
• Visum till Burma 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Mat (utom vid de tillfällen då detta är markerat i resebeskrivningen)
 • Transporter och inträden i anslutning till vafria dagsutflykter
 • Egna aktiviteter

Resplan

Visa hela resplanen

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Hur reser vi på denna resa

Under resan kommer vi att prova på många olika färdsätt. Vi flyger inrikes och vi åker båt i Irrawaddyfloden, vi åker med egen hyrd buss vid många tillfällen. På denna resa åker vi båt vid några tillfällen och det är med olika typer av båtar, samtliga ganska enkla. På båten vi färdas med från Mandalay till Bagan, bor vi en natt på båten. Vid något tillfälle får du välja egen cykel om så önskas och vid andra tillfällen åker vi hästdroskor. I städerna rör vi oss till fots eller med lokala färdmedel. Sammantaget kan sägas att vi kommer att få prova på en stor mängd olika transportsätt och vi kommer i många fall att få en riktig känsla för hur livet i Burma ser ut. 

Våra hotell är generellt trevliga och bra. Vid några ställen bor vi i bungalows och på andra ställen bor vi på hotell av vanlig turiststandard. Natten då vi bor ombord på båten sover vi på madrasser på däck. När vi vandrar mellan byarna väljer vi bo över natten antingen hos en lokal familj eller på ett kloster, och det blir boende av det enklare slaget. I andra fall finns alltid dusch och toalett på rummet.

Klimat

Resor till Burma utförs med fördel i perioden mellan oktober och februari. Regnperioden börjar avta i oktober och från november till maj är det torrperiod. Perioden mellan mars och maj är mycket varm. Det kommer att bli varmt under resan, men temperaturen kommer ändå variera en del.  Det är något kallare i bergstrakterna, kring Inlesjön men temperaturen sannolikt ändå landar över 30 grader. Risken för regn finns men då regnperioden går mot sitt slut är det ffa i södra Burma, d v s i Rangoon ni kommer att uppleva regnet.

Centrala slättlandet söder om Mandalay är den varmaste och torraste regionen i landet, med temperaturer mellan 27 till 30 grader ° C och minimal nederbörd.

Tidsskillnad

Burma ligger 5,5 timmar (+5,5) före Sverige under vintertid.

Språk

Vi reser till ett land som verkligen är fyllt med mängder av olika folkgrupper och språk. Etnologer säger att det finns 111 etniska minoriteter i Burma, medan regeringen erkänner 67. De flesta av dessa talar egna språk. Huvudspråket i Burma är burmesiskan som talas av huvudfolket Bamar (som också gett landets koloniala namn Burma).

Burmesiska är i likhet med merparten av de språk som talas i Burma från den tibeto-burmanska familjen. De flesta som ni möter talar inga europeiska språk, men eftersom Burma tillhörde den gamla indiska kronkolonin så är det ändå en del som talar engelska. Många är mycket angelägna att få tala med de turister som kommer till Burma. Det är framförallt de yngre som nu lär sig engelska, men i nästan varje by stöter du även på en del äldre som talar engelska. 

El

Strömstyrkan är 220 V växelström, vanligtvis med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Men det förekommer lite olika varianter. Se de olika varianterna nedan. Tillgången till el är på sina håll väldigt dålig och strömavbrott sker nästan rutinmässigt I Burma.  

Valuta, växling, priser

Burmas nationella valuta, Kyat (uttalas chat, och förkortas K) är indelad i följande sedlar: K1, K5, K10, K20, K50, K100, K200, K500, K1000, K5000 och K10000. Nuförtiden finns det gått om bankomater i Rangoon och Mandalay men det är fortfarande relativt osäkert att helt och hållet förlita sig på eventuella bankomatuttag. Glöm inte att växlingskursen vid bankomatuttag kan variera mellan bankerna och som regel är betydligt sämre än vid kontantväxling. Räkna också med uttagsavgifter på minst 35 kr per uttag.

Rekommenderar att du tar huvuddelen av din reskassa i USD i kontanter. Dollarsedlarna ska vara i utmärkt skick eftersom banker och växlingskontor säger hårdnackat nej till dollarsedlar som är gamla, flagnade eller för hårt vikta.

Observera att om du tar med kontanta USD i 100$-sedlar bör de vara från 1996 eller senare. Det går bra att växla andra stora valutor också, men troligtvis ger dollarn en något bättre kurs. Burma har tidigare haft enorm stor skillnad mellan officiell kurs och inofficiell (200 gånger högre än den inofficiella), men nu har detta stabiliserats och det går bra att växla pengar på ett vanligt växlingskontor eller bank. Den burmesiska kyaten är ännu inte konvertibel att växla till sig från Sverige hemma och det är fortfarande väldigt få ställen som accepterar kort.

VISA-kort eller liknande går att använda på några flottare hotell och för kontantuttag på dem nyinstallerade uttagsautomater i större städer. Det går att ta ut 300 000 kyat åt gången. Jag rekommenderar att ha kortet som reserv.

1 USD= 1200 MMK (kyat)

Kostnadsläget i Burma är ganska lågt, men med har stigit med åren i synnerhet på senaste tiden då antalet utländska resenärer har blivit stort. Generellt kan sägas att ett mål mat (ris + varmrätt) kostar runt 40-80 kronor medan du kan få en tallrik nudelsoppa eller deras egna speciella lokala rätter som mohinga (risnudlar) för runt 5 kronor. Det finns caféer överallt i Burma och där får du en kopp kaffe eller te för några kronor. Till tilltugg kan du välja samosas, vårrullar och andra saker för en spottstyver. Dina övriga kostnader blir mestadels kortare transporter med cyclo eller taxi.

Telefoni och internet

För många år att köpa SIM-kort i Burma var en dyr affär och de var svåra att få tag på, men numera säljs Telenor, Ooredoo and MPT (Myanmar Post & Telecommunications) kort. De är lätt tillgängliga och billiga. Ooredoo och Telenor blev endast i drift sedan 2014 och deras nätverk är ibland ojämn, men den förbättras.

SIM-kort kan köpas och fyllas på hos gatuförsäljare och butiker i centrala Rangoon och Mandalay, liksom vid Rangoons internationella flygplats och i de flesta större städer och turistattraktioner. Ett passfoto och passkopia behövs vid inköp av SIM-kort.

Även roaming fungerar i stora städer vilket innebär att du numera kan ha användning av din mobil i Burma. Kolla med din mobiloperatör vad som gäller för dig. På många hotell erbjuds gratis wi-fi och du då kan även använda Skype.

Mat och vatten

Att resa genom Burma innebär också nöjet att få prova på mat från Burmas grannländer. Det är framförallt kinesiska och indiska restauranger du finner utöver de inhemska burmesiska. De flesta restauranger i Burma har kinesisk mat (även de burmesiska). I Shanstaten är maten mer besläktad med det thailändska köket. Det inhemska köket innehåller en hel del curryrätter och ofta gärna långkok. Det finns alltid en risk att ömtåliga magar kan få smärre problem med dessa långkok. Det är inte vanligt att man råkar ut för kraftiga magåkommor, men det är bra att vara lite försiktig. Se alltid till att maten är ordentligt varm. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska och undvika okokta grönsaker.

Säkerhet

Burma är generellt ett väldigt säkert land att resa till. Det är ytterst sällsynt med fysiska övergrepp eller rån. Ficktjuveri kan förekomma, men även det är ovanligt. Den starka buddhistiska tron präglar folks sätt att vara och ärlighet är en av de saker som följt med från tron.

Förvara pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen.

Pass och visum

Visum krävs för Burma. Det ingår i resans pris.  Vi ordnar s.k. e-visum. Vi kommer inte att behöva ditt pass innan resan, men följande tre saker; a) ett passfoto i digitalt format (inskannat) b) en digital kopia på passet. Allt detta ska vara oss tillgängligt en månad före avresa. Det går bra att skicka till oss papperskopior av bra kvalité. Skicka allt detta mejlades till info@varldensresor.se.

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan i Burma.  Det måste innehålla minst fyra tomma sidor innan viseringen för denna resa börjar. Kontrollera detta noga!

Vaccination

Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa - det är han/hon som har ansvaret för vaccinationer. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden.

Om du inte har skydd mot gulsot, så är det nog ett måste. Havrix ger skydd mot Hepatit A, medan Twinrix skyddar mot både Hepatit A och B.

I övrigt på denna resa är det framförallt myggrelaterade sjukdomar – malaria, denguefeber, japansk b-encefalit - som man mest böra vara vaksam på. Sedan ett par år tillbaka rekommenderas också tyfoidvaccination vid resor i Sydostasien.

Rekommenderade vaccinationer:

 • Polio - Femte sprutan anses ge livslångt skydd.
 • Stelkramp och difteri - Ger bra skydd i tio år.
 • Vaccin mot hepatit A - Skyddar mot gulsot (Hepatit A). Två sprutor. 1:a sprutan tas senast två veckor före avresa och ger skydd i ca ett år. 2:a sprutan tas ca 6-12 månader senare och beräknas ge skydd i ca 20 år. Ersätter Gammaglobulin.
 • Malaria - Anses som hög risk i Burma (dock inte just i områden som besöks under denna resa). Vanligtvis rekommenderas Lariam eller Malarone (hör med läkare om detta). 
 • Kolera – Ducoral skyddar även mot turistdiarré.
 • Tyfoid – Tyfoidvaccin rekommenderades aldrig tidigare, men görs numer.

Förslag till ryggsäcksapotek:

 • Första förband
 • Desinfektionsmedel
 • Alvedon
 • Compeed el. leukoplast mot skavsår
 • Öronproppar
 • Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Plåster
 • Desinfektionsmedel
 • Näsdroppar
 • Solskyddskräm
 • Cerat för läpparna (luften är torrare än hemma)

Fotografi

Fotograferar du med digitalkamera, så rekommenderar jag att ta med dig tillräckligt minne hemifrån. Generellt kan sägas att det är väldigt lättfotograferat och de flesta tar fler bilder än vad de brukar när resmålet är Burma.

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

Vett och etikett

Burma är ett buddhistiskt land. Det är viktigt att möta den nya kulturen och religionen med respekt. Undvik att gå i shorts och linnen när du besöker tempelområden. Ta av dig hatt och skor när du kommer in till templen. Ha inte dina fötter i riktning mot Buddha. Det anses också oartigt att klappa barn på huvudet. Det finns mängder av rituella beteenden i Burma, men det mesta klarar du med gott förnuft.

Inte heller vid badstranden är burmeserna avklädda, men där känns det ändå acceptabelt att bada ”svenskt”, speciellt vid etablerade badorter vid bengaliska viken och Andamansjön. Burmeserna själva badar fullt klädda.

Fysisk ansträngning

Det här är ingen speciellt fysiskt krävande resa. Vi ser städerna delvis till fots, men det är aldrig fråga om några riktigt långa stadsvandringar. I Kalaw vandrar vi ett par dagar, men här kommer ni att delas upp i olika lag efter vad ni anser vara er egen förmåga. Det blir inte mer krävande än vad ni själva önskar. Dessutom finns ett vandringsfritt alternativ om ni väljer besöka Pindayagrottorna. I Bagan väljer vi att en dag cykla mellan pagoderna, men inte heller här är det frågan om några längre sträckor.

Försäkringar

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar. Grundpris är 155 kr plus 15-35 kr/dag.

Prisexempel för heltäckande kompletterande reseförsäkring 15 dagar som inkluderar både egendomsskydd (bagage du har med dig på resan eller inhandlar) samt semestergaranti (ekonomisk ersättning för förlorade semesterdagar) 680 kr (egendomsskydd 136 kr och semestergaranti 340 kr går att välja bort).

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till Goudas alarmcentral + 45 33 15 60 60 eller SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturlista

Här kommer ett urval av böcker/film om området. Det är dessvärre svårt att hitta vettig litteratur på svenska, så mycket är på engelska.

Skönlitteratur:

Det är oerhört få böcker av burmesiska författar som översätts. Skönlitterära alster som berör Burma är alla av utländska författare.

 • The Glass Palace av Amitav Ghosh. En fiktiv berättelse av en stor indisk författare om kungafamiljen i Mandalay som sattes i exil i Indien. Starkt kritisk mot det brittiska imperiet. Utkom 2001 och har blivit en storsäljare världen över. Utspelas i Burma huvudsakligen, men också i Indien och Malaysia.
 • The Burmese Days av George Orwell. Orwell tjänstgjorde i sin ungdom en tid i Burma. Burmese Days blev hans första roman och redogör fiktivt för denna tid. En lektion i kolonial rasism.

Faktaböcker:

 • Finding George Orwell in Burma av Emma Larkin (2005) Emma Larkin känner Burma mycket väl och ger en god bild av hur människor har det i Burma. Hon träffar folk på tehus, samtalar om litteratur, söker upp folk i Irrawaddydeltat, forna brittiska kolonistäder och besöker Orwells tjänsteplatser. Det är en bok om Orwells litteratur, men mycket mer än så är den en bok om Burma idag.
 • Everything Is Broken av Emma Larkin. Ännu en briljant bok av Emma Larkin. Här följer hon efterspelet av Nargis 2008, tar oss med på innanför dörrarna till diktatorn samt ger oss hela historien hur munkdemonstrationerna 2007 tog plats. Oerhört välskrivet och initierat. Tar vid där förra boken slutade.
 • Granatklockorna i Myitkina av Jesper Bengtsson (2006). Ordförande i Svenska Burmakommittén och journalist på Aftonbladet ger sin bild av Burmas närhistoria, delvis sett ur missionären Ola Hanssons ögon. Jesper rör sig i Burmas utkanter och delvis bland flyktingar i Thailand. Bokens förtjänster ligger framförallt i den närhistoriska beskrivningen och hur livet ter sig för några av de etniska minoriteterna i Burma.  Samt Jesper Bengtssons nya biografi över Aung San Suu Kyi, En kamp för frihet (2010).
 • Burma in Revolt av Bertil Lintner (1999). En mycket detaljerad genomgång av Burmas närhistoria. Lintner har skrivit mängder av böcker om Burma och är en av de mest ihärdiga kritikerna till den sittande regimen. Han skriver för ett flertal tidningar, bland annat Far Eastern Economic Review.
 • Aung San Suu Kyi and Burma's Struggle for Democracy av Bertil Lintner (2012). Burmas demokratirörelse uppstod 1988 då massiva protester svepte över landet. Denna bok ger redogörelse av processen, och Aung San Suu Kyis framträdande ledarroll sedan starten.
 • A History of Modern Burma av Michael W. Charney. En alldeles färsk historiebok om det moderna Burma som sträcker sig så långt att både Nargis och munkdemonstrationerna 2008 är med.  
 • The Making of Modern Burma av Thant Myint-U. Beskriver tiden från det att det koloniserades fram till idag.
 • The River of Lost Footsteps. A Personal History of Burma av Thant Myint-U. En personlig bok om Burmas historia som kom ut 2008.
 • Under The Dragon (A Journey Through Burma) av Rory McLean. En reseberättelse från Burma. Boken är färsk och utkom 2008.
 • Burma/Myanmar What Everyone Needs to Know av David Steinberg (2009). En av de senaste böcker om Burma och dess moderna historia. Författaren är professor i Asiatiska studier vid Georgetown i USA.
 • Letters From Burma av Aung San Suu Kyi. Vinnaren av Nobels fredspris har skrivit eller varit föremål för många böcker. Här är hennes mest kända som är skriven under eget namn.
 • Burma Chronicles av Guy Delisle. En uppskattad serietecknare ger sin bild av Burmas skönhet och ondska i tecknad form. Uppskattad.
 • On the Road to Mandalay av Mya Than Tint. Denna Rangoon baserade författare har samlat ihop 34 berättelser om vanliga burmeser och givit ut i denna samling. Hon har även givit ut en bok om Irrawaddyfloden där hon följer floden från dess källa till deltat sydväst om Rangoon.
 • From The Land of Green Ghosts: A Burmese Odyssey av Pascal Koo Thwe. En häpnadsväckande berättelse om en ung mans uppväxt i en avlägsen stam by Burma och hans resa från det konfliktdrabbade landet till den lugna akademiska idyllen i Cambridge. I lyrisk prosa, beskriver författaren sin barndom som en medlem av Padaungfolket, där förfädersdyrkan och andedyrkan blandas med kristna religionen.
 • Burma av Insight Guides. Guidebok av kunniga författare med mycket fina bilder.                                                                

Film:

Under senare år har det kommit ett par filmer som handlar om Burma.

 • Burma VJ av Anders Østergaard. En hyllad dansk dokumentär om munkupproret för några år sedan.
 • The Lady av Luc Bessons. Det handlar om Aung San Suu Kyis liv och släpptes på dvd i Sverige i september 2012.

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Roger Eriksson

  Roger talar kinesiska och har bott i Kina i flera år. Han har en utbildning från Öst- och Sydöstasienlinjen i bagaget och omfattande kunskaper om språk, kultur och natur i Asien. När han inte leder resor bland bergstoppar och pagoder njuter han av livet bland ejdrar och sälar hemma på Bohus-björkö. Då arbetas det med översättning av bl a kinesiska filmer.

 • Peter Nyman

  Peter har en examen från Universitetet i Åbo, där han specialiserat sig på Asiens kulturer och religioner. Peter har bott i Yunnan provinsen (och norra Vietnam) sedan 1999 och känner Yunnan bättre än sina egna fickor. Peter jobbar för tillfället med en dokumentärfilm som handlar om de tibetaner som kom ner for att köpa te i Yunnans södra trakter. 

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se