Resor till Etiopien

Från Nilens källa reser vi över den dramatiska högplatån, till Lalibelas klippkyrkor och det muslimska Harars myllrande gränder. 

Etiopen är landet som sägs vara mänsklighetens vagga. Landet har en av Afrikas äldsta kulturer, det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. Till ytan är Etiopien två och en halv gånger så stort som Sverige och domineras av ett höglandsområde. Sedan Eritrea blev självständigt 1993 har landet ingen kust. 

Etiopien

 • Storlek:

  1 133 380 km², två och en halv gånger så stort som Sverige.
 • Huvudstad:

  Addis Abeba med 3,3 miljoner invånare.
 • Befolkning:

  120,1 miljoner.
 • Språk:

  Amhariska (amarinja). Mängder av regionala språk
 • Tidsskillnad:

  Svensk tid +2 timmar.
 • Visum:

  Visum krävs för svenska medborgare och erhålles vid inresa.

Våra resor som besöker Etiopien

Etiopien

Klimat

Addis Abeba har ett milt klimat året runt, temperaturen ligger mellan 20 - 28 ° C och är svalare under regnperioden, 10-20 ° C.

Stora delar av Etiopien ligger på en högplatå mellan 1800-2400m ö h. Detta gör klimatet tempererat, med varma soliga dagar och svalare nätter. I låglandet är temperaturen varmare, men nätterna kan fortfarande vara svala. Regnperioden infaller vid två tillfällen; den kortare regnperioden, kommer till höglandet i allmänhet mellan februari och april. Den långa och kraftigare regnperioden kommer under juni – september, då det regnar i större delar av landet.  

Östra Etiopien är extremt sårbar för torka.  Danakilsänkan ofta kallad för "den hetaste platsen på jorden" är varmt året runt, med temperaturer som ofta stiger över 50 °C. I bergsområden, å andra sidan, inklusive Simien och Bale kan temperaturen sjunka till nära frysgarder på nätterna (i synnerhet på höga höjder). Lager på lager principen rekommenderas i klädvalet för de som ger ut sig på vandringsstigar.

Trots generellt måttliga temperaturer, är det viktigt att komma ihåg att Etiopien ligger nära ekvatorn, vilket gör att solen är mycket stark. Det rekommenderas att använda hög solskyddsfaktor och bära hatt.

Medeltemperatur i Addis Abeba

Genomsnittlig nederbörd 2015

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Tidskillnad

Etiopien ligger en time (+1) före svensk tid. Sommartid tillämpas inte i Etiopien vilket innebär att under vår resa ligger Etiopien 2 timmar före svensk tid. 

Den etiopiska kalendern är baserad på den julianska kalendern och är ca 7 år efter den gregorianska (som används i större delen av världen). Kalendern består av 13 månader - 12 månader om 30 dagar och en 13: e månad med fem dagar (6 dagar i skottår).

Språk

Av ett stort antal folkgrupper som finns i Etiopien beräknas oromofolket vara störst, medan amharerna och de närbesläktade tigreanerna har historiskt varit statsbärande folk. Amhariska (amarinja) är nära släkt till det gamla semitiska språket ge’ez som talades i det forna kungariket Aksum.

Amhariska har eget skriftspråk som har väldigt gamla rötter och i sin nuvarande tappning härstammar från 300-talet.  Oromo talar ett kushitiskt språk. Tidigare dominerade amarinja all förvaltning i landet men delstaterna har numera rätt att välja eget språk och även undervisning och medier på andra språk vinner mark. 

El och strömstyrka

Etiopien använder växelström på 220V; eluttagen är platta europeiska, pluggar med två smala stift. Det förekommer olika varianter och en adapter kan rekommenderas.

Kommunikationer och internet

Ethio Telecom är den enda leverantören av telefon-, mobil och internettjänster. Anslutningen ibland är långsam eller bryts. Internetkaféer finns och även wi-fi anslutningar på de flesta hotell där vi bor, men anslutningen kan vara långsam.

Du kan köpa ett lokalt SIM-kort under din vistelse, även om det är viktigt att notera att internationella samtal med det etiopiska SIM-kortet är ganska dyra. Observera att mobiltjänster ofta inte är tillgängliga på landsbygden. Etiopiens post är tillförlitlig, även om även den kan vara långsam.

Postkontoren har öppet måndag - fredag ​​8:30 till 17:00 eller 18:00, men vissa luckor kan stängas tidigare. EMS (Expedited Mail Service) är i allmänhet snabbare och mer tillförlitlig, men dyrare; UPS, DHL och FedEx finns också.

Valuta, växling och kostnadsläge

Den etiopiska valutan heter birr. Den finns i följande valörer 1, 5, 10, 50 och 100 birr. Mynt finns i 5, 10, 25 och 50 cent, eller santim, och även 1 birr.

Bankomater finns i Addis Abeba (de tar Visa och Mastercard) och på ett par platser utanför huvudstaden. Det rekommenderas dock inte att förlita sig på uttagsautomater utanför Addis Abeba, eftersom de ofta kan vara trasiga eller saknar pengar.

Det går att ta ut pengar cash-advance på ditt Visa kort på Dashen Bank i hela landet, medan Mastercard-användare kan ta ett förskott på United Bank i Hilton i Addis Abeba. Få hotell eller affärer accepterar kreditkort, och när de gör det tar de ofta en extra serviceavgift.

Kostnadsläget i Etiopien är lågt. Idag rankas Addis Abeba som en av världens billigaste huvudstäder men det i första hand berör utländska besökare, förstås. En enklare måltid kostar runt 30 kr, medan en tre rätter middag på en restaurang av medelaklass kostar ca 70 kr. Kaffe eller cappuccino, en flaska vatten kostar 3-4 kr, lokal öl kring 7-8 kr.

Pass och visum

30-dagars turistvisum erhålls vid ankomst till Addis Abeba. Med oss ingår avgiften i resans pris. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader. Ta med två färgfotografier i passformat.

Hälsa och vaccinationer

Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden.
Om du inte har skydd mot gulsot, så är det nog ett måste. Havrix ger skydd mot Hepatit A, medan Twinrix skyddar mot både Hepatit A och B.

Malaria förekommer i Etiopien men inte i Addis Abeba och inte heller på de flesta platser i norra höglandet med undantag för Bahir Dar. I söderliggande områden bör dock lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas. Det enda garanterade sättet att inte få malaria är att undvika myggbett.  Det gör man genom att sova under myggnät (finns på hotell där malaria förekommer), använda myggmedel och bära långbyxor och långärmade skjortor.

Rådgör med läkaren före avresa. Malariaprofylax - Malarone, doxycyklin och meflokin – är effektiva medel mot malaria i Etiopien.

Vatten ska alltid kokas eller behandlas innan det dricks. Alternativet är buteljerat vatten som alltid är tillgängligt.  Se till att maten är ordentligt varm och undvik råa grönsaker om du inte är säker att de sköljts med rent vatten.  Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta grönsaker.

Sjukhus varierar mycket i kvalitet i hela landet och privata sjukhus eller kliniker är i allmänhet att föredra. I Addis Abeba, rekommenderade sjukhus är: St Gabriels sjukhus, Bethzatha sjukhus och Myunsung Christian Hospital (Korean Hospital).

Följande vaccinationer rekommenderas:

 • Polio - Femte sprutan anses ge livslångt skydd.
 • Stelkramp och difteri - Ger bra skydd i tio år.
 • Vaccin mot hepatit A - Skyddar mot gulsot (Hepatit A). Två sprutor. 1:a sprutan tas senast två veckor före avresa och ger skydd i ca ett år. 2:a sprutan tas ca 6-12 månader senare och beräknas ge skydd i ca 20 år. Ersätter Gammaglobulin.
 • Malaria – risken anses medelhög och ffa i södra Etiopien. Vanligtvis rekommenderas Lariam eller
 • Malarone (hör med läkare om detta). 
 • Kolera – Ducoral skyddar även mot turistdiarré.
 • Tyfoid – Tyfoidvaccin rekommenderades aldrig tidigare, men görs numer.
 • Gula febern - vaccination mot krävs inte längre förutom om/när du reser från länder där gula febern förekommer. 

Säkerhet

Etiopien är fortfarande ett mycket säkert land att resa i. Det finns dock några grundläggande försiktighetsåtgärder att överväga; se upp för ficktjuvar, speciellt på marknader, buss stationer och där finns större folkmassor. Det är klokt att inte bära öppet dyra elektronikartiklar, telefoner och kameror i synnerhet kring Mercato och Piazzan i Addis Abeba.

Förvara pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. 

Litteraturlista

Här kommer ett urval av böcker om området. Det är dessvärre svårt att hitta vettig litteratur på svenska, så mycket är på engelska.

Faktaböcker:

 • I Back(o)spegeln av Paul Persson, EFS 2009. Boken handlar om en plats i västra Etiopien som ligger 25 mil från huvudstaden och heter Backo. Författaren växte upp där och beskriver en spännande tid i den svenska missionshistorien, som samstämmer med uppvaknande av u-landsengagemang i Sverige på 1960-talet. Den beskriver svensk bistånd till Etiopien speciellt under 60-talet. På denna plats var nämligen både SIDA och CUF (Centerns Ungdomsförbund) engagerade i ett nära samarbete med missionen.
 • Kejsaren/ En envåldshärskares fall av Ryszard Kapuscinski (1985). Kapuścińskis skildring av sista dagar av kejsaren Haile Selassie är en av hans klassiska reportageböcker. Under många år var jhan den polska nyhetsbyrån PAP:s enda korrespondent i Afrika.
 • Äventyraren vid världens ände av Oscar Hemer Atlantis bokförlag, 2003. Boken handlar om den etiopiska staden Harar, spm besöks av tre resenärer; upptäcktsresanden Richard Burton, poeten och sedermera handelsmannen Arthur Rimbaud och vagabonden samt författaren Wilfred Thesiger. Ända fram till 1800-talets var Harar en muslimsk bastion in i vilken inga otrogna kristna eller européer släpptes. Resenärerna ifråga är tre äventyrare som vid olika tider, under olika omständigheter och i olika skepnader trotsat detta påbud och tagit sig in i staden.
 • 438 dagar/  Berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar av Johan Persson och Martin Schibbye, Förlag Offside /Filter, 2013
 • Det svarta blodet/ Kampen om oljan av Kerstin Lundell, Ordfront 2013. Författaren fortsätter sitt borrande i oljebranschen och dess skuggsidor. Förutom Lundin Oil granskas andra bolag: ett svensk, samt australiensiska, kanadensiska och norska bolag.
 • Okänt Etiopien/Resor och äventyr på Afrikas tak av John Eriksson, Natur & Kultur 1966
 • Mesqelblommans land av Allan Sandström, EFS-förlaget, 1986.  En bok om svältens och hoppets Etiopien.
 • Ethiopia/the Bradt travel guide Philip Briggs & Kim Wildman
 • The Danakil Diary: Journeys through Abyssinia av Wilfred Thesiger. Innehåller dagböcker, som Thesiger skrev när han var bjuden till Haille Selassie kröning; samt då han under åren 1933 till 1935, utforskade Awashdalen och mötte Afarfolket. Det var en extraordinär resa och han själv en mycket anmärkningsvärd person.
 • Surrender or Starve: Travels in Ethiopia, Sudan, Somalia, and Eritrea av Robert Kaplan. En mycket intressant bok som innehåller analys av hungersvälten I Afrikas horn och USAs aktuella politik I regionen.
 • Notes from the Hyena's Belly: An Ethiopian Boyhood av Nega Mezlekia, utg. 2001(övers.). Dels självbiografi och dels socialhistoria. Boken skildrar ett oförglömligt porträtt av Etiopien och Afrika under 1970- och 80-talen, av inbördeskrig, svält och massavrättningar.
 • A History of Ethiopia av Harold G. Marcus, 2002
 • The Barefoot Emperor: An Ethiopian Tragedy av Philip Marsden. Tewodros, den etiopiske kejsaren skriver till drottning Victoria och ber om militärhjälp; under tiden håller han flera europeiska missionärer som gisslan. När hennes brev slutligen kommer vägrar han släppa de. Britterna skickar en expeditionsstyrka för att möta Tewodros.
 • The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant av Graham Hancock, 1992. Är en kontroversiell bok av brittiske forskaren Graham Hancock. Boken handlar om Förbundsarken som enligt författarens teori togs från Jerusalemtemplet omkring 650 f.Kr., och efter århundraden återfanns hos prästerna i den unga etiopiska ortodoxa kyrkan under 400-talet. Den etiopiska kyrkan anser att arken verkligen finns i dag i Axum i Zionkyrkan, men till skillnad från boken, tror de att den kom till Etiopien med Menelik I, sonen till kung Salomo och drottningen av Saba.
 • The Blue Nile av Alan Moorehead, 1962. Den australiske journalistens spännade skildring av upptäckten av Blå Nilen. I början av 1800-talet enbart en handfull av västerlänningar hade satt sin fot i området vid Tanasjön i Etiopiens högland där Blå Nilens rinner upp. Morrehead skildrar en mängd äventyrare som besöker landet och sätter Etiopien i europeiskt perspektiv.   

Skönlitteratur:

 • Skära för sten av Abraham Verghese, Wahlström & Widstrand 2009 (övers. fr engelska). När tvillingarna Marion och Shiva föds i Addis Abeba 1954, dör deras mor, en indisk nunna, och deras far, den brittiske kirurgen Thomas Stone, försvinner spårlöst. Senare splittrar kärleken till samma kvinna bröderna och tvingar iväg Marion till New York. Men det förflutna hinner ikapp honom.
 • Under lejonets blick av Maaza Mengiste, Forum förlag, 2010. När revolutionen inleds i Etiopien 1974 drömmer folket om en bättre framtid. Men snart inför gerillan sitt skräckvälde. Läkaren Hailu vill värna sin familj och väljer att blunda för orättvisorna. När yngste sonen Dawit går med i den hemliga motståndsrörelsen, blir Hailu ursinnig, men måste snart själv ta ställning.