Rundresor och temaresor till Iran

När vi reser till Iran rör vi oss genom myllrande basarer, gamla städer och byar och öken med en speciell atmosfär. Vi beundrar fantastisk arkitektur, besöker moskéer och rosenträdgårdar, och en natt bor vi på ett traditionellt gästgiveri. Vi tar även pulsen på storstaden Teheran och träffar människor på caféer och marknader.

Iran är tre och en halv gånger så stort som Sverige och här ryms höga bergskedjor och stora ökenområden. Sedan 3000 f Kr har en rad riken uppstått och fallit i det som idag är Iran. Islam kom hit med den arabiska erövringen på 600-talet. 

 

Iran

  • Storlek:

    1 648 000 km² vilket är tre och en halv gånger så stort som Sverige.
  • Huvudstad:

    Teheran med 8, 4 miljoner invånare.
  • Befolkning:

    85,9 miljoner.
  • Språk:

    Persiska (officiellt språk), azeriska, kurdiska och en rad olika dialekter.
  • Tidsskillnad:

    Svensk tid +2,5 timmar.
  • Visum:

    Visum krävs för svenska medborgare och vi hjälper till, ingår i resans pris.

Våra resor som besöker Iran

Iran

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat/ Väder

Den bästa perioden att resa i Iran är höst (oktober) och vår (mars-maj).

Landet har varierande klimat. Det skiftar mellan hög- och lågland och klimatet kännetecknas av stora temperaturskillnader. I de varmaste områdena kan temperaturen klättra en bra bit över 40 grader. I bergen blir det å andra sidan mycket kallt på vinternätterna, ner mot -20 grader. Utmed kusterna blir klimatet mildare. Det regnar sällan och lite.

Våren och hösten är relativt milda, medan sommaren är torr och het. I södern, är vintern mild och sommaren är mycket het med dagliga medeltemperaturer i juli runt 38° C.

Regnet kommer från oktober till april och den årliga nederbörden är 250 mm eller mindre. Till undantaget hör dalarna nedanför Zagrosbergen och Kaspiska havets kust där det är vanligt att nederbörden är åtminstone 500 mm årligen.

Tidsskillnad

Iran ligger +2,5 tim före Sverige och tillämpar sommartid. 

Språk och religion

Det officiella språket i Iran är farsi (persiska), men azeriska, kurdiska och baluchiska är vanligt förekommande. Statsreligionen är shiagrenen av Islam och 90 % av befolkningen bekänner sig till denna. Den shiamuslimska tron påverkar såväl vardagsliv som kultur och politik i landet.

Resten av landets muslimer bekänner sig till den sunnimuslimska tron. Det finns ca 20 000  zoroastrier i Iran. Andra religiösa minoriteter är kristna ortodoxa och judar.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström, men eftersom det förekommer olika uttagsmodeller en universell el-adapter anpassad till de flesta länder är en bra lösning. Vanliga europeiska uttag med två pliggar är oftast förekommande. 

Europeiska uttag

Valuta, växling, priser

Valutan i Iran heter Rial. De flesta butiker har priser i Tuman vilket motsvarar 10 Rial.

Du kan växla till lokal valuta på bankontor eller på hotell. Du kan även betala med euro eller dollar vid inköp av lokalt hantverk eller mattor. Det officiella maxbeloppet för kontantvaluta som man kan ha med sig i Iran är USD 6 000, men i själva verket finns inga restriktioner.

Efter upphävning av sanktioner börjar europeiska banker sakta återvända till Iran, idag bekräftar några banker att de har genomfört transaktioner med banker i Iran men processen är frustrerande långsam.  Bank- och kreditkort fortfarande inte går att använda varken för inköp, eller uttag av kontanter. Ibland går det använda kortet hos några matthandlare som har konton i västerländska banker.

Kostnadsläge

Iran är billigt i jämförelse med Sverige. Hur mycket du kommer att spendera på mat beror helt och hållet på val av restauranger. Äter du på de restauranger som serverar lokal kost och dit landets medelklass går, ska du räkna mellan 120-150 kr per dag.

Dina övriga kostnader blir eventuella egna utflykter som du genomför under din fritid, kanske kortare taxi färder i städer.  Det är svårt att komma med exakt prislapp för hela resan men du bör klara dig bra med en resebudget på ca 2000-3500 kr.

Kanske vill du också handla något. Det finns en del hantverk att köpa: mattor, silversmycken, t ex. Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dylikt. 

Dricks

Det är vanligt med dricks i Iran. Restauranger med ett mer varierat utbud förväntar sig dricks. Hur mycket som skall lämnas är svårt att säga men räkna med ungefär tio procent på mat och dryck.

Världens Resor står för dricks till lokala guider och chaufförer.

Telefoni och internet

Det går bra att använda mobiltelefon, de flesta leverantörer av mobiltjänster i Sverige har roaming avtal med mobiloperatörer i Iran, dock är samtalskostnaderna höga. Ni kan själva se täckningen på www.gsmworld.com

Det finns tillgång till internet (coffeenets heter Internetcaféerna i Iran) i stora städer och de flesta hotell har trådlöst uppkoppling, ofta kostnadsfri.

Mat och vatten

Persiska köket är kryddigt, men inte stark. Det används kopiösa mängder av örter, baljväxter, grönsaker, örter, rotfrukter även om kött är viktigt del av kosten. De mest använda kryddorna är saffran, koriander, ingefära, kummin, spiskummin, gurkmeja, kanel, kardemumma, muskot, körvel och lagerblad. I Iran gör man ofta sin egen kryddblandning genom att mala många olika kryddor till en kryddmix.

Till kött och kyckling serveras ris eller också äts kötträtterna med bröd. Till det ofta tillkommer sallad. Frukt och nötter serveras som efterrätter.

En ofta förekommande dryck är rosen- eller granatäppelsaft, men framförallt är det yoghurt blandad med stilla eller kolsyrat vatten som konsumeras med maten. Alkohol är förbjuden i Iran. Drick alltid buteljerat vatten. Det finns bra tillgång till mineralvatten i Iran.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Det kan förekomma ficktjuveri och väskryckning om än i mindre grad än i Sverige. Fysiska övergrepp eller rån inträffar nästan aldrig. Trafiken i Tehran är kaotisk.

Pass och visum

Visum krävs för Iran och kostnaderna ingår i resans pris. Passet ska vara giltigt i sex månader från inresedatum och innehålla minst två tomma sidor. OBS! Irans ambassad accepterar inte pass som har israelisk gränspolisstämpel.

Vaccination

Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa - det är han/hon som har ansvaret för vaccinationer. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden.

Större epidemisjukdomar förekommer sällan i Iran. Malaria finns i några områden i norra och södra Iran, dock är spridningen begränsad till landsbygden och risken att insjukna i malaria är minimal på denna resa. Gulsot finns, och på landsbygden även tuberkulos.

Rekommenderade vaccinationer

Det finns inga obligatoriska vaccinationer, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix/Hepatit A, Twinrix-skyddar mot Hepatit A och B; eller gammaglobulin) är att rekommendera.

Läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

Litteraturlista

Här kommer ett urval av böcker om Iran. På http://libris.kb.se/ en söktjänst för bibliotek i Sverige, kan du hitta böcker, tidskrifter, artiklar, publicerat material m.m.

Guideböcker och reseskildringar

Lonely Planet, Iran. Senaste utgåva 2012.

Bradt, Iran av Patricia Baker och Hilary Smith

Among the Iranians: A Guide to Iran's Culture and Customs av Sofia Koutlaki

Understanding Iran: Everything You Need to Know, from Persia to the Islamic Republic, from Cyrus to Ahmadinejad av William R. Polk

The Soul of Iran: a Nation’s Journey to Freedom av Afshin Molavi. Välskriven och underhållande berättelse om Iran.

Klassisk persisk litteratur i svensk översättning

Vassflöjtens sång, Rumi, översättning av Ashk Dahlén, Ellerströms, 2001

Persiska antologin, Eric Hermelin

Rubáiját: (fyrradingar), Omar Khayyam

Shahname (Kungaboken). Det iranska nationaleposet av Ferdowsi  (levde 934 -1025).

Den Blinda Ugglan av Sadegh Hedayat

Moderna författare om Iran på svenska  

De säger att de känner Gud men de ljuger. Journalisten Henri Forss har rest runt i Iran och beskriver vardagen i ett land som man annars möter enbart i tidningsartiklar som behandlar stormaktspolitik, kärnvapen och mänskliga rättigheter.

Irans dubbla ansikte av Hooman Majd. Boken ger en nyanserad syn på både Iran och islam.

Kvinnor utan män av Shahrnush Parsipur. Kvinnor utan män (film och bok) utspelar sig 1953 i Iran. Historien följer några kvinnor som alla är förtryckta av det patriarkala samhället.

Vi lyser som guld av Azar Mahloujian. Den senaste av författaren. Ett reportage om zoroastrier i exil.

Gubben i taket av Tomas Andersson och Stefan Focconi (Tranan)

Två svenska författare reser genom Iran, bevistar shiamuslimska högtider i moskéer, studerar antika lämningar träffar zoroastriska och armeniska präster, kurdiska familjer, besöker sufipoeternas gravar, intervjuar feministiska förläggare och regimtrogna administratörer.

Mitt liv som förrädare av Zarah Gahramani och Robert Hillman. Om uppväxt i en välbärgad och liberal familj i en av Teherans förorter. Samt skildrar boken författaren Zarah Ghahramani tankar och känslor från fängelset där hon utsatts för brutala förhör.

Iran - från dåtid till nutid av Kent Eklind. Denna bok söker sig bakom den mediala bilden av Iran. När den iranska historien skyms av dagens politiska skeende blir helhetsbilden suddig. Istället lyfter författaren landet som under årtusenden influerats av möter mellan olika kultursfärer.

Kampen om det moderna i Iran, Rasoul Nejadmehr, Farhang, 2003

Mitt Namn är Iran: Åtta Möten Med Iranska Kvinnor, Viveka Ennader, 2001

Historia och samhälle

A History of Iran: Empire of the Mind av Michael Axworthy. Större delen av boken handlar om Irans äldre historia, de stora kungarna och krigen som formade landets historia.

The Persian Empire av Lindsay Allen. Boken följer upp uppkomsten och utvecklingen av Irans monarki, kontakter med Europa under antiken och det historiska arvet som hjälper att förstå dagens Iran.

Iran Awakening: A memoir of revolution and hope av Shirin Ebadi som mottog Nobelfredspriset år 2003 för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Shirin Ebadi var Irans första kvinnliga domare.

Skönlitteratur

Caspian Rain av Gina Nahai

The Age of Orphans, av Laleh Khadavi

The September of Shiraz av Dalia Sofer

Chicken with Plums av Marjane Satrapi

Godnattsagor för barn som dricker av Marjaneh Bakhtiari, 2013

Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari, 2006

Film

Filmindustrin i Iran har en lang historia och första filmerna började göras på 1920-talet. De mest uppmärksammade filmmakare på 2000-talet är Abbas Kiorastami, Jafar Panahi och på senare tiden kom en rad av kvinnliga regissörer som ha tagit filmvärlden med storm, bl a Samira Makhmalbaf med sin första film, The Apple som hon gjorde när hon var endast 17 ​​år gammal och som vann Juripriset i Cannes år 2000.

http://www.bbc.com/news/magazine-18803290