Resor till Kuba
Kuba
-
Storlek:
Kuba är en ö i den Karibiska övärlden med en yta på 110 860 km2. -
Huvudstad:
Havanna, med drygt 2 miljoner invånare. -
Befolkning:
11, 3 miljoner invånare. -
Språk:
Spanska -
Tidsskillnad:
Svensk tid minus 6 timmar -
Visum:
Inresetillstånd krävs för svenska medborgare, vi ordnar det
Våra resor som besöker Kuba
Kuba
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat
Klimatet på Kuba varierar från subtropiskt till tempererat tropiskt. Risken för orkaner och kraftiga regn är stor under orkansäsongen som varar under juni-november.
December till april anses bästa restiden då det är soligt och regnfritt. Januari är den kallaste månaden med dagstemperatur t ex i Havanna mellan 19-26 grader. Vid kusten och på låglandet i Kuba, ligger dagstemperaturen runt 25-33 grader, medan det på natten kan bli nedåt 20 grader. . Ibland kan det blåsa på den kubanska kusten, så långärmat kan ibland kännas skönt på kvällar. Varmast blir det i Santiago de Cuba
Tidsskillnad
Kuba ligger 6 timmar från Sverige under svensk vintertid.
Språk
Officiellt språk på Kuba är spanska. Engelska är det förhållandevis få som talar.
El
110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Amerikanska platta tvåpluggsuttag och adapter för amerikanskt system behövs för att kunna använda svenska apparater. Notera att på kuba används 60hz medan standarden i Sverige är 50hz. Detta kan påverka vissa elektroniska apparater.
Hör er för med er elhandlare om ni är osäkra.
Valuta och pengar
Det finns två valutor som används på Kuba parallellt. Peso Cubano (MN – moneda nacional / eller CUP) är den lokala valutan som används av kubaner till exempel för inträde till biografer, eller på lokala livsmedelsaffärer och grönsaksmarknader. 1 Peso Convertible, CUC = 24 Pesos Cubanos.
Peso Convertible (CUC) är den enda valuta som används av utländska besökare och den används även av kubaner i de flesta affärer. Kuba håller numera fast växelkurs mot dollarn med kursen 1 CUC = 1 USD. Som utlänning förväntas du oftast betala i CUC även på platser där kubaner kan använda MN.
Det finns växlingskontor (CADECA) på flygplatserna och i alla större städer.
Vi rekommenderar Euro som valuta för växling till CUC. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort. Observera att CUC inte går att växla utanför Kuba.
Kostnadsläge
Kostnadsläget är lägre än i Sverige samt varierar något mellan stor stad som Havanna och mindre städerna. Räkna med att en lunch kostar ca 35-100 kr och en middag ca 80-200 kr.
Det som gör Kuba något dyrare än förväntat är att restaurangpriser, taxifärd är kopplade till turistvalutan och det faktum att det är olika priser för turister och lokalbefolkning.
Dricks till lokala guider och chaufförer står Världens Resor för. På restauranger på Kuba ingår alltid serveringsavgiften men eftersom den är kollektiv och går till staten kan man lägga på extra dricks om man är nöjd med servicen.
Telefoni och internet
Kubas landsnummer är 0053. Det är mycket dyrt att ringa från Kuba, räkna med ca 50 kr/min till Sverige. Svenska operatörer har roamingavtal med Kuba; hör med din operatör av som gäller just ditt abonnemang. Tänk också på att det ofta är väldigt dyrt både att ringa och ta emot samtal utomlands.
På Kuba är tillgången till internet starkt begränsad. Privatpersoner är inte tillåtna att ha internet, däremot finns det tillgång på vissa hotell, om än med mycket långsam uppkoppling. Tillgången till internet är begränsad, många av de större hotellen kan dock idag erbjuda, mot avgift, tillgång till datorer och modem.
Det kubanska telekombolaget ETECSA erbjuder på vissa platser Internet. På deras kontor kan du även köpa telefonkort till mobiler med ett antal minuters surf och telefonkort för internationella samtal.
Mat och hälsa
Stora delar av resan befinner vi oss nära havet vilket innebär att det finns mycket fisk och skaldjur på menyerna. I övrigt äter man mycket kyckling, bönor, ris, grönsaker. Det finns ofta frukt att köpa, tänk dock på att skala, tvätta. Bästa sättet att undvika magsjuka är att strunta i folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge eller åkt ut och in ur köket några dagar.
Tänk på att solen är mycket starkare än i Sverige och hög solskyddsfaktor är att rekommendera och att inte sola aktivt mellan klockan 10 och 14. Drick inte kranvatten. Köp buteljerat vatten eller annan dryck.
Säkerhet
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer och förvara detta på annat ställe i packningen och helst, scanna in dessa uppgifter så att ni alltid kan komma åt dem. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor ökar risken för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.
Vaccinationer
Inga obligatoriska vaccinationer krävs för Kuba. Det är rekommenderat med grundskydd: vaccination mot polio, difteri och stelkramp.
Rekommenderas profylax mot gulsot (Hepatit A,B) havrix eller twinrix.
Malaria och dysenteri är utrotade, men det kan förekomma denguefeber. Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. denguefeber. Om du har mygg i din omgivning - använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Ta med myggmedel hemifrån, det är svårt att få tag på det på Kuba. Dukoral mot kolera kan tas i preventivt syfte mot s.k turistdiarré.
I mars 2016 registrerades första zikafallet på Kuba. Zikavirset spridds av myggor. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Regeringen sedan dessa har utlyst ett omfattande bekämpningsprogram som har varit framgångsrikt.
Läs mer om zika på https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/zikavirus-central-och-sydamerika-2015/.
Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.
Rekommenderad litteratur
Thomas Gustafsson - journalist och författare till ett dussintal fackböcker om Spanien, Kuba och Latinamerika, Kuba, 2011
Josefine Adolfsson – Farlighetslagen. Romanen är skriven om Kuba under ”den speciella perioden”, åren efter Sovjetunionens fall när allt på Kuba stannade, det råder varubrist och livet blir fattigare.
Thomas Engström – Norr om paradiset (Albert Bonniers Förlag, 2015)
T.J. English - Maffian i Havanna: historien om hur maffian tog över Kuba (2008)
Jose Martí – kubansk politiker, journalist och poet. Martí betraktas som en av landets främsta tänkare och poeter och samtidigt som frontfigur av självständighetsrörelsen.
Alejo Carpentier – författare och musikforskare som har haft enorm inflytande över latinamerikansk litteratur. Den förlorade porten (Los pasos perdidos) 1953, kom i svensk översättning 1963.
Guillermo Cabrera Infante – Tres tristes tigres, 1967 (Three Trapped Tigers) – en av klassikerna i s k latinamerikanska litteratur ”boomen”.
Zoe Valdés – har skrivit tiotals romaner, men även skriver poesi, filmmanus och samarbetar med spanska och franska tidningar som t ex El Pais, Liberation etc.
författare, poet och journalist.
Pico Iyer – brittisk författare mest känd för sina reseskildringar. Cuba and the Night, 1995
Pedro Juan Gutierrez - mästare av den kubanska s k " smutsiga realismen", skriver om den kubanska underklassen. Hans böcker beskriver samtida Kuba med utgångspunkt från hans egna erfarenheter. Dirty Havana-Havanna trilogin (översättning av Peter Landelius)
Leonardo Padura - sedan 2007, är han en av Kubas mest kända författare internationellt. Adiós Hemingway, 2005.
Cecilia Samartin – Drömhjärta - Om kusinerna Nora och Alicia på 1950-talets Kuba och hur en revolution förändrar allt.
Graham Greene - Vår man i Havanna
Ernest Hemingway - Den gamle och havet
Jon Lee Anderson – Che Guevara; A Revolutionary Life, 1997