Resor till Mongoliet

På våra resor får vi uppleva ett enastående landskap med vandring, möjlighet att rida och vi möter nomader i deras vardag ute på stäppen. Här finns återkommande färgstarka festivaler och vi ser stadslivet i landets enda stad, Ulan Bator.

Mongoliet är ett vidsträckt land som ligger mellan Ryssland och Kina, med en yta som är mer än tre gånger så stor som Sveriges men med endast knappt tre miljoner invånare. Berg, öken och stora stäpper präglar landskapet. Här härskade Djingis khan och hans ättlingar erövrade  stora delar av Asien och Ryssland. Idag lever fortfarande en nomadiserande herdekultur kvar och hästen är för många den viktigaste ägodelen.

 

Mongoliet

  • Storlek:

    Med sina 1 566 500 km² är Mongoliet det 20 största i världen – ungefär som halva Indien.
  • Huvudstad:

    Ulan Bator med ca 1,5 miljoner invånare.
  • Befolkning:

    3,4 miljoner invånare.
  • Språk:

    Mongoliska (khalkha är största dialekt), kazakiska, ryska, kinesiska m fl minoritetsspråk
  • Tidsskillnad:

    Sju till nio timmar före (+7–9) Sverige.
  • Visum:

    Visum behövs för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Mongoliet

Mongoliet

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Klimat
Mongoliet ligger högt med en genomsnittlig höjd på 1400 meter. Landets geografiska läge gör att det är ett utpräglat inlandsklimat med kalla vintrar och varm sommar. Mongoliet är känt som ”Den blå himlens land” och har 278 soliga dagar per år samt cirka 20 molniga dagar. Regnväder brukar generellt vara häftiga, men korta. Den mesta nederbörden kommer under sommarmånaderna. Medeldygnstemperaturen i Mongoliet under juni/juli är 13-24 grader med toppar som kan uppgå till över 30 grader och kvälls- och nattemperaturer som kan gå ned till 5-10 grader.  

Tidsskillnad

Mongoliet ligger sju timmar (+7) före Sverige under sommaren.

Språk

Mongoliska är ett eget språk inom den altaiska familjen. Språket bär vissa likheter med manchuriska och turkiska. Engelska talas endast marginellt i de städer vi kommer till och inte alls på landsbygden. Vi kommer dock att ha med oss engelsktalande personal.

El

Strömstyrkan i Mongoliet är 220 V växelström med samma standard som vi har hemma i Sverige. Tillgången till el kommer inte att vara 100% när vi bor i lägren. Se till att ladda era kameror så långt det går när vi är i städerna.

Valuta, växling, priser

Vi rekommenderar kinesiska yuan eller US dollar i kontanter.  Observera att om du tar med kontanta USD i 100$-sedlar bör de vara från 1996 eller senare. Det går inte att växla till mongoliska tugrik på Forex.

Det går bra att ta ut pengar på ATM i Ulan Bator och kanske på något annat ställe, men troligtvis inte. En krona ger ca 265 tugrik (2017-04-12). US-dollarn går att använda i en del av lägerplatserna och det kan rekommenderas att ta med sig dollar i mindre valörer för detta ändamål, men för att vara på säkra sidan är det nödvändigt att ha med sig en del tugrik under resan.   

Telefoni och internet

Att ringa till och från Mongoliet går bra. Ni kommer att få en lista med kontaktnummer före avresa. Det talas inte alltid så god engelska på hotell, vilket gör att det kan vara lite svårt att nå fram för utomstående. Internetcaféer finns i Ulan Bator och på några få andra ställen. De flesta mobiltelefoner fungerar väl i Ulan Bator men sämre utanför Ulan Bator. Hela landet ska ha mobil täckning, men det är inte alltid det funkar 100% i alla fall. Wi-fi finns på lägret i Kharakorum, men inte på andra ställen.

Mat och vatten

För denna resa gäller helpension för hela resan utom lunch dag 13. I Mongoliet har lägren utrustats med kockar som trollar fram mat under svåra förhållanden. De klarar av vegetarisk kost även om Mongoliet traditionellt har ont om grönsaker. Om du har andra önskemål var tydlig med att låta oss veta det.

I Ulan Bator äter vi på lokala restauranger. Magbesvär är inte vanliga men några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerat vatten och aldrig äta okokta grönsaker. Se dessutom till att maten du äter är ordentligt varm.

Vaccination

Till Mongoliet rekommenderas förutom grundskydd även vaccin mot Hepatit A och B. Kontakta även din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

Pass och Visum

Visum krävs för svenska medborgare.

Religion

I Mongoliet är buddismen är den dominerande religionen. Trots svår förföljelse under Sovjettiden är Buddismen idag mycket livaktig. Mongolerna följer den tibetanska grenen av buddism symbolspråket i bägge länderna är detsamma. Minoritetsreligioner är islam, kristendom och diverse naturreligioner.

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Mongoliet och Kina. Företrädesvis har vi valt ut böcker på svenska, men då de är så få har vi tagit med böcker även på engelska.  

Axel Odelberg – Hertig Larson. Äventyrare, Missionär, Upptäckare (2004). En biograf om Frans August Larson som bodde 40 år i Kalgan (Inre Mongoliet). Det är ett fantastiskt levnadsöde som återberättas. Utkom på pocket på Wahlström & Widstrand, men är nu utgången på förlaget. Axel Odelberg är också författare till den omtalade biografin om Sven Hedin, Äventyr på Riktigt.

Petra Hulova- Allt detta tillhör mig (2012). En berättelse om fyra generationer kvinnor i Mongoliet vars öden vävs in i varandra. En fin och prisbelönt bok som skildrar både landsbygds och ett hårt liv i fattiga betonghus i storstaden Ulan Bator.

Anders Widén – Journalist som riktigt snöat in på Djingis Khans liv. Han har nu skrivit en bibliografi i tre delar om hans liv. Under Den Evigt Blå Himlen (2003), Vreden Rör På Sig (2005) och slutligen Den Andra Hustrun (2007). Hjalmarson & Högberg bokförlag. 

Morris Rossabi – From Khans to Commissars to Capitalists (2005). Historiker som givit sig på att försöka förklara och kritisera demokratiseringen I Mongoliet. Bra genomgång av Mongoliet efter uppbrottet från Sovjet.

Jack Weatherford – Genghis Khan and the Making of the Modern World. Den kanske främsta boken om Djingis Khan. Ger en ny bild av hela eran från Djingis Khan och framåt. Mongolerna var så mycket mer än bara barbarer.

John Man – Gobi. Tracking the Desert. En av de stora författarna om Mongoliet ger en reseskildring från en resa genom Gobiområdet. John Man har även skrivit en stor bok om Djingis Khan. Genghis Khan – Life, Death and Resurrection.

Jasper Becker – Mongolia. Travels in the Untamed Land. Jasper Becker vill vara tydlig och berättar om Mongoliet från Inre Mongoliet till Burjatien. Becker gillar att dra ut de stora linjerna och tar gärna till hela handen när han ska peka. Det är lättläst och ger mycket att reagera på. Boken anges som utgiven 2008, men är omdöpt och nytryck sedan originalet 1992.

Roy Chapman Andrews – Dragon Hunter. Sann historia om en tvättäkta Indiana Jones på jakt efter dinousarier i Gobi på 20-talet.

Claire Sermier – Mongolia – Empire of the Steppes. Guidebok utkommen på Odyssey Illustrated. En bra introduktion till Mongoliet.

Louisa Waugh – Hearing Birds Fly: A Nomadic Year In Mongolia. Författaren redogör på ett lättsamt sätt om ett år då hon bott på den mongoliska landsbygden med nomader. En riktigt bra bok om nomadlivet.

Birds of Mongolia (2009) – Sundev Gombobataar. Vanligtvis ser man väldigt mycket rovfågel på en resa till Mongoliet. 

Film

Filmer som nått omvärlden från Mongoliet handlar nästan uteslutande om livet bland nomaderna. Mest känd är Nikita Michalkovs Urga som kom på 80-talet. I en välsorterad butik hittar du också den kinesiska filmen Tuyas bröllop som utspelas i Inre Mongoliet. På senare år det kommit två halvt dokumentära filmer som gjorts av den mongoliska regissören Bayambasuren Davaa. Först kom Cave of the Yellow Dog och några år senare The Weeping Camel.