Resor till Namibia

Namibia är ett land som inte är likt något annat. De spektakulära naturupplevelser är överväldigande. Till ytan är landet dubbla Sveriges storlek och över en tredjedel är öken. Först 1990 blev landet fritt från sydafrikansk ockupation och landet styrs av den gamla befrielserörelsen SWAPO.

Med oss reser du till de magiskt vackra sanddynerna i Namiböknen och Skelettkusten där övergivna skepp ger horisonten en nästan spöklik siluett. Etosha nationalpark i norr räknas till en av södra Afrikas bästa parker för safari. Härifrån kan man följa den mindre besökta, tropiska Capriviremsan in mot Okavangodeltat.
Namibia

 • Storlek:

  825 418 km²
 • Huvudstad:

  Windhoek
 • Befolkning:

  Ca 2,6 miljoner invånare
 • Språk:

  Engelska är officiellt språk. Flera lokala språk.
 • Tidsskillnad:

  +1 timme vintertid, ingen tidsskillnad sommartid
 • Visum:

  Visum behövs ej för svenska medborgare

Våra resor som besöker Namibia

 • Namibias vildmark med Okavango

  Länder som besöks

  • Botswana, 
  • Namibia
  22 dagar
  Nästa avgång
  En expeditionsresa genom två av världens mest glesbefolkade länder. I Namibia bestiger vi sanddyner, spårar svart noshörning till fots och åker på safari i Etosha. I Botswana åker vi in i unika Okavangodeltat för safari och bekväm camping i vildmarken.
 • Shongololo Express genom Namibia

  Länder som besöks

  • Namibia, 
  • Sydafrika
  16 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tågresor
  Upplev Namibia och Sydafrika från Skelettkusten till Soweto ombord det fantastiska tåget Shongololo. I storslaget vackert landskap och under magisk stjärnhimmel upplevs bland annat safari i Etosha och sanddynerna i Sossusvlei.
 • Victoriafallen till Okavangodeltat

  Länder som besöks

  • Botswana, 
  • Namibia, 
  • Zimbabwe
  14 dagar
  Nästa avgång
  En djur- och naturresa med oförglömlig safari i tre länder. Imponeras av Victoriafallen och träffa surikater i Kalahari. Åk mokoro på okavangofloden samt spana efter lejon och vildhund i deltat. Hänförs av djur och fågelliv i och vid Zambezi- och Chobefloden.

Namibia

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat

Namibia har över 300 soldagar per år med höga dagstemperaturer året om. Regnen brukar komma någon gång under december och hålla på fram till februari/mars. Det är främst i de norra och nordöstra delarna av landet som det kommer regn, i de södra delarna och längs med Atlantkusten är det mer eller mindre torrt året runt.

Tidsskillnad

Namibia ligger under vår vintertid en timme före Sverige (+1), under vår sommartid är det ingen tidsskillnad.

Pass och visum

Det behövs inga visum för inresa till Namibia för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa och ha minst ett tomt uppslag.

Valuta, växling och priser

I Namibia heter valutan namibiska dollar (NAD). Kursen för den namibiska dollarn följer alltid kursen för den sydafrikanska randen. Det går bra att betala med sydafrikanska rand i Namibia.

Det finns bankomater men avstånden kan ibland vara långa mellan uttagsmöjligheterna. Både VISA och Mastercard fungerar men VISA har överlag fler uttagsautomater. Om du väljer att växla pengar hemma så ta med dig sydafrikanska rand (ZAR) då du kan betala med dessa på de flesta platser i Namibia. På de flesta boenden går det bra att betala med kreditkort. Vill du inte betala med kort så ser du till att ha med dig kontanter i sydafrikanska rand i olika valörer.

Dricks 

Det är kutym att lämna dricks till chaufförer och guider. För mat och dryck lämnas vanligtvis ca 10% i dricks. På vissa restauranger skriver de in 10% serviceavgift på notan och då behöver du inte betala dricks. På lokala marknader kan man förhandla om priset men det mesta har numera fasta priser. 

El

Spänningen i Namibia är 220–230 V, 50 Hz. Det mest förekommande vägguttaget är rund treplugg. Den här varianten kommer från Sydafrika och finns sällan på de multiadaptrar vi kan köpa hemma. Däremot kan en enkel adapter köpas billigt i länderna där den används.                          

Telefoni och internet

Landsnumret till Namibia är 264. Det är generellt bra mobiltäckning i Namibia. Var observant på att det beroende på abonnemang, kan vara dyrt både att ringa ut och att ta emot samtal. Kontrollera kostnaderna med din mobilleverantör. För att undvika höga kostnader för mobildata, stäng av så kallad kallad roaming för datatrafik. På många hotell finns tillgång till internet, men räkna med att nätet kan ligga nere och att det är mycket långsammare än vad vi är vana vid i Sverige.

Vaccination och hälsa

För resa till Namibia rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccin mot hepatit/gulsot (Havrix eller Twinrix).

Vaccin mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land där gula febern kan förekomma. Detta gäller också om du varit i transit på flygplatsen i ett sådant land mer än 12 timmar. Malaria finns i vissa delar av Namibia och vi rekommenderar att man äter tabletter mot malaria.

Råden är generella. Vi rekommenderar att i god tid ta kontakt med en vaccinationscentral för att få individuella råd och även få eventuell uppdaterad information om obligatoriska vaccinationer.

I Namibia är kranvattnet oftast drickbart i städerna även om det inte alltid smakar så gott. På landsbygden har de flesta lodger egna brunnar med rent vatten. Med det sagt så skiljer sig såklart bakteriefloran från vad vi är vana vid hemma vilket gör att även om vattnet är säkert så kan magen bli lite orolig. Vi rekommenderar att du köper vatten på flaska.

 Språk

Innan självständigheten var afrikaans och tyska de mest gångbara språken i Namibia i officiella sammanhang. Någon naturlig koppling till det engelska språket har egentligen aldrig funnits så många blev förvånade när Namibia, vid tidpunkten för självständigheten, valde engelska som landets officiella språk. En viss logik finns ändå i det valet då man tydligt ville lämna sin koloniala historia bakom sig. Förutom i officiella sammanhang är engelskan dock inte särskilt gångbar då väldigt få namibier pratar engelska som första språk. Under vår resa kommer engelska dock fungera bra på de platser vi besöker. 

Det största språket i Namibia är oshivambo men även khoekhoe, kwangali och herero talas av många. Bland den vita befolkningen talar drygt 60% afrikaans och knappt 30% tyska. Det mest användbara språket överlag är afrikaans.