Resor till Rumänien

Rumänien är ett land beläget i Östeuropa. Landet har en kuststräcka mot Svarta havet och en stor del av Rumäniens gräns mot Serbien och Bulgarien utgörs av floden Donau. Rumänien ett relativt varierande landskap, med 34 % berg, 33 % kuperat och 33 % lågland.

Mellan åren 106 och 271 e.Kr. var en stor del av det som idag är Rumänien del av Romarriket, under namnet Dacia. Senare blev landet hem för mängder av olika folkgrupper och det har präglat Rumäniens moderna historia. Sedan 1947 hade Rumänien kommunistiskt styre och genomgick en period av svårt förtryck under diktatorn Nicolae Ceauşescu. 1989 blev landet en demokratisk republik. 

Rumänien är ett spännande land att besöka med en stor mångfald av olika typer av sevärdheter med Donaudeltat och Svarta havet i sydöst, fina saxiska städer i nordväst och vackra bergsområden längs Karpaterna. På vår resa till Rumänien ligger fokus på norra delen av landet; Maramures och Bucovina  som gränsar till Ukraina.  Vi bor på rustika gästgiverier och ser områdets vackra kyrkor i Maramures. 


   

Rumänien

 • Storlek:

  238 400 km². Drygt halva Sveriges yta.
 • Huvudstad:

  Bukarest, ca 2 miljoner invånare.
 • Befolkning:

  19 miljoner.
 • Språk:

  Rumänska är det officiella språket, ungerska största minoritetsspråk.
 • Tidsskillnad:

  Rumänien ligger en timme före Sverige.
 • Visum:

  Inget visum för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Rumänien

Rumänien

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.