Resor till Sydafrika

Det är få länder som kan mäta sig med den mångfald av fantastiska naturupplevelser som Sydafrika erbjuder. Här vid Afrikas sydspets möts Atlanten och Indiska oceanen och skapar en vidsträckt kustlinje perfekt för vandringar och strövtåg. Kapstaden och det omgivande området bjuder på kultur, konst, vin av världsklass och enastående valskådning. I norra delarna av landet hittar vi de storslagna Drakensbergen med världens högsta vattenfall Tugela Falls. Storstaden Johannesburg är under ständig förändring och här finner vi spännande och moderna kulturuttryck. 

Sydafrika är kontinentens största ekonomi med 54 miljoner invånare och 11 officiella språk. Här möts många olika kulturyttringar och här delar människor en nutidshistoria som påverkar livet och framtiden för alla. 

 

Sydafrika

 • Storlek:

  1 219 090 km²
 • Huvudstad:

  Pretoria är den administrativa, Kapstaden är den lagstiftande och Bloemfontein är den rättsliga huvudstaden.
 • Befolkning:

  60,6 miljoner
 • Språk:

  11 officiella språk inklusive engelska
 • Tidsskillnad:

  +1 timme vintertid, ingen tidsskillnad sommartid
 • Visum:

  Behövs inte för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Sydafrika

 • Jul och nyår i Zimbabwe och Sydafrika

  Länder som besöks

  • Sydafrika, 
  • Zimbabwe
  14 dagar
  Nästa avgång
  Från Victoriafallen genom Hwange nationalpark. Safari i jeep och till fots för att se noshörning i Matopo. I Sydafrika färdas vi genom Unescoskyddat landskap, längs panoramavägen till Krugerparken för två dagar safari. Resan avslutas med besök i Soweto.
 • Rovos Rail från Sydafrika till Victoriafallen

  Länder som besöks

  • Eswatini, 
  • Moçambique, 
  • Sydafrika, 
  • Zimbabwe
  17 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tågresor
  Luta dig tillbaka och åk med på en riktig drömresa! Under elva dagar reser vi med förstaklasståg genom fyra länder i södra Afrika. Kvällar och nätter tillbringas ombord och på dagarna upptäcker vi länderna vi färdas genom.
 • Shongololo Express genom Namibia

  Länder som besöks

  • Namibia, 
  • Sydafrika
  16 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tågresor
  Upplev Namibia och Sydafrika från Skelettkusten till Soweto ombord det fantastiska tåget Shongololo. I storslaget vackert landskap och under magisk stjärnhimmel upplevs bland annat safari i Etosha och sanddynerna i Sossusvlei.
 • Sydafrikas bästa

  Länder som besöks

  • Sydafrika
  13 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tidningen Vi
  Upplev Kapstaden med Taffelberget och Godahoppsudden. Lär känna sankulturen !Khwa ttu San Centre i Yzerfontein. Avslutning i norr med Soweto och två dagars Big five-safari. Besök vid matmarknader, pingvinkoloni och valskådning. Under resan provar vi vin och njuter sydafrikanska köket.

Sydafrika

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för Kapstaden.

Klimat
Sydafrika har årstider som är omvända de svenska. I oktober och november är det vår i Sydafrika, december till februari är det sommar och i mars, april är det höst. Det är ett stort land vilket gör att temperaturer och mängden nederbörd varierar mycket beroende på var man befinner sig. Mest nederbörd faller det under den sydafrikanska vintern mellan maj och augusti, då är det också svalare.

Tidsskillnad
Sydafrika ligger under vår vintertid en timme före Sverige (+1), under vår sommartid är det ingen tidsskillnad.

Pass och visum
Visum krävs inte för inresa till Sydafrika för medborgare i något av de nordiska länderna. Ditt pass måste vara giltigt i minst 30 dagar efter hemkomst och ha minst två tomma stämpelsidor.

Barn under 18 år
Sydafrikas immigrationsmyndighet kräver att man har med sig vissa dokument vid resa med barn under 18 år. På Sydafrikanska ambassadens hemsida finns mer information: http://www.dirco.gov.za/sweden/index.html. Vid frågor kontakta Sydafrikanska ambassaden på e-postadress saemb.swe@telia.com eller telefonnummer 08-660 76 93.

Valuta, växling och priser
Valutan i Sydafrika heter rand. I Sydafrika finns det bankomater nästan överallt. Både VISA och Mastercard fungerar bra. Om du väljer att växla pengar hemma så ta med dig sydafrikanska rand. På de flesta av våra boenden går det bra att betala med kreditkort. Vill du inte betala med kort så ha med dig kontanter i rand i olika valörer.

I Sydafrika finns allt från enklare lokala restauranger till internationella lyxrestauranger. Kostnadsläget på exempelvis restauranger är generellt lägre än i Sverige men varierar naturligtvis med vad och var man väljer att äta. En flaska vatten eller läsk kostar cirka 10 kronor och en öl cirka 20 kronor.

Dricks
Det är kutym att lämna dricks till chaufförer och guider. För mat och dryck lämnas vanligtvis ca 10% i dricks. På vissa restauranger skriver de nu in 10% serviceavgift på notan och då behöver du inte betala dricks. På lokala marknader kan man förhandla om priset men det mesta har numera fasta priser.

El
Strömstyrkan i Sydafrika är 220-240 V, 50 Hz. Det vanligast förekommande vägguttaget är rund treplugg. Den här varianten är väldigt ovanlig utanför länder i södra Afrika och finns sällan eller aldrig på multiadaptrar. Däremot kan adapter köpas billigt i Sydafrika.

Telefoni och internet
Landsnumret till Sydafrika är 27 och det är generellt bra mobiltäckning. Var dock observant på att det beroende på abonnemang kan vara dyrt både att ringa ut och att ta emot samtal. Kontrollera kostnaderna med din mobilleverantör. För att undvika höga kostnader för mobildata, stäng av så kallad kallad roaming för datatrafik. På många hotell och lodger finns det tillgång till wifi, men det är inte ovanligt att nätverket ligger nere och man kan inte heller räkna med den hastighet vi är vana vid i Sverige.

Säkerhet
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig en kopia på passets viktiga sidor och ditt försäkringsnummer och förvara detta på annat ställe i packningen. Ett tips är att scanna eller bara ta en bild på de viktigaste handlingarna och mejla till sig själv. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas många människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.

Vaccination och hälsa
För resa till Sydafrika rekommenderas generellt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccin mot hepatit/gulsot (havrix eller twinrix). Gula febern behövs ej om man inte nyligen har varit i ett land där gula febern förekommer. Malaria finns i vissa delar av landet. Kontakta alltid en vaccinationscentral för individuell rådgivning inför din resa.

Språk
Sydafrika, med cirka 52 miljoner invånare har elva officiella språk; afrikaans, engelska, ndebele, nordsotho, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu. Totalt har cirka 40% av alla sydafrikaner zulu och xhosa som första språk. Som besökare tar man sig runt väldigt väl på engelska.

Fotografera
Fotograferar du med digitalkamera kan det vara bra att tänka på att det under resan kan vara svårt att hitta ställen att ladda ned bilderna på så det kan vara bra att ta med extra minne. Tänk på att ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först. Fotografera inte polis, militär och dess byggnader.

För ett mer hållbart resande

 • Vi klimatkompenserar för hela CO2 utsläppet för alla våra resenärers flygresor från och till Sverige.
 • Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker.
 • Vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt.
 • Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell.
 • Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda.

Det här kan vi alla tänka på under resans gång

Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på:
• Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter.
• På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet.
• Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen.
• Då många av områdena vi reser i har vattenbrist är det bra att tänka på att ta korta duschar och att inte låta vattnet stå och rinna medan man borstar tänderna etc.