Tåg till Lofoten 2023

Länder som besöks

Typ av resa

Tidningen VI:s reseklubb är Sveriges äldsta. Den första resan gick 20 juni 1937 med tåg till Paris. Nu åker vi återigen med tåg med VI:s reseklubb, med ett bekvämt veterantåg åker vi till Lofoten. Vi bor två nätter ombord veterantåget i tvåbäddskupé i sovvagnar och dagtid flyttar vi till första klass sittvagnar. Vi äter middagar i en klassisk restaurangvagn och under färd får vi föredrag i klubbvagnen. 

Från Björkliden fortsätter vi med reguljärt tåg och egen buss runt på Lofoten. Vi åker båt genom Trollfjorden, besöker Reine, världens kanske vackraste by, och ser konsten på Kaviar Factory i Henningsvaer. Tre nätter bor vi i Svolvaer i vackra röda stugor på ett hotell som ursprungligen var en fiskeby. Längs vägen stannar vi till i Umeå för att besöka två av Sveriges bästa konstprojekt samt få ett föredrag om Sara Lidmans romanepos Jernbanan. I Kiruna får vi en guidad tur till LKAB:s gruva samt en rundtur som visar flytten av Kirunas stad som alltjämt pågår. Vi bor även en natt i de varma stugorna på Ishotellet och får en guidad visning av Ishotellet innan vi avrundar resan med nattåg från Kiruna till Stockholm. Resans ciceroner kommer både från Världens Resor och Tidningen VI. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Tåg till Sundsvall, Höga kusten
 2. Dag 2 Skellefteå
 3. Dag 3 Kiruna, Ishotellet
 4. Dag 4 Till Lofoten
 5. Dag 5 Båtfärd till Trollfjorden, Lofoten
 6. Dag 6 Lofoten
 7. Dag 7 Tåg från Narvik till Stockholm
 8. Dag 8 Hemkomst
Datum:
Resans pris: 22 900 kr
Enkelrumstillägg 4 nätter: 3 000 kr
Pris för icke-prenumeranter: 23 900 kr

Allt detta ingår:

 • Resa med chartrat tåg från Kalmar, Alvesta, Linköping eller Stockholm till Björkliden. 
 • 2 nätter på chartrat tåg med plats i sovvagn med två bäddar, en överbädd och nederbädd. Går ej att få singelkupé. Reserverad plats i första klass sittvagn dagtid. 
 • Reguljärt tåg från Björkliden till Narvik
 • 1 natt på reguljärtåg plats i sovvagn (kupé med 3 bäddar) från Kiruna till Stockholm. Med pristillägg kan du boka plats för bara två personer i sovvagn, se info längre ner. 
 • Del i dubbelrum 3 nätter på Anker Brygge i Svolvaer, Lofoten samt 1 natt på Ishotellets varma rum i Jukkasjärvi. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Önskas enkelrum kan du boka det mot pristillägg (gäller endast hotellnätterna). 
 • Hyrda bussar i Umeå, i Kiruna och till Jukkasjärvi, från Narvik till Svolvaer, busstur runt Lofoten samt från Svolvaer till Kiruna
 • Frukost alla dagar, middag ombord på tåget två kvällar samt ytterligare fyra måltider 
 • Guidad visning av Skulpturparken i Umeå
 • Besök på Bildmuseet i Umeå
 • Föreläsning om Sara Lidman på Folkets Hus i Umeå
 • Föredrag i Klubbvagnen under tågfärd samt föredrag om Lofotens marina fauna i föreläsningssal i Svolvaer
 • Mingelkväll med drink i Svolvaer på Lofoten
 • Kryssning till Trollfjorden i Lofoten 
 • Busstur i Lofoten med stopp i Henningsvaer, Reine och Austnesfjorden m.m. 
 • Besök på konstmuseet Kaviar Factory i Henningsvaer 
 • Färdledare och tågvärdar från Världens Resor samt att Lars Arvidsson, Världens Resors mesta färdledare, är en av lokförarna 
 • Unn Edberg, chefredaktör på Tidningen VI, är med på delar av resan
 • Tågstopp vid Polcirkeln
 • Guidad visning av LKAB:s gruva


Vad ingår inte i resans pris?

Måltider och dryck som ej nämns ovan

* Om du inte redan är prenumerant på Tidningen Vi, kan du beställa här med 10% rabatt. 12 nummer för 681 kr. En i resesällskapet behöver vara prenumerant. Klicka här för att beställa.

* I grundpriset ingår plats i sovvagnskupé med tre bäddar (du väljer dam eller herr). Är ni två personer som reser ihop kan ni även boka kupén för eget bruk. Klicka här för information om sovvagn 2 kl.

 

Tidningen Vi

Om du inte redan är prenumerant på Tidningen Vi, kan du beställa här med 10% rabatt. 12 nummer för 681 kr. En i resesällskapet behöver vara prenumerant. Klicka här för att beställa.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Therese Iversen

  Therese är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över. Fridykande hummerfiskare i Mexico, vildmarksguide i Costa Rica, renskötare och äventyrsguide i Jukkasjärvi är bara några av jobben hon har haft. När hon inte guidar resor roar hon sig med bland annat kajakpaddling, Geocaching, friluftsliv och tillverkning av tenntrådssmycken.

 • Daniel Fjellström

  Sörmlänning som bor i Strängnäs. Har fil. Mag. i musei- och kulturarvsvetenskap med en bakgrund i arkeologi och antropologi. Sedan 2015 kombinerar Daniel museiyrket med att färdleda i de nordiska länderna och runt Östersjön. Har stort intresse av hur historiska skeenden och tankeströmningar har formats och påverkar dagens samhälle i Norden.

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se
 • Elin Ishihara Reseproducent

  Elin är halvjapanska och har varit i Japan oräkneliga gånger sedan barnsben tillsammans med familjen, genom studier och arbete - och tröttnar aldrig! Har kombinerat studier i Japan med arbete på en karaokebar, och på universitetet blev det förutom journalistik också en Japaninriktning på Östasienlinjen. Halkade in i resesvängen 2004, och på Världens Resor får Elin producera resor till favoritresmålet som fortfarande är Japan. Kulturen, människorna, maten, kontrasterna, estetiken, vänligheten… det finns mycket att älska med detta land! Elin producerar även resor till bl.a. Indonesien, Nord- & Sydkorea, Tyskland, Schweiz, Sverige och Norge. 

  elin@varldensresor.se