Föreläsningar

Välkommen till våra föreläsningar och bildvisningar om spännande resmål världen över. De flesta håller vi i våra egna lokaler i Stockholm under vår och höst, men ibland även på andra orter i Sverige. De flesta kräver föranmälan. Alla tillfällen ser du nedan, klicka dig vidare för att läsa mer och anmäla dig. Cirka en vecka innan föreläsningarna skickar vi ut en inbjudan via e-post till er som bor i närregionen. Se till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så att vi har din e-post adress.

 • Föreläsning: Sidenvägar

  Datum:

  Anna Mnatsakanova, reseproducent och färdledare, berättar om resor som tar oss längs de mytomspunna Sidenvägar. På dessa vägar spreds religioner, kryddor, ädelstenar och naturligtvis också siden. Idag möts här den gamla och den nya världen! Här finns berömda oaser och de tidlösa öken- och bergslandskapen, men även futuristiska städer, moderna motorvägar och supersnabba tåg, samt sin beskärda del av diktatoriska regimer. Anna har rest i regionen otaliga gånger och berättar om regionens historia och nutid, om sina möten och intryck.

 • Föreläsning: Colombia

  Datum:

  Colombia är ett av Sydamerikas mest fascinerande länder. Här finns allt: andinska berg, ökenområden, gröna dalar, kaffeplantage, vackra stränder, välbevarade byar och spännande storstäder. Isak Isaksson är utbildad biolog och har lett våra resor till Colombia med betoning på natur. Isak berättar om Colombia – ett av Sydamerikas kulturrikaste länder.

 • Föreläsning: Storslagna Peru

  Datum:

  Peru är Sydamerikas tredje största land och har en historik som sträcker sig hela 12 000 år tillbaks i tiden. Kvällens föreläsning tar oss med på en rundresa i Peru där det bland annat berättas om molnkrigare, Inkariket och grillade marsvin. 

  Pernilla Palacios reste till Peru för första gången för 17 år sedan och blev helt förälskad. Under en period bodde hon i Cusco och återvänder när hon har möjlighet. 

 • Föreläsning i Sundsvall: Kultur och konst i Japan

  Datum:

  Följ med på en visuell resa genom den japanska kulturskatten från 600-talet till dagens Japan. Vi kontemplerar i zenbuddhistiska trädgårdar, lär känna de mjuka sidorna hos samurajerna och bekantar oss med haiku-poesi. Vi ska också se nya konstsatsningar, se framtidens arkitektur och ta pulsen på ungdomskulturen i Tokyo.

 • Föreläsning: Sidenvägen till havs

  Datum:

  Matilda Lenell, sinolog och reseproducent presenterar resan "Sidenvägen till havs”. Den röda tråden genom resan är Kinas maritima historia, Opiumkriget, Ostindiska kompaniet och handelsförbindelser nu och då. Resan går genom moderna storstäder, historiska handelsmetropoler, landsbygd och vacker, storlagen natur. 

 • Föreläsning i Göteborg: Sidenvägen till havs

  Datum:

  Jörgen Fredriksson, sinolog och delägare i Världens Resor tar oss med på en visuell exposé längs Kinas sydöstra kust. Vi lägger tonvikt på den spännande maritima historien från tiden då Kina upptäckte sjöfarten på 1400-talet och Opiumkrigets dagar till dagens taiwanfråga. 

 • Föreläsning: Mött Pakistan

  Datum:

  Vår resa går till Pakistan går längs Karakoram Highway, världens högst belägna asfalterade väg och färdas genom Hunzadalen upp till Khunjerab-passet vid gränsen till Kina, 4700 meter över havet. Johnny Friskilä som leder första resan i mars 2020 visar bilder och berättar om landet som han har besökt flera gånger, och om vår resa dit.

 • Föreläsning: Centralamerika

  Datum:

  Stefan Strömberg, författare och journalist har lett många resor Centralamerika och nu delar han med sig av sina intryck. Stefan har rest över hela Latinamerika under 30 års tid och spenderat mycket tid i Centralamerika och bland annat skrivit en bok om Guatemala. Stefan tar oss med till Guatemala, Nicaragua, Costa Rica och Belize.

 • Föreläsning: Sydamerikas natur

  Datum:

  Åsa Backevall är biolog och har över 20 års erfarenhet av naturresor runt om i Sydamerika. Åsa har lett mängder av resor till Sydamerika och nu ger hon en inblick av det imponerande naturlivet på denna enorma kontinent. Mest fokus blir det på Ecuador och Brasilien som har massvis med arter som man inte kan se någon annanstans i världen.