Föreläsningar vi erbjuder

Datum:

Under vår och höst håller vi föreläsningar om våra resmål varje vecka i våra lokaler i Stockholm (även på andra orter ibland). Vi drar igång igen i september och hela schemat publiceras på webben under sommaren. Vi erbjuder även föreläsningar för ditt sällskap, förening eller företag om intresse finns. Nedan ser du ett urval av de föreläsningar vi kan ge. Vänligen kontakta oss på tel 08-669 55 25 eller på info@varldensresor om du vill veta mer. 

Japan - Ett traditionellt land i modern förpackning. Jörgen Fredriksson har bott i Japan i fyra år och fascinerats av hur traditionella värv samexisterar med det moderna utan större friktion. Vi träffar geishor, går på körsbärsblomsfester, läser haiku och ser på sumoträning. Under föreläsningen åker vi också förarlösa tåg i futuristiska miljöer, möter ungdomskulturens märkligaste uttryck och ser den modernaste arkitekturen. Enresa i tid och rum.

Fungerar utmärkt att också hålla föresläsningar om Tokyo, Kyoto, Japanska trädgårdar, Japansk konst, Okinawa, Japan från norr till söder.  

 

Kina i förvandlingens tid - Jörgen Fredriksson har besökt Kina varje år sedan första resan 1986. Efter närmare fem års studier, arbete och resande i Kina har han besökt de flesta delarna av landet. Här redogör han för skillnaderna mellan då och nu, mellan stad och land, den ökade klyftan mellan rika och fattiga. Risskålen av järn som skulle räcka från vagga till grav har plötsligt kastats bort. 200 miljoner människor har lämnat landsbygden de senaste 30 åren. Lika många lämnar de nästkommande åren. Hur klarar Kina av denna enorma folkförflyttning?

Föreläsningarna om Kina kan ges med mängder av olika variationer och teman. Det kan handla om Shanghai och/eller Beijing. Sydvästra Kina eller något liknande. 

kina-drake-dag21.jpg

Tibet - Efter sju resor från Tibets östligaste delar i Kham till Tibets västligaste delar kring berget Kailash har Jörgen Fredrikson nu vistats i Tibet i mer än ett halvår. Vi möter nomader, munkar och pilgrimer som prostrerat ett år för att komma till Lhasa. Vi tittar på de förändringar som sker och hur vardag och religion smälter ihop till ett i Tibet. Och visst kommer Jörgen att berätta hur det var när han fikade med en eremit! 

tibet-mount-everest-dag8.jpg

Himalaya - Följ med till Himalayas vidsträckta bergssystem. Här finns snöklädda toppar på över 8 000 m, stäpplandskap med fridfullt betande jakar och världens högst belägna järnväg till Lhasa i Tibet. Från Tibet fortsätter vi till Nepal och Tibet. Vi får följa med på vandring vid Himalayas sluttningar i Nepal och se underbar 1600-tals arkitektur i Bhutans grönklädda skogslandskap. Jörgen Fredriksson, asienkännare, berättar och visar bilder från sina många resor till Himalaya.

Går utmärkt att ge föreläsningar om Bhutan eller Nepal separat också.   

himalaya-dag1.jpg

Två Korea två världar - Jörgen Fredriksson har besökt både Nord- och Sydkorea vid flera tillfällen. Han berättar om sina intryck från resorna. Hur ser länderna på varandra och skulle det vara möjligt med en framtida försoning? Jörgen ger en historisk tillbakablick, men framförallt tittar han på vad som händer nu och hur en framtid kan se ut. Nordkorea styrs fortfarande av en av världens starkaste diktaturer med en personkult som inte liknar något annat på jorden. Sydkorea har en av världens just nu mest växande ekonomier.

Dansare stor 

Sidenvägen
- Från Samarkand och Bukhara genom Kinas öknar till Xian och vidare till Korea och Japan. Vi gör några nedslag på några av de 26 länder som sade sig vara en del av det som kallades Sidenvägen. Det var på denna väg som såväl handel som buddhism spreds. Vi ser självklart till historien, men ser ännu mer på vad som hänt i dessa länder idag. Uzbekistan, Kirgizistan, Kina och Japan.

 turkiet-kina-sidenvagen-dag10.jpg

Burma - Efter 50 års diktatur öppnar Burma upp. Det sjuder av hoppfullhet och optimism i landet. Jörgen Fredriksson, asienkännare och delägare i Världens Resor, har besökt landet åtskilliga gånger sedan 1997. Vi gör båtresor på floden Salween, vandrar i Gyllene triangeln och ser 2000 pagoder i Bagan. Följ med på en visuell resa till världens nu kanske hetaste resmål.  

burma-road-dag1-2.jpg

Längs Mekong - Vi följer en av världens längsta floder från Tibets högland till deltat söder om Saigon. Tonvikten ligger på de tre väldigt olika länder som en gång utgjorde Indokina. Vi gör en resa genom Laos, Kambodja och Vietnam och ser hur olika länderna skakar av sig kolonialismen och krigsåren och nu försöker hitta en egen väg mellan bistånd och globalisering.

laos-kambodja-vietnam-mekong-dag7.jpg

Taiwan - Ilha Formosa, den vackra ön. Taiwan är en av Asiens mest underskattade turistdestinationer. Här finns berg som mäter 4.000 meter, underbara teodlingar, tropiska öar, korallrev, fina vandringsleder och bra stränder. Lägg därtill världens högsta byggnad, ett riktigt rikt kulturliv och häftiga kvällsmarknader så har vi ett land som erbjuder det mesta. Få resenärer hittar hit, men de som gör det trivs.

det-andra-kina-dag1-2.jpg

Mongoliet - Jörgen Fredriksson tar er med på en mongolisk exposé. På 1200-talet hade mongolerna under Djingis Khan lagt nästan hela Asien och delar av Europa till sitt enorma rike. Djingis Khans ande svävar över Mongoliet även idag när landet försöker hitta sin egen identitet opåverkad av de mäktiga grannarna Ryssland och Kina. Vi följer Jörgen på kamelritter i Gobi, på hästritter på stäppen och när han hälsar på nomader som bor i jurtor.

Mongoliet-Tibet-dag4.jpg

Anderna - Smaka på namnet och säkert dyker det upp bilder av inkaruiner, mäktiga vulkaner och högresta snöklädda berg. Jörgen Fredriksson tar dig med på en resa längs en av världens mäktigaste bergskedjor. Från Inkarikets heliga stad Machu Picchu till det vilda Patagonien nere i söder. Bildvisningen tar dig igenom Bolivia, Peru, Chile och Argentina. 

anderna-dag5.jpg

Colombia - Colombia är ett av Sydamerikas kulturrikaste och vänligaste länder. Kanske också det vackraste! Med kuster både längs Karibiska- och Stilla havet, kaffeodlingar på Andernas sluttningar och en del av Amazonas har landet oerhört mycket att erbjuda. Det är dags att upptäcka Colombia nu. Landet har så mycket mer att erbjuda än FARC-gerillan och Pablo Escobar. Jörgen Fredriksson, delägare i Världens Resor, berättar och visar bilder. Brasilien - Jörgen Fredriksson har rest flera gånger till Sydamerikas största land. Följ med på en rundresa som tar oss Rio de Janeiro, de fina koloniala gruvstäderna i Minas Gerais och den första huvudstaden Salvador do Bahia. Jörgen berättar också om Brasiliens fantastiska konstsatsningar i Inhotim och den fina biennalen i Sao Paulo. Självklart blir här också bilder från vattenfallen i Iguazu, våtmarksområdet Pantanal och Amazonas, världens största flod. 

Västra Balkan - Jörgen Fredriksson, delägare på Världens Resor, har rest många gånger på Balkanhalvön. Här möts influenser från de grekiska, romerska och ottomanska storrikena och idag samsas det ortodoxa, katolska och muslimska på halvön. Vi följer med på båtfärder och tågresor genom sju länder i ett av Europas vackraste hörn. Här gör vi besök vid södra Europas djupaste fjordar i Montenegro, vandrar i de albanska alperna, besöker den vulkaniska sjön Ohrid i Makedonien och åker båt längs den enormt vackra kroatiska kuststräckan i Adriatiska havet.

vastra-balkan-dag6.jpg

Sydafrika - Jörgen Fredriksson har rest ett flertal gånger i Sydafrika och berättar om vandring i Drakensbergen, cykeltur i Soweto, vin- och konstsafari i Stellenbosch, resan längs Garden Route till Kapstaden, olika safari i nationalparker och naturreservat samt besök på Apartheidmuseet i Johannesburg. Sydafrika är ett fantastiskt vackert land med en oerhört varierad geografi. Likaså kan man säga att Sydafrikas närtidshistoria är makalöst spännande. Vad händer i Sydafrika efter Zumas fall? Har ANC kvar sitt stöd i land? Jörgen Fredriksson visar bilder och berättar. 

Går också att välja föredrag om södra Afrika som då också tar in Mocambique, Zimbabwe, Malawi och Swaziland.