Temadag Japan

Datum:

Plats: Världens Resor, Tegnérgatan 8, ingång hörnet Döbelnsgatan.
Tid: Lördagen den 17 februari, kl 10.00 – 16.00
Inträde: 30 kr per föreläsning (inkluderar fika).
Det är stort intresse för denna dag och begränsat antal platser. Du kan anmäla dig till max tre föreläsningar.

Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl vilka föreläsningar du vill gå på. 

Maila din anmälan här eller ring 08-669 55 25. 

Under hela dagen finns våra kunniga specialister på plats så det finns gott om tid att prata och ställa frågor om Japan och alla våra resor. 

Himeijiborgen

Schema föreläsningar:

10.00 – 10.30 Under körsbärsblommen. Lars Arvidsson  
En resa där vi möter våren i Japan med dess praktfulla blommande körsbärsträd i kulturstaden Kyoto, upplever sakeprovning i japanska alperna, lär oss allt om teceremonins hemligheter och strövar runt i dramatisk natur i Shikokus gömda dal Iya. Avresor i mars/april. 

10.45 – 11.15 Kyoto – Japans huvudstad i 1100 år Jörgen Fredriksson
Efter att Kyoto blivit Japans huvudstad år 794 påbörjade Japan en unik kulturell utveckling. Här föddes en unik litteratur med haiku i spetsen, zenbuddhistiska trädgårdar och stora geishadistrikt växte fram. Idag rymmer staden 17 världsarv bland sina 1600 tempelbyggnader. Kyoto är tvivelsutan en av världens främsta kulturstäder.  

11.30 – 12.00 Konst i Japan Jörgen Fredriksson 
Vi rör oss från zenbuddhismens estetiska essäns till den senaste arkitekturen i Tokyo. Men framförallt ska vi se de nya stora konstsatsningarna som gjorts mot avfolkning på öar i Japanska inlandshavet och på landsbygden i Niigata. Vi berättar om höstens konstresa till konstriennalen som äger rum på 12 öar och berättar om kommande satsningar på den japanska konsten.   

12.15 – 12.45 I samurajens spår Lars Arvidsson
I Japan är historien väldigt synlig. Vi reser från 700-talets gamla huvudstäder Nara och Kyoto vidare till Himeji, Hagi och Tsuwano som alla präglats av samurajepoken. I Kobe möter vi omvärldens betydelse för Japan, i Hiroshima får vi se följderna av atombomben och i Tokyo ser vi en av världens mest moderna städer. Följ med på en visuell resa genom den japanska historien. 

13.00 – 13.30 Brinnande lönnlöv
Lars Arvidsson
Merparten av resan befinner vi oss på den spännande ön Kyushu, Japans tredje största, där vi åker fiskebåt utanför James Bonds by, vandrar bland 7000 år gamla cederträd och tittar på sumoturnering. Resan kröns av underbara pastellfärgade lönnlöv i höstskrud. Avresa i november, Lars har lett resan 13 gånger och delar med sig av bilder och upplevelser.

13.45 – 14.15 Tokyo Jörgen Fredriksson  
Tokyo en vecka i maj, matinspiration i oktober eller höstlovsresa - följ med på en resa till världens största stad som bjuder på enorma kontraster med gammal och ny kultur, tempel – skyskrapor, karaoke – sumobrottning, hantverksmarknad – teknikvaruhus, här finns allt och lite till. Vi får naturligtvis följa med på marknader och till speciella restauranger. Jörgen har bott många år i Tokyo och lotsar oss runt i jättestaden. 

14.30 – 15.00 Okinawas övärld Jörgen Fredriksson 
Följ med till ett annorlunda Japan. Okinawa har en helt säregen kultur med egna mattraditioner, egen form av arkitektur, textil och musik. Okinawa har också blivit känt som karatens hemland, och att det var här som de värsta striderna mellan USA och Japan ägde rum under 2:a världskriget. Det är också ett ”paradis” med regnskogsklädda öar och fantastiska badvatten.  

15.15 – 15.45 Våra vandrings- och strövtågsresor Lars Arvidsson
Vandra på Hokkaido är en härlig sommarresa på Japans nordligaste ö med fina naturupplevelser till fots. Vi badar i heta källor och njuter fantastisk mat mellan vandringarna. Merparten av vandringarna går i vulkanmiljö. Vår strövtågsresa går både på våren och hösten. Under två veckor gör vi nio kulturella strövtåg från Kyoto till Tokyo. Vi följer gamla samurajleder och heliga pilgrimsstråk. Två nätter bor vi vid Fujis fem sjöar.

Om du bokar en resa till Japan på plats under dagen 12 mars erhåller du ett presentkort värde 500 kr på Råkultur i Stockholm. Prisbelönt
sushikrog som ingår i Esperanto Group.


Vi som föreläser:

Lars Arvidsson
Lars A

Kom till Japan för första gången 1993 och bott där i sammanlagt 12 år, pluggat japanska på plats i Tokyo och jobbat på ett japanskt företag innan han 2004 började leda resor där. Efter närmare 60 resor för Världens Resor och oräkneliga privata resor i landets samtliga län har Lars fått ett andra hemland. Japansk mat och bad i heta källor är favoriterna.

Jörgen Fredriksson
Jörgen Fredriksson

Var med och startade Världens Resor. Studerade modern japansk litteratur i Tokyo i flera år. Älskar den japanska kulturen; film, konst, arkitektur, trädgårdar och litteraturen. Har rest oerhört mycket över hela landet och lett mängder av resor till Japan under 20 års tid.

Svarar på frågor och berättar om Japan under dagen gör även Elin Ishihara:


Elin Ishihara
Elin Ishihara

Halvjapanska som i mer än tio år arbetat med resor till Japan, varav de senaste fem åren som reseproducent på Världens Resor. Kulturen, människorna, maten, estetiken, vänligheten, respekten för andra människor och kontrasterna – det finns mycket att älska med detta land!