Temadag Japan 17 februari

Datum:

Plats: Världens Resor, Tegnérgatan 8, ingång hörnet Döbelnsgatan.
Tid: Lördagen den 17 februari, kl 10.00 – 16.00
Inträde: 30 kr per föreläsning (inkluderar fika).
Det är stort intresse för denna dag och begränsat antal platser. Du kan anmäla dig till max tre föreläsningar.

Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl vilka föreläsningar du vill gå på. 

Maila din anmälan här eller ring 08-669 55 25. 

Under hela dagen finns våra kunniga specialister på plats så det finns gott om tid att prata och ställa frågor om Japan och alla våra resor. Läs om alla våra resor till Japan här. 

Schema föreläsningar:

10.00 - 10.30 Så här går Japanresan till. Elin Ishihara
Världens Resor har 24 olika resor till Japan. Vi berättar hur de på bästa sätt förbereder dig på resan till Japan, vad behöver du tänka på att ta med dig, vett och etikett, vart  resorna går och när är det bäst att åka. 

10.45 – 11.15 Under körsbärsblommen.
Lars Arvidsson  
Lars berättar om våra resor Under körsbärsblommen, Vår i Japan och Körsbärsblom i Tohoku. Sakura, eller körsbärsblomning, är den tid då flest svenskar besöker Japan. Vi får följa körsbärsblomningen från Nara och Kyoto till dess att den blommar i Hirosaki i norra Japan. Avresor i mars/april.  

11.30 – 12.00 Kyoto – Japans huvudstad i 1100 år Jörgen Fredriksson
Efter att Kyoto blivit Japans huvudstad år 794 påbörjade Japan en unik kulturell utveckling. Här föddes en unik litteratur med haiku i spetsen, zenbuddhistiska trädgårdar och stora geishadistrikt växte fram. Idag rymmer staden 17 världsarv bland sina 1600 tempelbyggnader. Kyoto är tvivelsutan en av världens främsta kulturstäder. Jörgen berättar också om vår nya resa Strövtåg i Kyoto. 

12.15 – 12.45 Tokyo Elin Ishihara  
Tokyo en vecka i maj eller höstlovsresa - följ med på en resa till världens största stad som bjuder på enorma kontraster med gammal och ny kultur, tempel – skyskrapor, karaoke – sumobrottning, hantverksmarknad – teknikvaruhus, här finns allt och lite till. Vi får naturligtvis följa med på marknader och till speciella restauranger. Elin som har bott i Tokyo lotsar oss runt i jättestaden. 

13.00 – 13.30 Öluff i Japans skärgård Jörgen Fredriksson 
Följ med till ett annorlunda Japan. 430 av Japans 6000 öar är befolkade och har ofta väldigt olika kulturer. Vi har flera resor där vi åker båt mellan de olika öarna. Resan Konst i Japan äger rum på de så kallade konstöarna med Naoshima som bas. På resan Okinawas övärld möter vi en helt säregen kultur och också ett ”paradis” med regnskogsklädda öar och fantastiska badvatten. Vår nya satsning Öluff i Japanska skärgården kombinerar dessa olika övärldar och kommer också till ön Yakushima, Japans första naturvärldsarv med trolsk miljö och cederskog som är uppemot 7000 år gammal. 

13.45 – 14.15 Kyushu, Shikoku och Hokkaido Lars Arvidsson
Världens Resor har resor över hela Japan. Huvudön Honshu är med på de flesta resor, men vi reser naturligtvis också till de övriga tre stora öarna i Japan. På sommaren gör vi kustvandringar och vulkanvandringar på Hokkaido. På höstresan Brinnande lönnlöv är merparten av resan förlagd till den trevliga ön Kyushu med bland annat besök i små fiskesamhällen, familjeboende i Kagoshima och sumoturnering i Fukuoka. Till ön Shikoku besöker vi bland den fantastiska Iyadalen på resan Under körsbärsblommen. Lars Arvidsson har lett resan Brinnande lönnlöv 15 gånger och alla våra resor till Hokkaido. Han delar med sig med berättelser och bilder.   

14.30 – 15.00 Trädgårdsinspiration Japan Jan Stålbom 
Jan är landskapsarkitekt och jobbat på ett trädgårdsarkitektkontor i Japan. Japan visar bilder och berättar om vår resa Trädgårdsinspiration Japan. Japanska trädgårdar har haft en väldigt viktig roll inom den japanska kultursfären. Genom historien har trädgårdarna skiftat karaktär från de tidigaste hovträdgårdarna till stenträdgårdar och tehusträdgårdar. Vissa element som det sparsmakade och avhållsamma går som en röd tråd genom alla olika typer av trädgårdar. Resan går i maj. 

15.15 - 15.45 Matinspiration Japan Elin Ishihara
Elin ledde resan Matinspiration Tokyo hösten 2017. Nu berättar hon om den nya resan som är mer omfattande. Avresa oktober.  


Boka resa under dagen 17 februari och få ett presentkort värt 500 kronor på den japanska restaurangen Barbro. 


Vi som föreläser under dagen är:   

Lars Arvidsson
Kom till Japan för första gången 1993 och bott där i sammanlagt12 år, pluggat japanska på plats i Tokyo och jobbat på ett japanskt företag innan han 2004 började leda resor där. Efter drygt 80 resor för Världens Resor och oräkneliga privata resor i landets samtliga län har Lars fått ett andra hemland. Japansk mat och bad i heta källor är favoriterna.

Elin Ishihara
Halvjapanska som i mer än tio år arbetat med resor till Japan, varav de senaste åtta åren som reseproducent på Världens Resor. Kulturen, människorna, maten, estetiken, vänligheten, respekten för andra människor och kontrasterna – det finns mycket att älska med detta land!

Jörgen Fredriksson
Var med och startade Världens Resor. Studerade modern japansk litteratur i Tokyo i flera år. Älskar den japanska kulturen; film, konst, arkitektur, trädgårdar och litteraturen. Har rest oerhört mycket över hela landet och lett mängder av resor till Japan under 20 års tid.

Jan Stålbom
Landskapsarkitekt som jobbat på trädgårdarkitektkontor i Japan. Leder många resor för Världens Resor, bland annat Trädgårdsinspiration Japan. 

Svarar på frågor och berättar om Japan under dagen gör även Akio Noshi.
Akio är uppvuxen utanför Nagoya och kom till Sverige för första gången i 2003 som stipendiat. Är utbildad i nordiskt samhälle och språk på universitet i Osaka, och turism i Kalmar. Har tidigare bl a jobbat på japanska ambassaden och som språklärare. Löpning, katter och mat är främsta intressen. Leder också resor ibland.