Temadag Latinamerika 25 november

Datum:

Plats: Världens Resor, Tegnérgatan 8, ingång hörnet Döbelnsgatan.
Tid: Lördag 25 november kl 10-16.
Inträde: 30 kr per föreläsning eller 120 kr för hela dagen. Ingår fika i pauserna.

Föranmälan krävs. Anmäl vilka föreläsningar du vill gå på eller om du önskar vara med hela dagen.

Maila din anmälan här eller ring 08-669 55 25. 

Intresset för Latinamerika bara ökar och ökar och våra resor till Latinamerika blir bara fler och fler. Under dagen kommer vi att erbjuda åtta olika föredrag där vi rör oss från Castros Kuba till Patagonien i södra Chile och Argentina. Fyra olika föredragshållare kommer att ge oss inblickar i allt från Costa Ricas tropiska regnskogar till Incas fantastiska kulturskatter i Peru och de nya stora konstsatsningarna i Brasilien. Varmt välkomna! 

 

Schema föreläsningar:

10.00 - 10.30 Altiplano
Pernilla Aguilar, reseproducent på Världens Resor, har bott och rest i Peru under längre perioder. Pernilla visar bilder och berättar om livet på högplatån Altiplano. Vi kommer röra oss från Bolivias saltöknar till Inkaruinerna i Heliga dalen.  Pernilla berättar om vår alldeles nya vandringsresa längs Inkaleden, om vår resa Altiplano samt om våra nya kommande satsning på Peru. 

10.45 - 11.15 Colombia
Colombia är ett av Sydamerikas kulturellt mest spännande länder och ett av de trevligaste att resa i. Kanske också det vackraste! Med kuster längs Karibiska- och Stilla havet, kaffeodlingar på Andernas sluttningar och en del av Amazonas är landet svårslaget. Det är dags att upptäcka Colombia nu. Jörgen Fredriksson, delägare i Världens Resor, berättar och visar bilder från Världens Resors tre olika resor till Colombia. 

11.30 - 12.00 Kuba 
Stefan Strömberg, latinamerikakännare och färdledare visar bilder och berättar om våra resor till Kuba. Stefan Strömberg har rest regelbundet till Latinamerika under 30 års tid och skrivit tio böcker, varav merparten om just Latinamerika. Det senaste året har Stefan lett två resor till Kuba för oss och leder även resor till Kuba framöver. Han berättar om Kubas speciella historia och hur landet utvecklas idag. 

12.15 - 12.45 Det okända Sydamerika - Surinam och Franska Guyana
Isak Isaksson, biogeovetare utbildad inom tropisk ekologi, tar oss med till Sydamerikas mest okända hörn. Här får vi upptäcka floran och faunan längs Amazonas och dess bifloder, ta en tur till Djävulsön och komma till  mångkulturella Paramaribo. Världens Resors första resa till det Okända Suydamerika har just avslutats. Isak visar bilder och berättar om vår resa. 

13.00 - 13.30 Centralamerika
Nyss hemkommen från att ha lett resan Centralamerika är Stefan ivrig att få dela med sig av sina intryck. Stefan har rest mycket i Centralamerika och bland annat skrivit en bok om Guatemala. Stefan tar oss med till Guatemala, Nicaragua, Costa Rica och Belize. 

13.45 - 14.15 Natur i Costa Rica
Isak Isaksson, en erfaren biolog som på ett pedagogiskt och entusiastiskt sätt förmedlar sina kunskaper om växter och djur, ska ta oss med till Costa Ricas speciella natur. En fjärdedel av Costa Ricas yta är naturreservat och vi rör oss mellan skilda ekosystem. Vi upplever regnskogarnas magiska rikedom, vulkaner och undangömda havsvikar med fina stränder. 

14.30 - 15.00 Chile och Argentina
Två av världens vackraste nationalparker ligger i Patagonien. Här möts eld och is, kraftiga uttryck som beskriver båda länders karaktärer väl. Pernilla tar med oss från storstadspulsen i Buenos Aires via storslagen natur till Chiles Rapa Nui, mer känt som Påskön. Pernilla Aguilar ber'ttar och visar bilder.    

15.15 - 15.45 Konst och kultur i Brasilien
Jörgen Fredriksson, färdledare på Moderna Museets vänners resa till Brasilien 2016, visar bilder och berättar om Brasilien som kulturdestination. Vi ser de klassiska städerna Salvador, Ouro Preto och Parati, Oscar Niemeyers arkitektur och världens nästa äldsta konstbiennal i Sao Paulo. Konstparken Inhotim är en av konstvärldens mest spektakulära. Här finns konst insprängt i den tropiska grönskan. Här samsas Yayoi Kusama, Olafur Eliason med 1500 olika palmsorter.