Bilder från Kaukasus

Publicerad:

    Azerbajdzjan är inte bara den pampiga oljefinansierade huvudstaden Baku; här hittar man en ålderdomlig oas med traditionella byar och medeltida shiamoskéer, sida vid sida med några minnen från sovjettiden. Nedan den "anrika" Zaporozhetz - personbilen av minsta format. 

  Marknaden i Sheki i västra Azerbajdzjan har kvar sin familjära karaktär och ett annorlunda utbud av varor. Här kan vi köpa ostar och frukter och det blir gott om tillfällen för trevligt umgänge. 

Förberedelser inför en riktig grillfest. 

 

I Georgien omfamnas vi av mat- och dryckestraditioner av annat slag. Vi bjuds in att ta del av vinskörden i en by längs vägen. Rtveli som vinskörden heter följs av en gigantisk fest. Vi provar mängder av georgiska läckerheter, och av den lokala toastmastern får vi en snabbkurs i georgiskt bordsumgänge.  

Här i östra Georgien, i hjärtat av landets vindistrikt, finns fantastiska medeltida kyrkor och kloster. Arkitekturen är storslagen. Några av kyrkorna stoltserar med väggmålningar från en svunnen epok. 

 
Georgien har haft en turbulent historia och genom alla tider har den ortodoxa tron varit en enande kraft för folket. 


Vi färdas mot Kaukasus centralmassiv omgivna av ett fantastiskt bergslandskap.

 

I det lilla bergslandet Armenien hittar vi några av världens äldsta kristna kyrkor. 


Minnesmonument över folkmordet av armenier 1915 med tillhörande museum och arkiv. Platsen är vald med omsorg, på en kulle med utsikt över huvudstaden, där man kan blicka över Ararat - berget som är starkt förknippat med armeniernas identitet. 

 
Brödbak på traditionellt vis. Det söta brödet liknar svenskt kaffebröd till smaken.  


Folkvimmel i Jerevan - Armeniens huvudstad. 


Vi blickar ut över Ararat. 

Alla bilder är tagna av Johnny Normark Friskilä, färdledare för resan till Kaukasus.

Lär om resan till Kaukasus här.