Den stora tågresan

Publicerad:

På den stora tågresan färdades vi över 1500 mil med tåg, från Tallin i Estland, genom västra till östra Ryssland, Kazakstan och därefter genom hela Kina från norr till söder. Nästa gång vi packar väskan för detta äventyr blir 27 augusti 2017. Då ser vi till att pricka in den stora världsutställningen i Astana i Kazakstan. Läs mer och boka din plats på årets äventyr!

TILL RESAN KLICKA HÄR

På resan upplevde vi många platser långt bort från turiststråk både i stad och på landsbygd. Variation i landskap och folkslag, möten med lokalbefolkning, besök på för många okända platser och kulinariska upplevelser var några av höjdpunkterna på denna resa.

Det var en stark kontrast mellan moderna Moskvas finanskvarter och de djupa ryska skogarna som vi såg från tågfönstret mil efter mil.


I Ryssland och Kazakstans fick vi smaka på många olika delikatesser från det centralasiatiska köket så som sibiriska pelmeni i Ekaterinburg och nudelrätten beshbarmak i Kazakstan.I Kazakstans stötte vi på örnjägare på landsbygden och insöp vi den moderna arkitekturens futuristiska färger och former i huvudstaden Astana.


I ökenstaden Turpan i nordvästra Kina i njöt vi av hemlagade vegetariska dumpnings, lammgryta och te hos en uigurisk familj i skuggan från vinrankorna på deras innergård. Maten smakade fantastisk och trollades fram på nolltid av vår lokalguides fru och hennes mamma, trots att familjen endast ägde en enda kastrull.


I det största tibetanska templet utanför Tibets gränser, Labrang, fick vi möjlighet att lyssna på munkarnas debatt på en skön solig plats i gräset tillsammans med en lokalguide och vän till mig som tidigare varit munk i templet. Meningen med debatten var att förstå att universum och allt som existerar bara är en illusion som våra sinnen skapat. Om man inser detta anses det vara lättare att nå upplysning i Nirvana, vilket är själva slutmålet inom buddismens alla grenar och skolor.


I Xian smakade på olika teer, från grönt te till det fermenterade puer-teet som likt vin blir bättre ju fler år det har på nacken. I en rofylld miljö och fick berättat för oss om teets hälsogörande effekter av en ung te-specialist. 

På slutet av resan, när vi satt på hotellet i Hongkong och blickade ut över skyskraporna frågade jag min grupp om de var trötta på tåg och fick ett bestämt nej som svar.

Färdledare Johnny Normark Friskilä och Matilda Lenell

Nästa gång vi packar väskan för detta äventyr blir 27 augusti 2017. Då ser vi till att pricka in den stora världsutställningen i Astana i Kazakstan. Läs mer och boka din plats på årets äventyr!

TILL RESAN KLICKA HÄR

Foton: Johnny Normark Friskilä och Matilda Lenell