Ditt livs safari i södra Afrika - färdledaren berättar

Publicerad:

I Afrikas själ och hjärta  - Victoriafallen till Okavangodeltat

Niklas Kämpargård ger här en presentation av den resa han ledde för Världens Resor till södra Afrika. Resan hyllades av såväl deltagare som av färdledaren själv. Ta chansen och följ med på en riktig drömresa med enastående safari i tre länder. Resplanen är unik bland rundresor i Afrika. Läs Niklas berättelse:

Elefanter badar
Det är något magiskt med att ”bushcampa” (ett afrikanskt uttryck för att campa i det vilda) långt in i Okavangodeltats hjärta. Vi reser tätt, i två öppna Toyota Land Cruisers med släp efter, där guiderna förvarar allt vi behöver för tre dagars bushcamping långt inne i Moremi Game Reserve. 


Guiderna har gjort det här många gånger förut, men visar aldrig tecken på tristess. De är proffsiga, trevliga och rent av de bästa vildmarksguider jag någonsin haft. Tillsammans med tio resenärer upplever jag förlagan till kommande resan Victoriafallen till Okavangodeltat, en klassisk introduktionsresa tvärs genom södra Afrikas hjärta.  


Efter fantastiska safariturer i både kända och okända parker har vi sett så mycket djur att man ibland måste nypa sig i armen (som en resenär uttryckte sig). Lejon, giraffer och zebror i tusental. För att inte tala om babianer, markatta, kudu, impala och hundratals elefanter.

Vildhund
- Titta, det är baske mig vildhundar på vägen framför oss. Jag kan inte hålla tillbaka entusiasmen och vill få varje resenär att se skymten av ett av Afrikas mest svårsedda djur. Trots att jag rest kors och tvärs i Afrika i drygt femton års tid har jag bara sett vildhundar vid ett fåtal tillfällen. Och så har de mage att traska oskyggt mitt på grusvägen framför oss nu. Sådant kan bara hända i Afrika.
Zebror i motljus
Resan börjar i Victoria Falls i Zimbabwe och slutar i safaristaden Maun i Botswana drygt två timmars bilresa rakt söder om Okavangodeltats södra mynning. Trots att Robert Mugabe fortfarande gör sitt yttersta för att bryta sönder Zimbabwe i beståndsdelar är konflikterna i huvudstaden inget man märker av som turist, varken kring Victoria Falls eller i Hwange National Park som är känd för sina rika bestånd av elefanter, vildhundar och lejon. 


Oavsett vad man tycker om kolonialismens storhetsdagar finns det rester av tjugotalets charm. Ett sådant är Victoria Falls Hotell i Zimbabwe, bara ett stenkast från de mäktiga Victoriafallen. Här serveras fortfarande Afternoon tea (jodå man kan köpa till kaffe) med läckra scones, bröd och småkakor på verandan med härlig utsikt över Zambeziravinen.

Victoriafallen
Medan några av resenärerna tar en lugn morgon på hotellet väljer knappt hälften att flyga helikopter över Victoriafallen. Det kostar 150 USD för knappt en kvart i luften. Dyrt? Inte alls. Åtminstone inte om man ska tolka ansiktsuttrycken hos de gäster som valt att uppleva fallen från ovan.

Människor i båt med teleobjektiv.
Om man älskar vilda djur är Victoriafallen till Okavangodeltat en fantastisk möjlighet att uppleva södra Afrikas charm och genuinitet. Totalt besöker vi flera nationalparker och tillbringar många timmar med att spana efter vilda djur. Glöm inte kikare och en bra kamera med teleobjektiv.

Mokoro i Okavangodeltat
Trots ett fantastiskt djurliv på land kommer man ännu närmare de vilda djuren om man åker båt, kanot eller mokoro (en traditionell afrikansk kanot som skjuts fram med en lång käpp). Vi provar motorbåt, kanot och mokoro och möts av flodhästar, fåglar och sundowners vid vägs ände (en drink i kvällsljuset).

Badrum på Ngepi Camp i Divundu, Namibia.

En av resans höjdpunkter (om man bortser från alla fantastiska möten med olika djur) är Ngepi Camp precis på gränsen mellan Namibia och Botswana. En enkel lodge med fantastiska rum (faktum är att varje rum är som ett eget litet hus) alldeles vid kanten av den mäktiga Okavangofloden. Här somnar du till insekternas sång och vaknar av flodhästarnas grymtande läte.

Niklas Kämpargård
Det här är bara en bråkdel av alla de upplevelser som väntar på resan Victoriafallen till Okavangodeltat. Har man en gång vaknat i ett tält djupt inne i den afrikanska vildmarken går det inte en stund utan att man drömmer om att återvända. Savannen är som en förälskelse som bara blir starkare med tiden. Hoppas att vi ses redan nu i höst.

Hälsningar Niklas Kämpargård, er färdledare i södra Afrika

 Till resan klicka här