Gillar du japansk mat? Film- och restips

Publicerad:

Shinya Shokudo (Midnight Diner på engelska) är en finstämd och rolig serie om en man som driver en nattöppen hål-i-väggen-restaurang/bar i Tokyo. Det ser inte mycket ut för världen, men hans gäster är alltifrån kontorsarbetare till skådisar som kommer dit för att prata av sig och äta maten som han tillagar speciellt för dem. Egentligen har han bara fyra saker på menyn; Tonjiru (fläskbaserad stuvning), öl, sake och shochu (sprit ofta gjord av potatis), men gästerna kan beställa vad som helst som är möjligt att tillaga i hans lilla kök. Vi får följa gästernas livsöden och deras värd lyssnar tålmodigt.
Varje avsnitt har en speciell rätt som restaurangägaren lagar och som relaterar till berättelsen.

Serien finns att se på Netflix, en trailer kan du se gratis på Youtube.

Vi som jobbar med reseproduktion på Världens Resor vet hur roligt och viktigt det är med mat på en resa. Det kan bli en helt egen resa i resan att få prova olika maträtter, besöka matställen och marknader och lära sig om traditioner och råvaror i de regioner vi besöker. Roliga och intressanta möten och samtal får man på köpet.

Vi måste vara ärliga och medge att det är lättare att fördjupa sig, och förälska sig i maten i vissa länder än andra. Japan är just ett sådant land. Med sin enorma rikedom av fina råvaror och olika traditioner finns en skattkista att ösa ur.

Det är precis vad vi gjort när vi skapat resan Matinspiration i Tokyo. Under en vecka lär vi känna denna häftiga stad med fokus på mat, marknader, studiebesök och härliga måltider på olika restauranger.

 

Tokyobukten

Till resan Matinspiration i Tokyo