Inhotim, unik hybrid av samtidskonst och tropisk trädgård

Publicerad:

Inhotim är med på vår nya resa Konst och kultur i Brasilien. Till resan klicka här. 

Mitt i ingenting, en dryg timme utanför staden Belo Horizonte ligger Inothims center för modern konst, en av världens absolut mest spektakulära konstsatsningar. Denna satsning är till lika delar ett utomhusmuseum och en botanisk trädgård som idag täcker ett område som omfattar 14 000 hektar.

På 80-talet började den rika mineralmagnaten Bernardo Paz att utveckla Inhothim. Först skapade han den botaniska trädgården. Han blev sedan övertalad av konstnären Tunga att börja samla modern konst. Med tiden lät han konstnärer, både inhemska och internationella, att komma hit för att bygga stora konstverk i det fria. Det sägs att allt av de dryga två miljarder han fick för att sälja en gruva gått in i detta projekt.


Helio Oiticicas färggranna konstverk Magic Square

Trädgården som innehåller ett drygt tjugotal paviljonger öppnade för allmänheten 2006 och inkluderar idag mer än 500 olika konstverk. Ambitionen är att det till slut ska finnas 50 paviljonger samt en mängd konstverk som ligger spridda i den stora parkanläggningen. Det är en fantastisk upplevelse att gå omkring bland de otaliga sjöarna i klara blåa färger och med en artrikedom som inkluderar cirka 5000 arter. Det finns närmare 1500 olika palmsorter och otaliga varianter av orkidéer i denna fantastiska botaniska trädgård. Det lär vara Brasiliens artrikaste botaniska trädgård.Det är en unik möjlighet att få njuta av naturen, konsten och arkitekturen som en sammansvetsad enhet som vi gör här. Samtliga konstverk är från 1960 och senare med stort fokus på samtida konst. Här hittar vi konstverk av Olafur Eliasson, Yayoi Kusama, Paul McCarthy, Chris Burden, Matthew Barney och andra stora världsnamn på konstscenen. Men här finns också en fin möjlighet att hitta in i den brasilianska samtidskonsten som vinner alltmer uppmärksamhet världen över. Konsten tar avstamp i de neo-konkretister som Brasilien är mest känt för. Många av de stora brasilianska konstnärerna har här egna paviljonger såsom Helio Oiticica, Lygia Pape, Cildo Meireles, Tunga och Adriana Varejao.


Adriana Varejaos paviljong

Här finns storslagna projekt som Chris Burdens Beam Drop där 72 stålbalkar släppts ned i flytande cement från lyftkranar på 45 meters höjd. Resultatet blir ett enastående plockepinn. I Doug Aitkens Sonic Pavillion hittar vi en mycket spektakulär rund byggnad med frostat glas som ligger på toppen av en kulle. Kullen innehåller en källa som är 202 meter djup och här på botten finns fem mikrofoner som gör ljudupptagningar som spelas upp live i galleriet på ovansidan. Om du någonsin undrar hur jordens inre låter så får du här svaret.


Chris Burdens Beam Drop 


Doug Aitkens Sonic Pavillion

Matthew Barneys enastående traktor som dragits in i en gigantsik glaskupol mitt i eukalyptusskogen är också ett fantastiskt konstverk. De två senaste paviljongerna är de enda som tillägnats fotografi och där fotograferna Miguel Rio Branco och Claudia Andujar fått varsin paviljong i en mycket snygg arkitektonisk skrud. Just nu byggs en paviljong åt och av Olafur Eliasson som sannolikt lär vara klar till vår resa.  

Matther Barney
Matthew Barneys konstverk De Lama Lamina

Här finns också konstverk som verkligen smälter in i den omgärdande miljön. I ett par av konstverken går det bra att bada så ta gärna med er badkläder.

Vår resa går nu naturligtivis inte bara till Inhotim. Under resan kommer vi till de tre vackra historiska städerna Salvador do Bahia, Ouro Preto och Paraty. Vi  får en rejäl inblick i Oscar Niemeyers arkitektur i Belo Horizonte, Rio de Janeiro och Sao Paulo. Vi gör ett besök i Calatravas nya, utsökta Morgondagens Museum i Rio och ser många fantastiska gallerier och museer. Utöver allt detta ska vi få vara med om candomblé, besök i favela, utflykt till Sockertoppsberget, båttur bland tropiska öar, inblick i bossa novans värld och mycket annat. Första resan går 20 oktober 2017. Läs om resan här.

Övriga bilder från resan: 
Niterois museum för samtida konst.
Oscar Niemeyers Museum för samtida konst i Niteroi utanför Rio

Calatrava
Calatravas nya Morgondagens museum i Rio de Janeiro

Kobra
Del av gatukonstnären Kobras enorma väggmålningar i Rio de Janeiro


Jörgen Fredriksson i Olafur Eliassons kalejdoskop, Inhotim

Text: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor