Kaukasus mättar flera sinnen

Publicerad:

Georgisk fest och matinspiration från Kaukasus. 

Mat är onekligen en integrerad del av vår reseupplevelse. Nya dofter och smaker är ofta lika spännande att upptäcka som nya platser, städer eller ett nytt språk.

mat4       mat2

Alla foton är tagna av resans färdledare Johnny Friksilä 

Georgiska köket har alltid haft haute cuisine status i forna Sovjetunionen. Efter drygt två decennier av självständighet är det fortfarande georgiska restauranger som lockar nostalgiska kräsna gourmander om man så är i St. Petersburg, Kiev eller Riga. Det är något speciellt med den ljuvliga fräscha kryddningen, de heta puttrande köttgrytorna och den riktiga klenoden - ostpajen khachapuri.  Maten gifter sig perfekt med vinet som i sin tur är Georgiens stolthet.

På vår resa genom Kaukasus tre länder möts du av intressant historia, enastående vyer och inte minst av i särklass god mat. 

mat10   mat3

Vid ett vingårdsbesök i Georgiens främsta vindistrikt Kakheti ser vi hur vinet trampas och äter en typisk georgisk festmåltid akompanjerad av det nyproducerade gårdsvinet.

mat5

Det finns mängder av olika recept på khachapuri – här är den mest krävande varianten, med en äggula i mitten. Det här ska definitivt ätas a la minute.

maty9   mat6

I grannländer Armenien och Azerbajdzjan provar vi oss genom mängder av aptitliga lokala rätter, är med om brödbak och provar armenisk brandy.  

mat

Grillmästaren från Baku.

middag baku   mat7

Septemberkväll vid Kaspiska havet.

Mat1   mat8

Marknadsbesök i Sheki, Azerbajdzjan.