Konst i Japan avresa 30 juli, 2500 kr rabatt

Publicerad:

Läs om resan här

I slutet av april åkte jag till Echigo-Tsumaris bergstrakter i norra Japan för att förbereda sommarens konstresa hit. Här hade vintern dröjt sig kvar och på många håll låg en och en halv meter snö på marken. Många av de konstverk jag kom dit för att se låg begravda i snön och till många andra var vägarna inte framkomliga.

Risodling
Men mycket hann jag se och det är verkligen ett otroligt vackert och kuperat område. Nu i sommar kommer sluttningarna lysa gröna av risodlingar i otaliga terrasser som ligger runt de fina byarna. I sommar äger sjätte upplagan av Echigo-Tsumaris konsttriennal rum här.

Den kallas för världens största då den ligger utspridd över 760 kvadratkilometer och en stor del av konstverken finns i gamla, vackra övergivna hus där berömda konstnärer som Anthony Gormley, Christian Boltanski, Marina Abramovic och James Turrell fått i uppgift att skapa konstverk eller installationer i dessa. Husen ligger vackert belägna, allt som oftast högst upp i byarna med fantastiska vyer över dalen och omgärdande berg. 

Hus Det här är världens första festival som skapats med syftet att använda konst som botemedel mot avfolkning från en fattig landsbygd. Det har varit ett oerhört lyckat koncept som lockat många besökare till en del av Japan som man annars inte reser till. Att få till den här blandningen av supermodern konst i väldigt traditionell bymiljö är väldigt trivsamt. Överallt vi kommer blir vi hjärtligt välkomnade i byarna.  

På senare år har man kopierat konceptet i den japanska skärgården där man idag också har en konsttriennal på 12 öar. På årets konstresa besöker vi de tre mest omtalade av dessa 12 öar.  Här kommer vi se något av världens mest märkvärdiga konst och arkitektur och vi kommer också få tid att ta oss några dopp.

Tak1       Tak 2

Både i bergen och i skärgården kommer vi att bo i konstverken. I Echigo-Tsumari bor vi i James Turrells House of Light. Det är ett vackert hus med japanskt bad och en kontemplativ stenträdgård. Vid solnedgång och soluppgång samlas vi i ett av rummen där vi öppnar en lucka i taket och låter himlen vara konstverket. I skärgården bor vi i arkitekten Tadao Andos oerhört själfulla museihotell med konst på väggarna. 

Konstverk

Vi kan utlova en resa som verkligen blir en helhetsupplevelse vad gäller natur- och konstupplevelser men också för de många fina möten som uppstår. Resan tar oss också till Kyoto, Kanazawa och självfallet också Tokyo. Resan den 30 juli kommer att ledas av Pele Siljedahl som lett åtskilliga konstresor till Japan för oss under årens lopp. 

Konst

För årets resa vill vi också erbjuda en rabatt på 2 500 kronor för nybokningar. Gäller endast fyra personer och det är först till kvarn som gäller. 

Jörgen Fredriksson, grundare av Världens Resor

Läs om resan här