Kultur i Sydkorea, res med till ett hett resmål!

Publicerad:

Just hemkommen från premiärresan Kulturresa i Sydkorea. Med mig hade jag 19 nyfikna, väl beresta gäster från hela landet, ett härligt gäng. Korea har länge legat i skuggan av sina grannar Japan och Kina och har för all del gott om influenser från båda, men kryddar med en säregenhet som sticker ut och bara kan upplevas på plats i Korea, vilket gör landet särskilt spännande att besöka. Inte minst nu med ett utlyst nyval på grund av korruptionsanklagelser mot presidenten och vapenskrammel norr om gränsen, vilket i sig inte är ovanligt, det händer nämligen varje vår. I svensk media kanske det verkar lite turbulent, men det är bara en alldeles vanlig aprilmånad i Republiken Korea. Körsbärsträden blommar som vanligt, och kring frukostbordet diskuteras barnens framsteg i skolan, vem som egentligen är den just nu mest lysande stjärnan på den ständigt växande K-pop himlen och så den ständigt pågående debatten om var i landet man gör den bästa kimchin. 
Resan inleds och avslutas i megastaden Seoul, Koreas pulserande huvudstad. Staden upphör aldrig att förvåna och jag upptäcker nya saker varje gång jag besöker ”min andra hemstad”. Att gnugga armbågar med en armé shoppingsugna ungdomar i Myeongdong eller ett kvällsbesök på den myllrande Gwangjang-marknaden, med gott om både aptitliga och oaptitliga delikatesser är några exempel på härliga upplevelser i Seoul.

Busan är Koreas hårt arbetande hjärta. I den dramatiskt placerade staden mellan berg och hav besöker vi landets största fiskmarknad, strosar i slumområden som översvämmats av gatukonst och käkar middag vid en av stadens berömda stränder. 
 
Det traditionella Korea utforskar vi i Hahoe, en by med anor från 1400-talet. Här har tiden stått stilla sedan Korea styrdes av kungar och det är en njutning att strosa omkring i de små gränderna eller bara ta igen sig en stund på altanen till vårt boende. Här bor vi på traditionellt vis och sover på golvet i en historisk byggnad.
 
Dagarna på Jeju är en naturupplevelse, vi bestiger vulkaner och promenerar från ett vattenfall till ett annat. I skuggan av den mytiska vulkanen Halla utforskar vi underjordiska grottor och besöker teplantager.
I den gamla kungahuvudstaden Gyeongju cyklar vi runt bland kungagravar, besöker buddistiska helgedomar och förundras över de ovärderliga skatterna på nationalmuseet. Cyklingen görs i lugnt tempo, vi är här för att njuta.
Museet på berget
I vårt nykomponerade program har vi valt att inkludera flera konstupplevelser av absoluta världsklass. Det händer nämligen enormt mycket inom områden som konst, arkitektur och design. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att Sydkorea är en konstdestination i världsklass. Vi besöker inte mindre än 5 konstmuseer på resan. Alla med sin egen unika tolkning av omvärlden. Det inkluderar även målaren och fauvisten Lee Jung Seops hem, två museer skapade av den japanske stjärnarkitekten Tadao Ando och Zaha Hadids mäktiga Design Plaza i Seoul. Museum SAN som just Ando ligger bakom är min personliga favorit, beläget uppe bergen, ”som en drömlik trädgård i himlen” är ett utsökt exempel på balans mellan natur och människan.

Resan innehåller så mycket mer än vad som beskrivs här och jag är väldigt glad att jag fick äran att ta hand om denna premiärtur. Jag längtar redan tills nästa gång. 

Micke, färdledare Världen Resor

Läs om resan här