Laos är Asiens gömda pärla

Publicerad:

Elin Ishihara, reseproducent för Japan kom just hem från Laos. Läs hennes intryck nedan.

Laos har varit ett av de länder jag haft på min att-åka-till-lista, och i slutet av maj fick jag förmånen att få följa med på en studieresa dit. 
stupa   laos2

I guideböcker och turistbroschyrer kallas Laos ofta för Asiens gömda pärla, och det är just vad det är. Omringat av de stora turistmagneterna Burma, Vietnam, Kambodja, Thailand och Kina har man bara lyckats dra till sig en bråkdel av den mängd besökare som grannländerna tar emot. Till stor del beror det på att man inte har någon egen kust, något som vi sol-och-bad-törstande nordbor ser som en nackdel när vi åker till varmare breddgrader. På Världens Resor tycker vi om att kombinera olika länder till en enda resa, och lägger oftast in några dagar med bad i slutet på våra resor till Sydostasien, det finns också möjligheter att göra en förlängning i slutet av en resa och stanna kvar på egen hand.    Laosmunkar1

Mina ganska högt ställda förväntningar på Laos infriades med råge. Människorna är oerhört vänliga och trevliga, risken att bli överfallen av tjatiga försäljare och tuk-tuk-förare är näst intill obefintlig, maten är god och smakrik, naturen hänförande vacker och tempot ute på gator och torg är överraskande lugn, till och med i huvudstaden Vientiane. Att en tidig morgon se buddhistmunkarnas knäpptysta procession genom Luang Prabang och ge dem gåvor i form av sticky rice var magiskt.
  lasomunk    Laos4

En annan höjdpunkt på resan var när vi under en halvdag cyklade genom Luang Prabang och gjorde små stopp vid tempel, museer och andra sevärdheter. Det ger en stor frihet att se en stad från cykelsadeln, och extra trevligt när trafiken flyter på i ett lugnt tempo och bilförarna släppte snällt fram oss turister när vi ville korsa en gata eller svänga in till vår lunchrestaurang.
Mekong
Under resans första dagar åkte vi båt i sakta mak längs Mekongfloden från Houay Xai nära thailändska gränsen mot Luang Prabang. Turen gjordes i två dagsetapper med stopp för natten i Pakbeng på en mysig lodge med djungelkänsla. Avslappning och aktiviteter på båten varvades med stopp i byar och sevärdheter längs vägen. Att angöra Luang Prabang från floden var en fin upplevelse och helt överlägsen mot att komma med transfer från flygplatsen. Med några steg uppför trappan från båtpiren kom vi direkt upp i den fina stadskärnan med sin pittoreska arkitektur och lugna stämning.  

Vi har tre fina rundresor där vi kommer till Laos. Läs om alla våra resor till Sydostasien här.