Peter Nyman, din ciceron i Asien

Publicerad:

Varför resa med Världens Resor? Ett av de starkaste argumenten är att våra färdledare är människor som drivs av passion, av sina egna speciella intressen och hobbys och för att de satsar fullt ut på att upptäcka världen och delar generöst med sig av sina kunskaper, insikter och smultronställen.

Peter Nyman, finlandssvensk med en filosofimagister examen i bagaget och gediget intresse för gastronomi, är en av våra kanske mest mångsidiga färdledare. Vi bad Peter presentera sig själv:

                                                Peter

Jag heter Peter Michael Nyman. Är ursprungligen finlandssvensk men har bott så länge i Asien att jag kanske blivit något av halvtasiat. Som yngre examinerade jag mig till att börja med från hotell- och restaurangbranschen, men efter att jag blivit intresserad av religioner vid sidan av det kulinaria, studerade jag religionsvetenskap vid Åbo Akademi Universitet och examinerade mig som Filosofie Magister med huvudämnet religionsvetenskap och biämnet Sydostasienstudier.

Efter att jag utbildat mig färdigt flyttade jag till Kina var jag började jobba inom hotell- och restaurangbranschen. Det är på den vägen jag blivit. För det mesta har jag bott i Yunnanprovinsen i södra Kina, men har under årens lopp (totalt 14 år) också bott en tid i Hanoi och Luang Prabang.

 Under alla dessa år har Yunnan provinsen varit ett andligt hem för mig - och man kunde väl säga - att i.o.m. att jag bosatte mig i Yunnan, fick jag en sorts ny barndom fylld av sagor, mysterier, höga berg, etniska folkgrupper, kulturer, smaker, färger och dofter. Vad Yunnan gett mig personligen kan jag aldrig ge tillbaka, men som tack har jag valt att fokusera på områdets kulturhistoria. Det är med stor passion jag satt mig in i historiken om området, och under årens lopp har jag samlat in gamla fotografier, samt lokalhistorier, i syftet att kunna stödja rötter till historiska traditioner i en tid av en rätt blind modernism. Jag håller också på med en historisk roman om Yunnan, trots att projektet ibland känns vara lättare sagt än gjort.

 Det bästa jag gjort i mitt liv har varit att lära mig kinesiska. Kunskapen i språket har gett mig en nyckel till en främmande kultur på ett sätt som inga ögon, böcker eller dokumentärfilmer kan överta. Språket har visat sig vara en nyckel till insikt och kunskap om andra kulturer, samt medel för kommunikation, och skulle jag bara kunna ge ett råd till någon person som söker efter nya utmaningar i livet, vore det att att lära sig en främmande kulturs språk.

Detta har också under åren blivit ett extra levebörd för mig: att översätta kinesiska. Under senare åren har jag nu i snart 7 år jobbat freelance som färdledare åt Världens Resor, och kunnat såväl få ett brett perspektiv på Asien, som också en djupare kunskap i de asiatiska kulturerna i allmänhet. Numera vågar jag nog kalla mig som äkta Asienkännare. Vid sidan av detta jobbar jag ibland som konsult för restauranger, och har också som hobby att komponera musik. Ett nytt projekt är också att laga snus på denna sida av världen då det inte alltid är så lätt att få tag på denna ädla vara bakom djupa dalar och höga berg.

Som färdledare har jag i allmänhet blivit positivt överraskad över resenärernas kunskapstörst och nyfikenhet för andra kulturer. Det finns många aspekter, insikter och kunskaper som bara resor till främmande kulturer, och möten på plats, kan bidra med. Jag ser det som en av mina uppgifter som färdledare att kunna hjälpa till att förmedla denna kunskap.

Peter Michael Nyman augusti 2014

Peter leder resorna Vägen till Mandalay nov 2014, Det okända Burma nov-dec 2014, Gyllene triangeln feb 2015, Burma Road juni 2015.
Läs om alla våra resor till Burma här.