Strövtåg i Kina och Hongkong

Publicerad:

  D7.jpg

Under några riktigt luftfuktiga dagar i slutet av juni passade jag på att ”provgå” stora delar av höstens kommande strövtågsresa till Kina och Hongkong. Det var väldigt roligt att återse gamla favoritområden som Hangzhou, Hongkong och den vackra landsbygden i Jiangxi och denna gång med ett fokus att gräva fram nya spännande rutter som passar för ändamålet.  Läs om resan här.

Hangzhou - vandring tebladen 2

I provinsen Jiangxi gick jag mellan byar som man i Kina håller för landets finaste landsbygd. Det går inte att säga emot. Det är mycket fint med de vitkalkade husen, svarta taktegelpannorna och här placerade i dramatiska bergstrakter och trevliga vattendrag. I varje by finns massor av historiska byggnader från tider då affärsmän härifrån var Kinas främsta försäljare av bläck, timmer, soja och mycket annat.
Jörgen i Jiangxi     Vandring_Jiangxi
En dag gick jag mellan två mindre välkända byar, Zhangxi och Stenbyn. En väldigt fin stig där jag följde en flod stora delar av vandringen och kom till två byar som båda låg mer än en timmes promenad från närmsta bilväg. Det är ovanligt idag att hitta byar på det sättet i östra Kina. Här levde man på sitt jordbruk – ris, teodlingar och grönsaker samt att alla hushållen också var biodlare.

Wuyuan.jpg (1)

Att som en slutkläm på vandringen komma till Stenbyn i skymningen var kulmen på en härlig dag.

Jingdezhen     Jiangxi_hem Hongkong_Maclehose.jpg Hongkong har alltid fascinerat som en riktigt hårt packad storstad med fler skyskrapor per kvadratmeter än någon annanstans på jorden. Här blir det extra imponerande att upptäcka att man kan ta sig ut ur staden på en halvtimme och komma till helt orörd natur med tät regnskog och underbara stränder. Här blir plötsligt Hongkong Rio de Janeiro snarare än New York. Jag valde att göra en kustvandring i Hongkongs nordöstra delar. Här vandrade jag i ett enormt grönområde utan någon egentlig bebyggelse. Kustvandringen tog mig till tre stränder med varsin tillhörande fiskeby som är i olika stadier av övergivenhet. Det är kanske svårt att tänka sig att det här i Hongkong också finns byar dit inga bilvägar når fram. Leden går över grönklädda bergspartier som leder ned till de olika stränderna. Här finns möjlighet att bada samt att köpa något enkelt att äta på stranden. 

shutterstock_171979529.jpg
Att kineserna har tagit vandring till sina hjärtan blir lätt att upptäcka när man kommer till Hangzhou en helg. Här samlas vandringslag efter vandringslag för att ge sig ut bland bambuskogar och teblad. Även här har man stora sammanfogade bergsområden som ligger nära staden. Möjligheter till fina vandringar är många.

Likeng1
I oktober går pionjärturen till av resan Strövtåg i Kina och Hongkong. Jag leder resan denna första gång och än så länge finns det plats för fler att följa med. Under resan ska vi också ta oss till naturområdet Wuyishan som placerats på Världsarvslistan, världens främsta porslinstad Jingdezhen, den charmiga staden Xiamen och faktiskt också göra en dagsutflykt till Taiwan.

Jörgen Fredriksson, sinolog och delägare i Världens Resor

 Läs om resan här