Swahilikusten - Mathias berättar

Publicerad:

Läs färdledare Mathias Buskas brev nedan. För att komma till resplanen klickar du här.

En av mina finaste resor!

Det finns få platser kvar på jorden dit man inte kan åka på en organiserad resa (krigszoner och oroshärdar undantagna). I juni reste jag längs kusten genom norra Moçambique och södra Tanzania, från Ilha de Moçambique till Dar es Salaam och jag längtar redan tillbaka! Det här är en resa till platser som ser väldigt få turister och en resa som är unik på många sätt.
Ilha de Moçambique och Ibo är två fantastiska öar i norra Moçambique som tidigt var viktiga portugisiska handelsplatser. Här finns en fantastisk vacker gammal kolonial arkitektur, gamla fort, kyrkor och moskéer. Kanske än mer känner jag för den otroligt vänliga lokalbefolkningen som nyfiket men artigt tar kontakt för att prata lite. Här infinner sig också en fridfullhet och ett lugn som är svår att beskriva med ord. Det är en sann fröjd att sakta vandra runt på gatorna på dessa små öar och insupa atmosfären. Även om portugiserna inte var de bästa av koloniala herrar så efterlämnade de en intressant matkultur. Här finns väldigt mycket god och vällagad mat, inte minst fisk och skaldjur.

 
Före portugisernas ankomst fanns här flera sultandömen, vilket Kilwa-arkipilagen i södra Tanzania kanske är det bästa exemplet på. Även om majoriteten av befolkningen längs hela den här kusten är muslimsk så är det här något helt annat än det vi ser alltför mycket av på nyheterna. Här kan en muslimsk man gifta sig med en kristen kvinna och de går tillsammans till moskén på fredagar och till kyrkan på söndagar.

Förutom all historia finns här också fantastisk natur. I norra Moçambique ligger den i stort orörda Quirimbas-arkipilagen. Här seglade jag runt mellan öar och sandbanker med en stor traditionell dhow under två dagar. Att få snorkla med delfiner var en barndomsdröm som blev verklighet. I södra Tanzania ligger Afrikas största naturreservat, Selous, som bjuder på storslagna natur- och djurupplevelser, men helt utan alla de turister som normalt trängs i norra Tanzania. Bland många andra djur minns jag två lejonungar som sov tryggt nära sin mamma.


Om den här sträckningen nu är så fantastisk, varför finns då inte fler resor hit?

Det är en befogad fråga och mitt svar är tudelat. För det första är de platser vi besöker ännu ganska okända. För att de ska bli mer kända behöver fler människor komma hit men det begränsas i sin tur än så länge av infrastrukturen. Jag tänker då inte på vägar (den stora huvudvägen vi åker på är nu asfalterad och bra) utan avsaknaden av hotell som kan ta emot större grupper. Som tur är finns det nu bra och tillräckligt stora hotell längs hela den här resan. Till min stora glädje upptäckte jag också att ett nytt hotell har öppnat i Mocimboa da Praia samt att det fina hotellet i Mikindani har utökats med två rum. Det är helt avgörande för att vi nu kommer göra hela den här resan landvägen. Vi slipper nu flyga regionalt med onödigt tidsspill och får istället se fler orörda platser i dessa båda länder. 


Förutom en fin resa med mycket historia, bra safari och många intressanta möten med vänliga människor får du chansen att vara med på den första gruppresan längs den här kusten. Om du liksom jag lockas av vackra historiskt intressanta platser som inte så många andra besökt är det här resan för dig. Vi kallar resan Swahilikusten och du är varmt välkommen att följa med mig tillbaka dit i oktober!

Mathias Buskas
Färdledare Swahilikusten

TILL RESAN KLICKA HÄR

Fler av Mathias bilder ser du nedan.