Sydamerika med Lars Palmgren extra avgång 12-29 mars 2016

Publicerad:

Jag har just kommit hem från Argentina och Chile där jag bland annat träffade Lars Palmgren för att planera inför resorna som Lars skall leda. Det är stort intresse att upptäcka Sydamerika med Lars så vi har nu öppnat upp en ny avgång med datum 12-29 mars.  Lars är för många en välbekant röst från sina 20 år som Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent. 

Under denna resa kommer du som följer med att få en inblick i regionens påverkan av både invandring och utvandring historiskt och i nutid. Jag besökte muséet om invandring i Buenos Aires där gamla fotografier berättar om livsvillkoren för de människor som anlände på 1800- och 1900-talet. Hit flyttade såklart många européer som italienare och spanjorer men även syrier och libaneser anlände i hopp om att skapa sig ett nytt liv. Utanför Israel så kommer Argentina på femte plats i andel judiska invånare. 

Under diktaturerna på 70-talet utvandrade många människor från Chile, Argentina och Uruguay till Sverige och en del av dem har återvänt till sina hemländer. Det blir många möten och intressanta samtal under resans gång. I närheten av Santa Cruz i Chile kommer vi bland annat att bo ett par nätter på en mycket fin vingård som drivs av ett chilenskt-danskt par.

Läs mer om resan Sydamerika med Lars Palmgren här

Vingård


Pulsen på Argentina och Chile

Vi har flera resor till Argentina och Chile och syftet med min resa nu var att träffa leverantörer vi samarbetar med, titta på våra hotell, prata med färdledare, lokalguider och känna av pulsen på länderna; vad händer i Argentina och Chile år 2015?

Alla våra resor går mellan oktober-april då det är bästa tiden att resa vädermässigt, speciellt om man skall ner till de södra delarna i Patagonien. Jag besökte de flesta platser som vi har med på vår resa Sydamerika som går till Chile, Argentina och Brasilien och det som är slående är vilka fantastiska naturupplevelser det också är med på denna resa som innefattar tre storstäder.
Anderna

Utanför Mendoza besöker vi vingårdar och jag har valt ut två stycken som kompletterar varandra väldigt bra. Vi har också lagt in en fri dag i Mendoza där de som vill kan följa med ut för att vandra några timmar i enastående miljö i Anderna.
Vandra

Det är alltid roligt att prata med människor och höra om hur de har det, sådant som våra färdledare förmedlar under våra resor. Just nu pratar många om inflationen i Argentina som är hög och det finns ett stort missnöje framförallt i Buenos Aires mot den sittande presidenten Cristina Fernández de Kirchner. Förmodligen blir det en mer borgerlig kandidat som tar hand om presidentskapet efter nästa val. På landsbygden hör man dock röster som menar att Cristinas regering står för satsningar på utbildning och resultatet av sådana långsiktiga satsningar låter vänta på sig. Utbildningsfrågan har under senare år varit väldigt het i Chile och just när Copa América började var det stora protester mot att utbildningsmöjligheter inte är lika för alla. Copa América är Sydamerikas motsvarighet till Fotbolls-EM men med vissa inbjudna länder såsom Jamaica. Chile har avancerat och spelat bra men även Peru har gått bra liksom för fyra år sedan. Det spelas mycket fotboll i parker och på öppna platser under helgerna.
Fotboll      Dans

Det är roligt att komma till Santiago eftersom Chiles huvudstad alltid kommer lite i skymundan efter tex Buenos Aires och Rio men det är en väldigt trevlig stad med en hel del utmärkta fiskrestauranger, fina torg och välkomnande människor. På Plaza de las Armas  är det i princip alltid uppträdande av folkmusikkaraktär vilket är kul att se. Just denna dag var det  en radiostation som stod för innehållet och det var fritt fram att hoppa upp och ta sig en sväng om.

I nordvästra Argentina på gränsen mot Bolivia besökte jag Salta och Humahuaca som är ett nytt inslag på vår resa Altiplano. Världsarvet Humahuacaravinen är svårt att ge rättvisa med mina bilder, men jag gör ett försök..
Ravin

Hör gärna av dig till mig om du har frågor om våra resor!

Pelle Ståldal, reseproducent Latinamerika   pelle@varldensresor.se

Läs om alla våra resor till Latinamerika här