Via Egnatia - vad är det?

Publicerad:

För två tusen år sedan, precis som idag, gick den kortaste vägen från Rom till Bosporen över Balkans landmassa. Albaniens hamnstad Durres anses vara startpunkt för den antika Via Egnatia. Idag förbinder den nya snabba motorvägen, som bär samma namn,  Europa med Asien och går i ungefär samma sträckning som den gamla vägen. Världens Resors premiärresa hade en stor dos av både gammalt och nytt i Europas mindre kända hörn, Albanien och Makedonien. Vi fick härliga naturupplevelser, bodde i en idyllisk och avlägsen by i Grekland, hamnade i storstadsvimmel i Thessaloniki och gjorde ett storartat avslut vid Bosporen i Istanbul. 

Albaniens böljande bergslandskap. 

Gamla stadskvarter i  Berat i centrala Albanien. Staden kallas för tusen fönsters stad och är känd för sina ottomanska hus och ruiner av en gigantisk bysantinsk fästning.

Resan gick av stapeln på andra sidan av Adriatiska havet, vid Italiens klack, där vi i tre dagar ägnade oss åt en kortare road trip i den vackra Apulien. Barockstaden Lecce är en riktig juvel för arkitekturälskare.

Spår av svunna civilisationer, antika lämningar, Europas äldsta kyrkor... Inte alls tråkigt, men vackert och förvånande välbevarat. Lämningar av en enorm dopfunt i Stobi, Makedonien. 

Och dopfest för lilla Malina i Ohrid, Makedonien!

I Edirne - osmanernas huvudstad innan Konstantinopel föll, hittar man några av Turkiets vackraste moskéer. Ett mästerverk av hovarkitekten Mimar Sinan. 

En helt vanlig morgon i Istanbuls mindre kända kvarter. 

Vår första stadsvandring i Istanbuls gamla kvarter gick i den gudomliga dryckens spår; vi provade olika sorter och bryggmetoder av kaffe. Det här är kaffe på riktigt!

Bysantinsk prakt i 1200-tals kyrka. 

Följ med nästa gång vi tar pulsen på den gamla och nya Europa! Nästa resa går 19 september 2016. Läs resplanen här.