Resor till Georgien

Du kan välja en storslagen vandringsresa mellan medeltida byar i Stora Kaukasus eller en rundresa där sköna naturupplevelser blandas med storstadsrytm i huvudstaden Tbilisi, besök på vingårdar och historiska platser. Samtidigt upptäcker du att områdets kanske största attraktion finns hos människorna, som bjuder på stor värme och oändlig gästfrihet.

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Regionens stormakter har alla varit där och lämnat sina tydliga spår. Landet har en dramatisk historia vilket har bidragit till ett rikt kulturarv. Georgiens natur är oslagbart vacker, med intensivt gröna dalar och sluttningar under snöklädda bergstoppar.

 

Georgien

 • Storlek:

  69 700 km², vilket är dubbelt så stort som Jämtland.
 • Huvudstad:

  Tbilisi med 1,2 miljoner invånare.
 • Befolkning:

  4 miljoner invånare.
 • Språk:

  Georgiska.
 • Tidsskillnad:

  Svensk tid +2 timmar.
 • Visum:

  Visumfritt för EU-medborgare

Våra resor som besöker Georgien

 • I skuggan av Kaukasus

  Länder som besöks

  • Armenien, 
  • Azerbajdzjan, 
  • Georgien
  15 dagar
  Nästa avgång
  Följ med på en intressant resa i gränslandet mellan öst och väst, från Kaukasus snöklädda toppar till ökenlandskapet vid Kaspiska havet. Vi reser genom tre länder tätt sammanflätade av gemensamma kulturarv.
 • Till bords i Georgien

  Länder som besöks

  • Georgien
  9 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Hemmets Journal
  • Icakuriren
  Följ med till Georgien där vi låter det goda georgiska köket bli resans röda tråd. I nio dagar följer vi landets dramatiska landskap, provar på de regionala läckerheterna och lär oss av både husmödrar och proffs hur man lagar Georgiens paradrätter.
 • Vandra i Georgien

  Länder som besöks

  • Georgien
  12 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Vandringsresor
  Vi vandrar fem dagar mellan medeltida byar i området Tusjeti i Stora Kaukasus. Regionen var länge isolerad och är känd för sin orörda natur och rika kulturhistoria. Följ med och upplev Georgien till fots i sommar!

Georgien

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Klimat

Den bästa tiden att resa till Georgien är maj-oktober. Väderförhållandena växlas med höjden, men generellt kan sägas att klimatet är likt Medelhavet. I Östra Georgien är det inlandsklimat medan västra delen av landet är subtropiskt med hög luftfuktighet.  Medeldygnstemperaturen i Tbilisi/Telavi ligger på ca 22-25 grader.  I bergstrakter i Kaukasus är dagstemperaturen några grader kallare och nattemperaturen därefter.

Tidsskillnad

Georgien ligger +2 timmar före Sverige sommartid.

Språk

Det talas georgiska i Georgien. Det faktum att språken i grannländerna Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är så fundamentalt olika georgiskan är något som fascinerar såväl lingvister och historiker. Georgiska använder sig av eget skriftspråk. Alla vägskyltar finns även på engelska.

För bara några år sedan användes ryskan i officiella sammanhang, och var en viktig kommunikations verktyg mellan Sovjetunionens republiker. Ryskans roll har gradvis krympt, men språket är fortfarande i bruk i urbana kretsar. Den yngre generationen föredrar att lära sig engelska, men den talas inte i någon större utsträckning, förutom i Tbilisi.

El 

Strömstyrkan är 220 V växelström med varierande eluttag. Olika modeller kan förekomma. Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter. Oftast förekommande modell: se bilden nedan.

Valuta, växling, priser

Valutan i Georgien heter lari. Det går inte att växla till georgisk valuta på Forex. Det finns uttagsmöjligheter/bankomater på flygplatsen, i städer. Du kan ta ut pengarna på bankomat eller växla dina sedlar till georgiska pengar på bank- eller växlingskontor. Vi rekommenderar Euro eller US- dollar i kontanter. Observera att om du tar med kontanta USD i 100$-sedlar bör de vara från 1996 eller senare.  Kontantuttagen kostar minst 35 kronor per uttag.  Visa och Master Card är att föredra.

Kostnadsläge

Det är billigt i jämförelse med Sverige. En måltid i Tbilisi kostar mellan 50-100 kronor beroende på val av restaurang.  Mineralvatten (1 l flaska) kostar ca 5 kr, en kopp kaffe ca 7-15 kr, fika bestående av en bit av den populära ostpajen och en dricka ca 30 kr, en flaska vin mellan 40-90 kr. En taxifärd (kortare sträcka i centrala stadsdelar) går ut på ca 15-20 kr, en sträcka med T-banan eller buss ca 5 kr.

Telefoni och internet

Att ringa från din mobil är en relativt dyr affär om du använder roaming tjänsten på din svenska mobiltelefon, men ringer du från en fastlinje (t ex från hotellet) är det inte dyrt.  Att ringa från Sverige kostar ca 1,50 kr per minut med fasttelefoni. De flesta svenska mobiltelefontjänsteleverantörer har ett roaming avtal med Georgien, men för närmare information och priser för mobiltelefoner bör du kontakta din leverantör. Att skicka textmeddelande är alltid det billigaste alternativet. Landsnummer är +995 för Georgien.
Trådlös uppkoppling, wi-fi, finns på de flesta hotell. 

Mat och vatten

För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varmmat. Det georgiska köket har ett bra rykte och av många anses det godaste i regionen.  Färsk ost, yoghurt, grönsaker, färska kryddor och grillade rätter utgör stapeln av georgiskt kök. Valnötter används generöst i matlagningen för en speciell kryddstark sås, som serveras med både grönsaker och kyckling. Bland favoriter finns det olika sorts ostpajer, som ofta serveras i början av måltiden eller blir en enkel måltid för sig.

I Georgien finns det starka traditioner förknippade med umgänget kring matbordet och det råder en mycket speciell etikett. Stora och små fester, s k supra, leds av en toastmaster som i strikt ordning utbringar skål och uppmanar gästerna till samtal, utbyte av åsikter och idéer, berättelser och sång.

Tillgången till vegetarisk mat är mycket god.  Drick endast buteljerat vatten i städer. Mineralvatten (0,5 & 0, 75 l flaskor) finns alltid att köpa. 

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.  På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.

Vaccination

Det finns inga obligatoriska vaccinationer, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix/Hepatit A, Twinrix-skyddar mot Hepatit A och B; eller gammaglobulin) är att rekommendera.

Läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

Pass och visum

Det krävs inget visum för resa till Georgien. Passet måste vara giltigt i sex månader efter datum då du lämnar Georgien.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.  På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.