I skuggan av Kaukasus

Länder som besöks

17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Vi reser genom tre länder tätt sammanflätade av gemensamma kulturarv.  Men olikheterna är också stora. Här talas tre vitt skilda språk. Azerbajdzjan är muslimskt, medan folken i Georgien och Armenien släcker sin andliga törst i medeltida kyrkor. Följ med på en intressant resa i gränslandet mellan öst och väst, från Kaukasus snöklädda toppar till ökenlandskapet vid Kaspiska havet.

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Tbilisi, Georgien
 2. Dag 3 Tbilisi
 3. Dag 4 Tbilisi – Kazbegi/ Gudauri
 4. Dag 5 Kazbegi/Gudauri
 5. Dag 6 Gudauri – Gori – Signaghi
 6. Dag 7 Signaghi - Telavi
 7. Dag 8 Telavi - Seki
 8. Dag 9 Sheki – Baku
 9. Dag 10 Baku
 10. Dag 11 Baku-Tbilisi
 11. Dag 12 Tbilisi - Sevansjön - Jerevan, Armenien
 12. Dag 13 Jerevan
 13. Dag 14 Jerevan - Goris
 14. Dag 15 Goris - Jerevan
 15. Dag 16 Jerevan
 16. Dag 17 Hemresa
Datum:
Resans pris: 36 500 kr
Enkelrumstillägg: 3 500 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm (anslutning från Göteborg och Köpenhamn mot pristillägg)
 • Visum till Azerbajdzjan (750 kr)
 • Svensk färdledning
 • Lokala engelsktalande guider
 • Transfers och busstransporter enligt resplanen
 • Flyg mellan Baku och Tbilisi
 • Del i dubbelrum på mellanklasshotell. Reser du själv kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Frukost under hela resan
 • Välkomst- och avskedsmiddag
 • Helpension dag 5 &15
 • Ytterligare fyra måltider
 • Vinprovning i Georgien
 • Brandy provning i Armenien
 • Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i resplanen; bl a Khanpalatset i Sheki, konst- och historiskamuseet i Tbilisi, manuskriptmuseet Matenadaran i Jerevan
 • Skriftlig deltagarinformation och karta 
 • Dricks till lokala guider och bussförare

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Råd & tips

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Så här reser vi på denna resa

Det här är en resa för dig som tycker om att uppleva kulturen och traditionerna på ett genuint sätt, men med viss grad av bekvämlighet och utan att sätta din uthållighet på hårt prov.

Under resans gång färdas vi med buss. Avstånden är inte speciellt långa, men var beredd på att vägar är ibland i dåligt skick. 

Resan är planerad på ett sätt där vi utnyttjar tiden maximalt och har inkluderat många aktiviteter. Vi räknar med att du uppskattar friheten det egna hyrda fordonet ger och samtidigt förstår att ibland det bästa sättet att uppleva landet är att blanda sig med lokala befolkningen, färdas med tunnelbana och buss och äta på enklare ställen dit lokala befolkningen går. Under din lediga tid kommer du självfallet kunna utforska platserna på egen hand. Det bästa sättet att ta sig runt i stads miljöer är med taxi, T-bana eller till fots. 

Vi satsar på att uppleva länderna så nära som vi kan. I städerna har vi som vana att se en hel del till fots. För att hinna med mycket hyr vi ibland bussar.

Vi går på bra lokala restauranger men vid ett par tillfälle ordnar vi måltider på restauranger som serverar mer avancerade menyer. Även de har lokal prägel och frekventeras av landets medelklass.

Klimat

Den bästa tiden att resa i Kaukasus är maj-oktober. Väderförhållandena växlas med höjden, men generellt kan sägas att klimatet är likt Medelhavet. Luftfuktigheten är högst vid Kaspiska havet, medan Armenien och östra Georgien har utpräglat inlandsklimat.  

Armenien

Större delen av Armenien ligger på 900 m ö h och klimatet varierar mellan inlands och alpint. Sommarmånaderna är varma och vintern är kall, vår och höst är möjligen den optimala resetiden ur vädersynpunkt.

Georgien

Medeldygnstemperaturen i Tbilisi ligger på ca 19,8grader. Räkna med några grader kallare dagstemperatur i Kazbegi/Gudauri. En jacka, tröja rekommenderas för vistelse i bergstrakter.

Varmast på resan blir det troligtvis i Azerbajdzjan.

Boende

Vi bor på mellanklasshotell. Vi satsar så mycket det går på lokala hotell med trevlig personlig service och familjär atmosfär. Standarden kommer att variera, men dusch och toalett finns alltid på rummen.

Tidsskilnad

Azerbajdzjan ligger tre timmar (+3) före Sverige. Georgien och Armenien ligger +2 timmar före Sverige sommartid.

Språk

Det talas tre helt olika språk i Kaukasus. Det officiella språket i Armenien är armeniska, som utgör en egen gren av den indoeuropeiska språkfamiljen. Det talas av ca 3,7 miljoner i Armenien, samt av armeniska emigranter i olika delar av världen. Armeniskan skrivs med ett eget alfabet om 38 bokstäver. Det moderna språket, som utvecklades under 1800-talet, existerar i två varianter, östarmeniska och västarmeniska. Georgiskan har ingen vetenskapligt dokumenterat släktskap med något annat språk, även om i teorin tillhör det ibero-kaukasiska språkfamiljen.

Det faktum att språken i granländerna Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är så fundamentalt olika georgiskan är något som fascinerar såväl lingvister och historiker.  Azeriska är det officiella språket i Azerbajdzjan. Det är ett sydturkiskt språk och är nära besläktat med turkiskan. Under 1900-talet bytte norra delen av landet, dagens Azerbajdzjan, sitt alfabet tre gånger: 1929 ersattes den gamla arabiska skriften med den latinska och tio år senare, 1939, med den kyrilliska. År 1991, efter att landet fått självständighet, ersattes det kyrilliska alfabetet med det latinska igen, dock med en variant som skiljer sig från tidigare versionen.

För bara några år sedan användes ryskan i officiella sammanhang, och var en viktig kommunikations verktyg mellan Sovjetunionens republiker. Ryskans roll har gradvis krympt, men det fortfarande talas ryska i urbana kretsar. Den yngre generationen föredrar att lära sig engelska, men den talas inte i någon större utsträckning, förutom huvudstäderna.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström med varierande eluttag. Det är oftast två piggar.

Olika modell förekommer. Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter. Oftast förekommande modell:  se bilden nedan.

Valuta, växling, priser

Det går inte att växla till någon av nationalvalutor på Forex. Vi rekommenderar euro eller US dollar i kontanter. Observera att om du tar med kontanta USD i 100$-sedlar bör de vara från 1996 eller senare. Du kan växla pengar både på banker och på växlingskontor i samtliga länder. Dessutom kan du ta ut kontanter på bankomat i alla större städer. Visa och MasterCard är att föredra. Glöm inte att kontantuttagen kostar minst 35 kronor per uttag.  

Kostnadsläge

Det är billigt i jämförelse med Sverige. En måltid i Tbilisi t ex kostar mellan 50-100 kronor beroende på val av restaurang. Mineralvatten (1 l flaska) kostar ca 5-8 kr, en kopp kaffe ca 7-10 kr, fika bestående av en bit av den populära ostpajen och en dricka ca 40 kr, en flaska vin mellan 30-90 kr. En taxifärd (kortare sträcka i centrala stadsdelar) går ut på ca 15-20 kr, en sträcka med T-banan eller buss ca 4 kr.

Priserna i Azerbajdzjan är högre, i synnerhet i Baku. Räkna totalt med ca 3000 kr per person för mat och dryck.

Kanske vill du också handla något. Det finns hantverk att köpa: träsnideri, mattor, keramik, silversmycken mm.

Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dylikt. Använd kortet som reservlösning.  

Telefoni och internet

Att ringa till och från länderna i Kaukasus med mobiltelefon är en relativt dyr affär om du använder roaming tjänsten på din svenska mobiltelefon eller ringer från hotellet. Att ringa från Sverige kostar ca 1,50 kr per minut med fasttelefoni. De flesta svenska mobiltelefontjänsteleverantörer har ett roaming avtal med respektive land, men för närmare information och priser för mobiltelefoner bör du kontakta din leverantör. Att skicka textmeddelande är alltid det billigaste alternativet. Landsnummer är +374 för Armenien, +995 för Georgien och +994 för Azerbajdzjan. En lista med kontaktnummer under resan skickas före avresa.

Mat och vatten

För att undvika magsjuka, tänk på att alltid äta lagad, ordentligt varm mat. Det georgiska köket har ett välförtjänt rykte av att vara det godaste i regionen.  Färsk ost, yoghurt, grönsaker, färska kryddor och grillade rätter utgör stapeln av georgiskt kök. Valnöter används generöst i matlangningen för en speciell kryddstark sås, som serveras med både grönsaker och kyckling. Bland favoriter finns det olika sorts ostpajer, som ofta serveras i början av måltiden eller blir en enkel måltid för sig. I Georgien finns det starka traditioner förknippade med umgänget kring matbordet, och där råder det en mycket speciell etikett. Stora och små fester, s k supra, leds av en toastmaster som i strikt ordning utbringar skål och uppmanar gesterna till samtal, utbyte av åsikter och idéer, berättelser och sång.

Kosten i Armenien och Azerbajdzjan påminner om georgisk, men det finns naturligtvis regionala skillnader. Tillgången till vegetarisk mat är mycket god. Frukost ingår under hela resan, samt ytterligare några måltider och vin- och brandyprovningar.

Vi rekommenderar att du dricker endast buteljerat vatten. Mineralvatten finns alltid att köpa.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc, och förvara detta på annat ställe i packningen.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.

Vaccination

Det finns inga obligatoriska vaccinationer, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix/Hepatit A, Twinrix-skyddar mot Hepatit A och B; eller gammaglobulin) är att rekommendera.

Läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer, som gäller just din resa.

Pass och visum

Passet måste vara giltigt i sex månader efter avslutad resa. Visum krävs för svenska medborgare för inresa i Azerbajdzjan.  Världens Resor ordnar det och kostnaden ingår i resans pris.  

Fotografering

Om du fotograferar med diabilder eller svartvit film rekommenderar jag att du köper film hemma innan du reser. Ljusförhållandena varierar, men du bör i första hand tänka på at du färdas i mycket varierat landskap mellan dramatiska bergspass och halvöken där solskenet är mycket stark. Minneskort, batterier och annat tillbehör till din digitala kamera går att hitta under resan.

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor, är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

Försäkringar

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Kontrollera först med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller. Vanligtvis innefattar en hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International eller Euroalarm.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Dessutom kan det vara klokt att resa i eventuella vandrings- eller promenadskor, eller lägga dem i handbagaget, eftersom de väl ingångna skorna oftast är oersättliga. Fötterna är din bästa tillgång på en sådan resa!    

Vid en eventuell försening av bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om länderna i Kaukasus.

Historia och religion; reportage

 • Längtan till Ararat av Göran Gunner, Erik Linberg, Jan Bergman och Anders Hultgård.
 • Från berget Ararat till bergiga Karabakh av Klas-Göran Larsson.
 • Armenier, ett folk i exil av David Lang.
 • I Ataturks spår av Elizabeth Özdalga.
 • Den unge Stalin av Simon Sebag Montefiore. En spännande skildring av Stalins liv som en ung revolutionär och terrorist. Författaren tränger djupt i Stalins mordiska psyke och hans relationer till sina föräldrar och vänner, till Lenin och till sina många älskarinnor. Boken är en uppföljare till den prisbelönade Den röde tsaren och hans hov, och är resultat av ny forskning i tidigare otillgängliga källor i bl a Georgien och Ryssland.
 • Imperiet av Ryszard Kapuscinski. En av vår tids mest hyllade utrikesreporter skildrar sin resa genom södra Sovjetunionen och de centralasiatiska republikerna. Författaren möter en mångfaldighet och stolta människor som lever under förtryck och hård kontroll. Våren 1989 när imperiet håller på att braka och de etniska motsättningarna är igång gör han om sin resa.
 • Where Nights Are Longest av Colin Thubron (1984). Några kapitel ägnar författaren åt bilresan genom Georgien som var del av Sovjet Union (80-tal).
 • Please, Don’t Call It Soviet Georgia av Mary Russel (1999). Reseskildringar. Författaren gjorde sin resa i Georgien strax innan Sovjetunionens fall.
 • To Caucasus: The End of All the Earth av Fitzroy Maclean.
 • Black Sea av Neal Asceherson. Om kultur, historia och folk kring Svarta havet.
 • Adventures in Caucasia av Alexandre Dumas.
 • A Journey to Arzrum av Alexander Pushkin (ryska originalet Puteshestvie v Arzrum)
 • A Captive of the Caucasus av Andrei Bitov.
 • Hundra år av tveksamhet av Svante Lundgren, Hundra år av tveksamhet. Om folkmordet på kristna i Osmanska riket under 1914-1923. Bland annat berättar boken om Alma Johansson och andra nordbor som var på plats och bevittnade massmorden.

Skönlitteratur

 • Mitt namn är Aram av William Saroyan. En roman grundad på författarens personliga upplevelser av barndomen och uppväxttiden i Amerika som son till armeniska invandrare, med tillhörande anpassningsproblem, iakttagelser och reflektioner kring omvärlden, samt berättelser från Armenien.
 • De fyrtio dagarna på Musa Dagh av Franz Werfel (1936) (originaltitel Die vierzig Tage des Musa Dagh). Litterär skildring av 40-dagas lång belägring av en liten stad med armenisk befolkning i Turkiet. Händelserna utspelas under första världskriget när ungturkarnas utrensningspolitik lanseras.
 • Knight in the Panther’s Skin av Shota Rustaveli. Nationalepos 1100-talet.
 • The Hand of A Great Master av Konstantineh Gamsakhurdia. Historisk roman av en av Georgiens främsta moderna författare. Utspelas under 1000-talet, under en viktig brytpunkt i landets historia; splittrade och krigshärjade Georgien enas efter många blodiga krig mot utländska inkräktare.
 • The Law of Eternity av Nodar Dumbadze. Dumbadze utmärkte sig som sin tids mest samhällkritisk författare (1970-talet), samtidigt präglas hans noveller av humor och lyrik. 
 • Lärkornas Borg av Antonia Arslan. Med utgångspunkt i sin egen dramatiska familjehistoria berättar italienska Antonia Arslan om det armeniska folkets grymma öde, Ataturk Turkiets skoningslösa massaker på runt 1,5 miljoner armenier år 1915.
 • Ali and Nino av Kurban Said. En kärlekshistoria som utspelas mot en historisk bakgrund av omtumlande händelser i den oljerika Baku under första världskriget.
 • Nazim Hikmet, turkspråkig poet född i Osmanska riket. Hikmet engagerade sig i politisk verksamhet och var verksam i den ryska revolutionen, betraktas även av azerier som nationalskald.
 • Sajat-Nova, poet och musiker, han kan ha skrivit sånger som sjungs än idag och är främst skrivna på armeniska, men också på persiska, georgiska och azerbajdzjanska.

Reseguideböcker

 • Tim Burford, Georgia av Bradt Travel Guides.
 • Georgia av Roger Rosen. Odyssey Guides.
 • Georgia, Armenia, Azerbaijan av Lonely Planet.

Filmtips

Georgisk film – har fått sin egen välförtjänad plats i filmhistoria. Distributionen var mest begränsat av Sovjetunionens geografiska och politiska ramar, men ändå slog några georgiska filmer internationellt.

Här kommer ett urval av filmer ni bör försöka att se:

 • Granatäpplets färg av Sergey Parajanov.
 • Listopad, Zhil pevchij drozd av Otar Ioselianis.
 • Repentance (Pokajanije) av Tengiz Abuladze.
 • Neobyknovyennaya vystavka av Eldar Shengelaia.

Deltagare berättar

 • Den vackra naturen, det fantastiska kulturarvet, de intressanta besöken i människors hem samt vår kunniga, tålmodiga och roliga färdledare. Marianne Betts, resenär 2017
  Marianne Betts, resenär 2017

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Johnny Normark Friskilä

  Till vardags är Johnny frilansskribent och översättare.  Johnny är norrman men bosatt i Stockholm sedan 2002. Han talar ryska, har en magisteruppsats i rysk kulturhistoria och har läst centralasienkunskap. Några av favoritresorna har gått till Iran och Afghanistan, Kaukasus, Centralasien och de båda Koreorna. Kameran följer alltid med på resan!

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se
17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se