Resor till Indien

På våra resor till Indien ser vi hur gamla traditioner lever kvar sida vid sida med de nya. Religionen är ständigt närvarande i vardagen, och dofter, färger och smaker känns så mycket tydligare här än hemma. En resa till Indien blir en resa för alla sinnen!

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs enorma städer med ålderdomliga byar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som samtidigt fortfarande präglas av ett uråldrigt kastväsen.

Indien

  • Storlek:

    På plats nummer sju i världen med 3 287 263 km².
  • Huvudstad:

    New Dehli.
  • Befolkning:

    1,40 miljarder människor bor här. På andra plats i världen efter Kina.
  • Språk:

    Hindi, engelska samt ytterligare 21 officiella språk.
  • Tidsskillnad:

    4,5 timmar före Sverige (gäller hela landet).
  • Visum:

    Ja det behövs. Ansöks online och tar ca en vecka.

Våra resor som besöker Indien

  • Indiens Sju Systrar och Sundarbans

    Länder som besöks

    • Bangladesh, 
    • Indien
    Tiger Sundarbans
    20 dagar
    Nästa avgång
    Sällan besökta delar av nordöstra Indien samt Bangladesh. Fantastisk festival i Nagaland, kryssning i Sundarbans och safari i Kazirangas nationalpark är tre höjdpunkter. Stora naturupplevelser och många givande möten med folk kan utlovas.
  • Östra Bhutan

    Länder som besöks

    • Bhutan, 
    • Indien
    15 dagar
    Nästa avgång
    Vi reser genom makalöst vackert landskap till sällan besökta områden och byar. Vi möter folk i hemmiljö och på fältet, ser olika hantverk och praktfulla tempel och fort. Som alltid i Bhutan fascineras vi av den enastående arkitekturen. Följ med till landet annorlunda mitt i dramatiska Himalaya mellan jättarna Kina och Indien.

Indien

Väderkalender

Väderkalender

 Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Språk
Det finns fyra olika språkfamiljer i Indien; indo-europeiska (bl a hindi), mundaspråk, tibeto-burmanska och så den stora grupp som utgör de dravidiska språken. Nästan en fjärdedel av Indien befolkning tillhör denna grupp och hit hör de lokal språk som talas i de södra delarna. Det går bra att använda engelska som fungerar som ett slags lingua franca i Indien. Man räknar med att ca 200 miljoner människor talar och förstår engelska, varav 20 miljoner har det som moderspråk. Även ute på landsbygden brukar man kunna hitta någon som pratar bra engelska.

 

Klimat
Indien har två större klimatzoner; en tempererad i norr och en tropisk i söder. Dessutom påverkar geografin med sina ytterligheter. Vi har de stora bergsområdena i norr, öken i väst, världens mest nederbördsrika område i öst, och det tropiska klimatet i syd. Temperaturen växlar kraftigt i de norra delarna med dagstemperaturer på 10-40 grader beroende på tid på året, medan det i södra Indien håller sig kring 25-35 grader året om. Indien är starkt påverkat av monsunperioderna vilka återkommer med större oregelbundenhet än vanligt. Normalt är bästa tiden att resa från okt-mars med undantag för de indiska delarna av Himalaya dit det går bra att resa under sommaren.

 

Tidsskillnad
Indien ligger fyra och en halv timme före Sverige förutom under vår sommartid då skillnaden är tre och en halv timme. När klockan är 10.00 i Stockholm är den således 14.30 i Delhi, Chennai och Calcutta. För enkelhetens skull har Indien valt att använda sig av exakt samma tid oavsett vart i Indien man befinner sig.

 

Telefoni och internet
Tack vare att det finns förhållandevis få privata telefonabonnemang i Indien är det oerhört lätt att hitta allmänna telefoner. Flera svenska mobiloperatörer har samarbeten på den indiska marknaden. Om du tänker ta med dig mobiltelefon är det bäst att kontakta din egen telefonoperatör för att höra om ditt abonnemang fungerar i Indien. Det brukar vanligtvis inte vara några problem. Tillgång till internet finns vanligtvis på de flesta hotell, på många caféer och restauranger. 

 

El
Indien har 240 volt växelström, 50 Hz oavsett uttag. Spänningsfall förekommer titt som tätt och med vetskapen om att det förekommer såväl planerade som oplanerade strömavbrott kan det kanske vara lika bra att lämna icke nödvändiga elektriska apparater hemma.

 

Pengar
Den indiska valutan heter rupie och den förkortas internationellt som INR. Det finns en mindre enhet, paisa. Det går 100 paisa på 1 rupie. De indiska sedlarna är pressade i valörerna 10-20-50-100-500-1000 rupies. Det vanligaste är att du får 50-, 100- och 500 rupies sedlar när du växlar (växla 100 dollar så får du en diger bunt med sedlar), och det är också dessa valörer som du bör ta emot. Femhundra rupies sedlar kan vara bra att ha för betalning vid inköp i butiker m.m, men du kan däremot inte handla "på gatan" eftersom tillgången på växel är ett ständigt problem. Om en sak kostar 15 rupies och du har exakt belopp är det bättre att hala fram en 50 rupies sedel istället. Spara på små valörer. 

Enklast är att växla direkt på flygplatsen. Det går snabbt och betydligt smidigare än om du växlar på banken inne i staden. På de internationella flygplatserna i Delhi och Mumbai har dessa bankfilialer normalt öppet dygnet runt. Självfallet kan du också växla på växlingskontor, finare hotell o.s.v. 

Kontokort går att använda på många restauranger, hotell och i butiker. Uttagsautomater blir mer och mer frekventa och det går att ta ut pengar i de flesta städer. Det kan också vara bra att ha med ditt kreditkort som reservkapital.

 

Tidningar
Med tanke på Indiens alla språkgrupper är det inte konstigt att man kan finna tidningar skrivna på över 100 olika språk eller dialekter. Tidskrifter publicerade på hindi dominerar men som resenär är det enkelt att följa med nyheterna eftersom engelskspråkiga tidningar finns tillgängliga i alla städer och i vissa fall även ute på landsbygden. Upplagemässigt är Times of India (Delhi) och Indian Express (Mumbai) störst. Innehållet i tidningarna är ganska likartat med rapporter från landet/delstaterna och om man längtar efter nyheter från den egna delen av världen går de att finna på den internationella avdelningen i alla större dagstidningar.

 

Vaccination
Till Indien krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms vara mycket låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.