Resor till Indien

På våra resor till Indien ser vi hur gamla traditioner lever kvar sida vid sida med de nya. Religionen är ständigt närvarande i vardagen, och dofter, färger och smaker känns så mycket tydligare här än hemma. En resa till Indien blir en resa för alla sinnen!

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs enorma städer med ålderdomliga byar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som samtidigt fortfarande präglas av ett uråldrigt kastväsen.

 

Indien

 • Storlek:

  På plats nummer sju i världen med 3 287 263 km².
 • Huvudstad:

  New Dehli.
 • Befolkning:

  1,2 miljarder människor bor här. På andra plats i världen efter Kina.
 • Språk:

  Hindi, engelska samt ytterligare 21 officiella språk.
 • Tidsskillnad:

  4,5 timmar före Sverige (gäller hela landet).
 • Visum:

  Ja det behövs. Ansöks online och tar ca en vecka.

Våra resor som besöker Indien

 • Östra Bhutan

  Länder som besöks

  • Bhutan, 
  • Indien
  15 dagar
  Nästa avgång
  Tio dagar i östra Bhutan. Vi reser genom makalöst landskap till sällan besökta byar och småstäder. Vi möter folk i hemmiljö och på fältet, ser olika hantverk och är med på en fantastisk festival. Som alltid i Bhutan fascineras vi av den enastående arkitekturen.

Indien

Väderkalender

Väderkalender

 Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Språk
Det finns fyra olika språkfamiljer i Indien; indo-europeiska (bl a hindi), mundaspråk, tibeto-burmanska och så den stora grupp som utgör de dravidiska språken. Nästan en fjärdedel av Indien befolkning tillhör denna grupp och hit hör de lokal språk som talas i de södra delarna. Det går bra att använda engelska som fungerar som ett slags lingua franca i Indien. Man räknar med att ca 200 miljoner människor talar och förstår engelska, varav 20 miljoner har det som moderspråk. Även ute på landsbygden brukar man kunna hitta någon som pratar bra engelska.

 

Klimat
Indien har två större klimatzoner; en tempererad i norr och en tropisk i söder. Dessutom påverkar geografin med sina ytterligheter. Vi har de stora bergsområdena i norr, öken i väst, världens mest nederbördsrika område i öst, och det tropiska klimatet i syd. Temperaturen växlar kraftigt i de norra delarna med dagstemperaturer på 10-40 grader beroende på tid på året, medan det i södra Indien håller sig kring 25-35 grader året om. Indien är starkt påverkat av monsunperioderna vilka återkommer med större oregelbundenhet än vanligt. Normalt är bästa tiden att resa från okt-mars med undantag för de indiska delarna av Himalaya dit det går bra att resa under sommaren.

 

Tidsskillnad
Indien ligger fyra och en halv timme före Sverige förutom under vår sommartid då skillnaden är tre och en halv timme. När klockan är 10.00 i Stockholm är den således 14.30 i Delhi, Chennai och Calcutta. För enkelhetens skull har Indien valt att använda sig av exakt samma tid oavsett vart i Indien man befinner sig.

 

Telefoni och internet
Tack vare att det finns förhållandevis få privata telefonabonnemang i Indien är det oerhört lätt att hitta allmänna telefoner. Flera svenska mobiloperatörer har samarbeten på den indiska marknaden. Om du tänker ta med dig mobiltelefon är det bäst att kontakta din egen telefonoperatör för att höra om ditt abonnemang fungerar i Indien. Det brukar vanligtvis inte vara några problem. Tillgång till internet finns vanligtvis på de flesta hotell, på många caféer och restauranger. 

 

El
Indien har 240 volt växelström, 50 Hz oavsett uttag. Spänningsfall förekommer titt som tätt och med vetskapen om att det förekommer såväl planerade som oplanerade strömavbrott kan det kanske vara lika bra att lämna icke nödvändiga elektriska apparater hemma.

 

Pengar
Den indiska valutan heter rupie och den förkortas internationellt som INR. Det finns en mindre enhet, paisa. Det går 100 paisa på 1 rupie. De indiska sedlarna är pressade i valörerna 10-20-50-100-500-1000 rupies. Det vanligaste är att du får 50-, 100- och 500 rupies sedlar när du växlar (växla 100 dollar så får du en diger bunt med sedlar), och det är också dessa valörer som du bör ta emot. Femhundra rupies sedlar kan vara bra att ha för betalning vid inköp i butiker m.m, men du kan däremot inte handla "på gatan" eftersom tillgången på växel är ett ständigt problem. Om en sak kostar 15 rupies och du har exakt belopp är det bättre att hala fram en 50 rupies sedel istället. Spara på små valörer. 

Enklast är att växla direkt på flygplatsen. Det går snabbt och betydligt smidigare än om du växlar på banken inne i staden. På de internationella flygplatserna i Delhi och Mumbai har dessa bankfilialer normalt öppet dygnet runt. Självfallet kan du också växla på växlingskontor, finare hotell o.s.v. Du får ta med dig obegränsat med utländsk valuta men måste deklarera summor överstigande 1000 USD. Spara kvitton på dina växlingar. Ibland krävs det bevis på att du har växlat in pengar i landet om du vill växla tillbaka vid hemresan. 

Kontokort går att använda på många restauranger, hotell och i butiker. Uttagsautomater blir mer och mer frekventa och det går att ta ut pengar i de flesta städer. Det kan också vara bra att ha med ditt kreditkort som reservkapital.

 

Tidningar
Med tanke på Indiens alla språkgrupper är det inte konstigt att man kan finna tidningar skrivna på över 100 olika språk eller dialekter. Tidskrifter publicerade på hindi dominerar men som resenär är det enkelt att följa med nyheterna eftersom engelskspråkiga tidningar finns tillgängliga i alla städer och i vissa fall även ute på landsbygden. Upplagemässigt är Times of India (Delhi) och Indian Express (Mumbai) störst. Innehållet i tidningarna är ganska likartat med rapporter från landet/delstaterna och om man längtar efter nyheter från den egna delen av världen går de att finna på den internationella avdelningen i alla större dagstidningar.

 

Vaccination
Till Indien krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms vara mycket låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

 

Litteraturtips 

Här kommer ett litet urval av böcker om Indien.

 

Arundhati Roy - De små tingens gud. Fantastisk debutroman av en av Indiens mest socialt engagerade författare. Virvlande kärlekshistoria från södra Indien.


Arundhati Roy - The algebra of infinite justice. Mer eld och glöd och socialt patos. Utgångspunkten är författarens engagemang mot det indiska dammbyggandet.

 

Palagummi Sajinath - Alla älskar en rejäl torka. Mycket slående rapportering från statliga projekt runt om i Indien. Mycket humor och cynism från en av Indiens mer berömda journalister.

 

Rohinton Mistry - En ömtålig balans. Välskriven roman som via fyra personers levnadsöden berättar om ett samtida Indien med de konflikter och orättvisor som finns under ytan. Bra belysning av fenomen som oftast är obekanta för icke-indier.

 

Manil Suri - Vishnus död. Mumbaifödd författare som i sin debutroman skildrar människors öden i ett hyreshus då allt-i-allon Vishnu ligger döende. Starka personliga porträtt och bra skildring av den indiska komplexiteten.

 

Lasse Berg - I Asiens Tid Lasse Berghs återkomst till Indien, Japan och Kina. Här skildras mötet med människor som författaren mötte för 30 år sedan. Ett unikt tidsdokument och analys av utvecklingen under perioden..

 

Rolf Grönblom - Indiens religioner. Har ett antal år på nacken men är en faktafylld, mycket vacker bok med faktabeskrivning av indiens stora religioner. Finns även i miniformat.

 

Lapierre/Collins - Freedom at midnight. Mycket läsvärd bok om indiens självständighetsprocess. Baserad på dokument från Lord Mountbattens privata arkiv.

 

Phoolan Devi - Bandit Queen Färgstark bok om banditdrottningen som gäckade myndigheterna innan hon sedemera startade sin politiska karriär.

 

Per J Andersson – Det moderna Indien. Utgiven av Alfabeta. Speglar framförallt den indiska medelklassen och ett Indien i snabb utveckling. Mycket samtida och fina bilder.


Per J Andersson – Indien. Elefanten som började dansa. Perfekt introduktionsbok till Indien kryddad med författarens egna reportage. Utgiven av Bilda Förlag, sept 2007.

 

Gillian Wright – Darjeeling Tea Book. Gillian Wright kan både te och den koloniala historien. Här får man en fascinerande historia hur både wolong-te och det gröna teet stjäls från Kina och placeras på Himalayas sluttningar istället.

 

Pankaj Mishra – En av Indiens nya författarstjärnor. Buddha i världen är en personlig beskrivning av hur buddhismen rör sig in i hans liv. Samtidigt är det en reseberättelse. Han har också skrivit Temptations of The West: How To Be Modern In India, Pakistan, Tibet and Beyond. Även här har författaren rest over Sydasien för att se hur västvärlden påverkar de olika länderna på olika sätt.

 

Förutom ovanstående böcker råder vi att botanisera mera bland utgåvor av Anita Nair, Salman Rushdie, V.S Naipul, Kiran Desai, Vikram Seth, Githa Meta, Tagore, Zadie Smith m.m. Guideböcker om Indien finns det gott om och de är lätta att få tag på. Exempel på förlag är Lonely Planet, Bradt, och Footprint.