Kontrasternas Indien

Länder som besöks

Att fånga Indiens storlek är näst intill omöjligt. Landet sträcker sig från Himalayas bergsmassiv och öknarna i väster, till världens mest nederbördsrika områden i öst. Från de bördiga jordbrukslandskapen längs floden Ganges, till det tropiska södra Indien. Här samsas mer än en miljard människor av olika etnicitet, religion och med olika modersmål. Vi har plockat ut russinen ur kakan och om du någon gång skall göra den stora Indienresan så är detta resan för dig.

 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Delhi
 2. Dag 3 Delhi
 3. Dag 4 Jaipur
 4. Dag 5 Jaipur
 5. Dag 6-7 Ranthambhore nationalpark
 6. Dag 8 Fathepur Sikri och Agra
 7. Dag 9 Agra
 8. Dag 10-11 Varanasi
 9. Dag 12 Calcutta
 10. Dag 13-14 Darjeeling
 11. Dag 15 Toy Train till Kurseong
 12. Dag 16 Flyg Bagdogra-Delhi-Cochin
 13. Dag 17 Cochin
 14. Dag 18 Med husbåt på backwaters
 15. Dag 19-20 Varkalas stränder
 16. Dag 21 Hemresa
Resans pris: 39 900 kr
Enkelrumstillägg: 8 000 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Internationellt flyg från Stockholm 
 • Svensk färdledning
 • Transfer till och från flygplatsen i Indien
 • Samtliga inrikesflyg (4 st)
 • Samtliga övriga transporter under resan
 • Del i dubbelrum
 • Välkomst- och avskedsmiddag
 • Frukost alla dagar
 • Helpension i Ranthambores nationalpark samt på husbåten
 • Inträden till sevärdheter och muséer, bl a Taj Mahal, Agra Fort, Victoria Memorial, Raj Ghat, Quatab Minar, City Palace m.m
 • Engelsktalande guider vid monument
 • Rickshawfärd i Old Delhi
 • Båttur i Varanasi
 • Kathakaliuppvisning
 • Skriftlig deltagarinformation och karta

Vad ingår inte i resans pris?

 • Mat (utom ovan angivet). Räkna med ca. 3.500 kr extra för mat och dryck
 • Egna aktiviteter
 • Visum

 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Praktiska råd och tips

Klimat
Detta är en resa med stora skillnader i temperatur och klimat. Generellt kan sägas att perioden oktober – mars är den bästa tiden att resa i Indien. Detta gäller framförallt för resor i mellersta och södra Indien. Monsunperioden är vanligtvis över och nederbörden är liten. Skillnaderna i temperatur mellan dag och natt är stora. I Delhi varierar det från 29 grader ned till 12 grader i november månad vilket är ungefär detsamma som för Calcutta. 

Uppe i bergen runt Darjeeling blir det betydligt kallare med dagstemperaturer kring 15 grader medan det nattetid kan gå ned till 5-6 grader. 

I de södra delarna är klimatet tropiskt med temperaturer mellan 20-35 grader året om.Det innebär att det kommer att bli en resa i varmt och fuktigt klimat. Enda undantaget är då ni befinner er i bergsområdena i Munnar. 

Tidsskillnad
Indien ligger fyra och en halv timme före Sverige förutom under vår sommartid då skillnaden är tre och en halv timme. När klockan är 10.00 i Stockholm är den således 14.30 i Delhi, Chennai och Calcutta. För enkelhetens skull har Indien valt att använda sig av exakt samma tid oavsett vart i Indien man befinner sig.

Språk
Det finns fyra olika språkfamiljer i Indien; indo-europeiska (bl a hindi), mundaspråk, tibeto-burmanska och så den stora grupp som utgör de dravidiska språken. Nästan en fjärdedel av Indien befolkning tillhör denna grupp och hit hör de lokal språk som talas i de södra delarna. I Kerala pratar man malayalam och i Tamil Nadu är det tamil som gäller. Vid ett första möte kan det låta som väldigt besvärliga språk men det tar inte lång tid innan du snappar upp ett par ord vilket brukar vara väldigt uppskattat av indierna!

Det går bra att använda engelska som fungerar som ett slags lingua franca i Indien. Man räknar med att ca 200 miljoner människor talar och förstår engelska, varav 20 miljoner har det som moderspråk. Även ute på landsbygden brukar man kunna hitta någon som pratar bra engelska. 

El
Indien har 240 volt växelström, 50 Hz oavsett uttag. Spänningsfall förekommer titt som tätt och med vetskapen om att det förekommer såväl planerade som oplanerade strömavbrott kan det kanske vara lika bra att lämna icke nödvändiga elektriska apparater hemma. 

Pengar
Den indiska valutan heter rupie och den förkortas internationellt som INR. Det finns en mindre enhet, paisa. Det går 100 paisa på 1 rupie. De indiska sedlarna är pressade i valörerna 10-20-50-100-500-1000 rupies. Det vanligaste är att du får 50-, 100- och 500 rupies sedlar när du växlar (växla 100 dollar så får du en diger bunt med sedlar), och det är också dessa valörer som du bör ta emot. Femhundra rupies sedlar kan vara bra att ha för betalning vid inköp i butiker m.m, men du kan däremot inte handla "på gatan" eftersom tillgången på växel är ett ständigt problem. Om en sak kostar 15 rupies och du har exakt belopp är det bättre att hala fram en 50 rupies sedel istället. Spara på små valörer. 

Enklast är att växla direkt på flygplatsen. Det går snabbt och betydligt smidigare än om du växlar på banken inne i staden. På de internationella flygplatserna i Delhi och Mumbai har dessa bankfilialer normalt öppet dygnet runt. Självfallet kan du också växla på växlingskontor, finare hotell o.s.v. Du får ta med dig obegränsat med utländsk valuta men måste deklarera summor överstigande 1000 USD. Spara kvitton på dina växlingar. Ibland krävs det bevis på att du har växlat in pengar i landet om du vill växla tillbaka vid hemresan. 

Kontokort går att använda på många restauranger, hotell och i butiker. Uttagsautomater blir mer och mer frekventa och det går att ta ut pengar i de flesta städer. Det kan också vara bra att ha med ditt kreditkort som reservkapital.

Dricks
Det indiska anställningsförfarandet uppmuntrar till ett system där många förväntar sig, och är beroende av, dricks. Personal på hotell av medelklass och uppåt räknar med dricks. Det är också vanligt att ge till chaufförer vid egna rickshaw- och taxiresor. De flesta restauranger med ett mer varierat utbud förväntar sig också dricks. Hur mycket som skall lämnas är svårt att säga men räkna med ungefär tio procent på mat och dryck. 

Att handla
Ja, vad är du intresserad av? Det finns allt plus en del till. Smycken, bonader, tyger, kryddor, kläder, keramik, silver m.m. Vi har gjort upp en lista på vad man brukar glömma, men som är roligt att ta hem. Pruta kan du göra på marknader och i vissa affärer. 

- Hennapulver med tillhörande schabloner
- De indiska cigaretterna - beedis
- Bindi i olika färger och former - köps i kartor om tio eller fler
- Planscher på indiska gudar
- Blinkande, inglasade indiska gudabilder
- Reservglasögon - tillverkas för en sjundedel av priset du betalar i Sverige
- Indiskt porslin, d.v.s rostfritt stål!
- Risbrevpapper och födelsedagskort
- Böcker är förhållandevis billigt 

Telefoni och internet
Tack vare att det finns förhållandevis få privata telefonabonnemang i Indien är det oerhört lätt att hitta allmänna telefoner. Överallt lyser de gula skyltarna med texten STD/ISD/International som indikerar att du kan slå en signal. Gå in i båset och slå 00 för att komma ut på linjen, 46 för Sverige och tag sedan bort nollan i riktnumret följt av det nummer du vill ringa. Oftast finns det en digital display där du kan se hur länge du ringt och hur mycket det kostar. Flera svenska mobiloperatörer har samarbeten på den indiska marknaden. Om du tänker ta med dig mobiltelefon är det bäst att kontakta din egen telefonoperatör för att höra om ditt abonnemang fungerar i Indien. 

Tidningar
Med tanke på Indiens alla språkgrupper är det inte konstigt att man kan finna tidningar skrivna på över 100 olika språk eller dialekter. Tidskrifter publicerade på hindi dominerar men som resenär är det enkelt att följa med nyheterna eftersom engelskspråkiga tidningar finns tillgängliga i alla städer och i vissa fall även ute på landsbygden. Upplagemässigt är Times of India (Delhi) och Indian Express (Mumbai) störst. Innehållet i tidningarna är ganska likartat med rapporter från landet/delstaterna och om man längtar efter nyheter från den egna delen av världen går de att finna på den internationella avdelningen i alla större dagstidningar. 

Post
Det indiska postväsendet är bra. Det är enkelt och billigt att skicka försändelser. Frimärken köper du på postkontor eller hotell. Det kostar dryga kronan att skicka ett vanligt vykort medan ett brev renderar ytterligare en krona. 

Mat
För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat, undvik folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge. Ät inte råa grönsaker eller frukt som redan är skalad ute på marknaden. Indien är annars ett av de trevligaste länder man kan tänka sig vad gäller mat. Utbudet är rikt och varierat med mycket god och vällagad mat!

Vatten
Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. På de flesta lokala lunchrestauranger serveras vatten som en naturlig del av lunchen. Det kommer vanligtvis direkt från kranen så ta för vana att alltid fråga. 

Säkerhet
Indien är ett av de säkraste länder vi känner till i fråga om stölder och våldsbrott riktade mot resenärer. Mycket sällan behöver man vara rädd för att bli utsatt för dessa obehagligheter. Tvärtom blir man ofta överväldigad av den vänlighet och omsorg som man möts av. Trots detta rekommenderar vi att du förvarar pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen.

Vaccination Till Indien krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms vara mycket låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. 

Förslag till ryggsäcksapotek

- Första förband
- Desinfektionsmedel
- Alvedon Compeed el. liknande mot skavsår
- Öronproppar Dimor/Imodium/Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
- Plåster
- Näsdroppar
- Solskyddskräm
- Cerat för läpparna 

Fotografi
Det är fantastiskt att fotografera i Indien! Mest fascinerande är det kanske att jobba med porträtt. Beredvilligheten att ställa upp på bild är stor hos landets invånare och det svåra är ofta att begränsa antalet människor i fokus. Självfallet råder samma oskrivna regler som på andra platser, d.v.s att inte trycka upp kameran i ansiktet det första man gör eller att respektera när någon tydligt markerar att han/hon inte vill vara med på bild. Du kan heller inte fotografera vid militärt känsliga platser. Vanligtvis går det bra att fotografera stora delar av de hinduiska templen mot en mindre avgift men ta alltid som grundregel att fråga först. 

Precis som för stillbildskameror får du betala en summa för att använda videokamera på museum, i tempel och i nationalparker. 

Försäkringar
Du måste ha en heltäckande försäkring som ger fullgott skydd vid sjukdom och olycksfall. Försäkringen skall dessutom täcka kostnader vid ev hemtransport. Detta är ett villkor för deltagande i resan. Kontrollera först med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. 

Utrustning
För den här resan är det inte någon speciell utrustning du behöver. En mindre ryggsäck är bra att ha för utflykter och stadsvandringar. Nedan följer förslag på hur en utrustningslista skulle kunna se ut. 

- Större ryggsäck eller resväska för din packning 
- Liten ryggsäck eller dylikt för dagsbruk och kortare vandring
- Gymnastikskor eller andra bekväma skor med mönstrad sula och stöd för vristen
- Sandaler
- T-shirts Skjorta/blus långbyxor underkläder och strumpor
- Skalplagg, d.v.s vind- och regntät jacka i kombination med varm tröja (t ex fleece)
- Hatt som solskydd
- Penningbälte pass, pengar, biljett samt kopia på passet och flygbiljetten
- Resebeskrivningen och karta
- Fotografier på familj och/eller hur det ser ut i ditt land - bra kontaktlänk!
- Ficklampa, batterier
- Väckarklocka
- Kamera + extra batterier
- Kikare
- Reservglasögon, solglasögon
- Badkläder
- Necessär och mediciner 

Vett och Etikett
Du måste inte bete dig som en indier men du bör uppträda på ett respektfullt sätt som turist. Indien har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. 

Med tanke på de lokala klädeskulturen är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller ben. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knät) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. Vid stränderna och i storstäderna är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma. 

Vid besök hemma hos folk skall du ta av dig skorna utanför. Detsamma gäller tempelbesök. Det finns vanligtvis skovakter som ser till dina skor. I de flesta hinduiska tempel har du tillträde till stora delar som icke-hindu. Dock brukar det allra innersta rummet vara stängt för turister. 

På nästan alla restauranger får du bestick till maten. Det går förstås att äta med händerna, vilket är det vanliga ute på landsbygden och hemma hos familjer. Man använder bara den högra handen när man äter. Den vänstra anses vara oren och placeras därför lämpligen i knät. Självklart tvättar du händerna före och efter måltid. 

Kroppskontakt är inte lika vanligt i Indien som i Sverige. Hälsar gör du bäst på indiskt vis genom att föra ihop handflatorna framför dig och säga namaskar, namaste, eller vannakam.

Resevillkor
Resans upplägg är av sådan karaktär att det är omöjligt att garantera att resplanen följs till hundra procent. Resplanen är därför alltid preliminär. Detta villkor måste accepteras av resenären. Världens Resor förbehåller sig rätten att göra ändringar av för resorna gällande avtalsvillkor. 

Förändringar av resplanen kan ske av många anledningar. Det kan handla om väderförutsättningar, de lokala myndigheternas påverkan, utverkning av tillstånd m.m. Det händer att flygbolagen ändrar sina flygtider och t om linjesträckningar. Vi kan även bli tvungna att ändra angivna hotell eller transportmedel av olika anledningar. Vid förekommande fall är det Världens Resors ambition att finna en likvärdig ersättning. 

Om resenären väljer att inte utnyttja angivna hotell och transporter, eller lämnar gruppen under resans gång kan ingen återbetalning ske. Vidare frånsäger sig arrangören ekonomiskt ansvar för händelser som kan rubriceras som force-majeur. 

Litteraturtips

Här kommer ett litet urval av böcker om Indien. 

Arundhati Roy - De små tingens gud. Fantastisk debutroman av en av Indiens mest socialt engagerade författare. Virvlande kärlekshistoria från södra Indien.

Arundhati Roy - The algebra of infinite justice. Mer eld och glöd och socialt patos. Utgångspunkten är författarens engagemang mot det indiska dammbyggandet. 

Palagummi Sajinath - Alla älskar en rejäl torka. Mycket slående rapportering från statliga projekt runt om i Indien. Mycket humor och cynism från en av Indiens mer berömda journalister. 

Rohinton Mistry - En ömtålig balans. Välskriven roman som via fyra personers levnadsöden berättar om ett samtida Indien med de konflikter och orättvisor som finns under ytan. Bra belysning av fenomen som oftast är obekanta för icke-indier. 

Manil Suri - Vishnus död. Mumbaifödd författare som i sin debutroman skildrar människors öden i ett hyreshus då allt-i-allon Vishnu ligger döende. Starka personliga porträtt och bra skildring av den indiska komplexiteten. 

Lasse Berg - I Asiens Tid Lasse Berghs återkomst till Indien, Japan och Kina. Här skildras mötet med människor som författaren mötte för 30 år sedan. Ett unikt tidsdokument och analys av utvecklingen under perioden. 

Rolf Grönblom - Indiens religioner. Har ett antal år på nacken men är en faktafylld, mycket vacker bok med faktabeskrivning av indiens stora religioner. Finns även i miniformat. 

Lapierre/Collins - Freedom at midnight. Mycket läsvärd bok om indiens självständighetsprocess. Baserad på dokument från Lord Mountbattens privata arkiv. 

Phoolan Devi - Bandit Queen Färgstark bok om banditdrottningen som gäckade myndigheterna innan hon sedemera startade sin politiska karriär. 

Per J Andersson – Det moderna Indien. Utgiven av Alfabeta. Speglar framförallt den indiska medelklassen och ett Indien i snabb utveckling. Mycket samtida och fina bilder.

Per J Andersson – Indien. Elefanten som började dansa. Perfekt introduktionsbok till Indien kryddad med författarens egna reportage. Utgiven av Bilda Förlag, sept 2007. 

Gillian Wright – Darjeeling Tea Book. Gillian Wright kan både te och den koloniala historien. Här får man en fascinerande historia hur både wolong-te och det gröna teet stjäls från Kina och placeras på Himalayas sluttningar istället. 

Pankaj Mishra – En av Indiens nya författarstjärnor. Buddha i världen är en personlig beskrivning av hur buddhismen rör sig in i hans liv. Samtidigt är det en reseberättelse. Han har också skrivit Temptations of The West: How To Be Modern In India, Pakistan, Tibet and Beyond. Även här har författaren rest over Sydasien för att se hur västvärlden påverkar de olika länderna på olika sätt.

Förutom ovanstående böcker råder vi att botanisera mera bland utgåvor av Anita Nair, Salman Rushdie, V.S Naipul, Kiran Desai, Vikram Seth, Githa Meta, Tagore, Zadie Smith m.m. Guideböcker om Indien finns det gott om och de är lätta att få tag på. Exempel på förlag är Lonely Planet, Bradt, Footprint och Insight guide. 

Filmtips
Indien är det land i världen som producerar mest spelfilm per år. Man räknar med att ca 450 nya filmer ser dagens ljus varje år bara i Chennai! De flesta indiska filmer är väldigt enkelt utformade med en dos komedi, en del action, en gnutta kärlek och dessemellan en radda sång- och dansnummer. Det finns också en del mer kvalitetsinriktad film. Mira Nair är kanske den mest framgångsrika och mest välkända indiska regissören. På hennes repertoar hittar man bl a Salaam Bombay, Mississippi Masala, Kama Sutra och Monsunbröllop. Dokumentärfilmaren Pirjo Honkasalo har gjort den mycket omskrivna filmen Atman som handlar om en pilgrimsfärd längs Ganges. Babas sång, av Rajan Khosa, är en annan uppmärksammad film som tidigare gått på svenska biografer. 

I den indiska repertoaren hittar man flera trevliga filmer. Kanske kan du hitta dem hos den lokale DVD försäljaren. Några tips på titlar: Mission Kashmir, Lagaan, Mohabbatein, Zubeidaa, Baadshah, Room of shadow and light, Samsara, Dekha, Kutch kutch hota hai!

Deltagare berättar

 • Resan var så innehållsrik! Spännande på många sätt och oftast mycket bra lokala guider. Så trevlig grupp att resa tillsammans med och Henrik som reseledare gjorde ett mycket bra jobb under stundtals "svåra förhållanden".
  Ann-Louise Orsén, resenär 2015

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Marcus Lidén

  Markus är lärare med ett brinnande intresse för Indien. När han inte leder våra resor till Indien så undervisar han men driver även eget café i de dalsländska skogarna. Marcus har varit ansvarig för Uppsala Biblioteks Indienvecka och jobbat för IM (Individuell Människohjälp) under en kortare period i Varanasi. har tidigare lett våra resor längs Ganges och till södra Indien.

Kontaktperson

 • Joacim Ericson Ekonomiansvarig, grundare

  Från imaginära resor i Kalle Ankas pocketvärld, via Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och Kina, till längre resor i Asien och Sydamerika. Så förvandlades resandet från hobby till yrkesval för Joacim i mitten av 90-talet. Sedan dess har det blivit mycket resande men alltid med fokus på mötet med nya kulturer oavsett om det är i en liten bhutanesisk håla eller i storslagna metropoler som Tokyo. Förlägger gärna stor tid av sina resor på landsbygden eller på vandring ute i naturen. Joacim jobbar med ekonomi och administration.

  joacim@varldensresor.se