Midnattssol i Sápmi

Länder som besöks

Typ av resa

Det här är ett exempel på en skräddarsydd resa som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss med just era önskemål!

Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Följ med på en unik upptäcktsfärd i midnattssolens tid genom svenska Sápmi, samernas rike. Vi färdas från Östersund till Kiruna med egen buss och med vårt chartrade tåg på Inlandsbanan genom myrmarker och vidsträckta skogar med fjällen som kuliss. Det blir storslagna naturupplevelser längs Vildmarksvägen med sina meterhöga snövallar, vid den mäktiga Storforsen, när vi vandrar genom fjällbjörkskog i Nikkaluokta och på båttur på glaciärsjö med magnifik utsikt över Kebnekajsemassivet. Vi lär oss om samisk kultur och historia på det återinvigda samiska muséet Gaaltije i Östersund, Silvermuséet i Arjeplog och fjäll- och samemuséet Ajtte i Jokkmokk. Gott om personliga möten och inblick i samiskt vardagsliv blir det när vi samlas runt elden i kåtan, smakar samisk mat, hälsar på renar och får lyssna till jojk. Intressanta studiebesök och föreläsningar vid samiska institutioner ger oss en gedigen kunskapsbas, och det blir tillfälle att beundra och kanske köpa samisk slöjd av högsta kvalitet. Längs vägen passerar vi de stora vattenkraftverken samt besöker LKABs gruva i stadsförflyttningens Kiruna, och får inblick i hur Norrlands stora industrisatsningar och den nya gröna omställningen påverkar Sápmi. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Stockholm-Östersund-Staare
 2. Dag 2 Vildmarksvägen
 3. Dag 3 Båtsuoj och Silvermuséet
 4. Dag 4 Arvidsjaur och Storforsen
 5. Dag 5 Jokkmokk
 6. Dag 6 Jukkasjärvi
 7. Dag 7 Nikkaluokta
 8. Dag 8 Kiruna
 9. Dag 9 Stockholm
Resans pris: 29 900 kr
Enkelrumstillägg: 3 000 kr
Pris för ickeprenumeranter: 30 900 kr
Antal deltagare: 22-36

Allt detta ingår:

 • Tågresa Stockholm - Östersund. Del i sovvagnskupé med tre bäddar på nattåget mellan Kiruna-Stockholm. (Egen kupé för två personer som reser ihop går att boka +850 kr per person).
 • Investering i klimatpositiva projekt, läs mer här
 • Transporter med egen buss från Östersund via Vildmarksvägen till Arjeplog och Arvidsjaur, samt från Gällivare till Jukkasjärvi och Kiruna. 
 • Dagsutflykt till Nikkaluokta med buss, Nikkaluokta kapell, enklare fjällvandring, renburgarlunch och båttur på glaciärsjö. Alternativ utan vandring: fikalunch och båttur i älvdelta i Nikkaluokta.
 • Del i dubbelrum en natt på hotell nära stationen i Östersund, på Saxnäsgården, hotell Hornavan i Arjeplog, hotell Jokkmokk samt två nätter på Camp Ripan i Kiruna. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg (begränsat antal) eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Alla måltider utom frukost, lunch och middag på tågen samt lunch dag 5, 6 och 8.
 • Föredrag och studiebesök på Gaaltije i Östersund, på Sami Doudji sameslöjdcenter i Jokkmokk samt på sametinget i Kiruna
 • Besök på Båtsuoj skogsamiska camp med vildmarkslunch i kåta, kokkaffe och möte med renar
 • Möte med representanter från Kirunas fjällsamebyar
 • Besök på fjäll- och samemuséet Ajtte samt Silvermuséet 
 • Guidat besök vid Lappstaden  samt besök på hembygdgården med paltlunch i Arvidsjaur
 • Besök på renslakteri med smakprovning
 • Smakvandring samt jojkdemonstration i Jokkmokk
 • Färdledning

  Vad ingår inte i resans pris?
 • Frukost, lunch och middag på tågen, tre luncher, dryck och egna aktiviteter.

* På nattåget från Kiruna till Stockholm reser vi i sovvagnskupé med tre bäddar (du väljer dam eller herr). Är ni två personer som reser ihop kan ni även boka en egen kupé. Tillägg 600 kr per person för båda nätterna. 

Tidningen Vi
Resan arrangeras tillsammans med Tidningen Vi. Om du inte redan är prenumerant kan du beställa här med 10% rabatt. 12 nummer för 764 kr. Klicka här för att beställa.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg