Verket - Bruket - Konsten

Länder som besöks

Typ av resa

Datum för resan 2024 publiceras snart på denna sida.

Res med till några av Sveriges främsta industriminnen och upplev samtidskonst i spektakulära miljöer. Vi kommer till platser som burit våra brukssamhällen, men som idag satsat på samtidskonst som ger ny energi åt bygden.

Verket, det gamla järnverket i Avesta, har utställningar av samtidskonst bland masugnarna sedan 27 år tillbaka.Engelsbergsbruk har blivit klassat som världsarv för sina
unika industrimiljöer från 1600-talet, och här i denna miljö ligger en spännande skulpturpark. Konst på Hög i Kumla är det allra märkligaste med en skulpturpark som står på en glödande och rykande kulle på Närkeslätten. I Norrköping besöker vi Sveriges sannolikt bästa museum för samtidskonst, Ståhl Collection, beläget i en gammal yllefabrik. Vi får guidade visningar till konsten av intendenter och av resans ciceron, Jörgen Fredriksson. Vi åker med egen buss och bor i härliga miljöer på anrika hotell som också utgör en del av den svenska industrihistorien.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Avesta, Engelsbergs bruk och Grythyttan
 2. Dag 2 Konst på Hög och Dufweholm
 3. Dag 3 Norrköping och Stockholm
Datum:
Resans pris: 11 900 kr
Enkelrumstillägg: 1 900 kr
Antal deltagare: 20-32

Allt detta ingår:

 • Hyrd buss under hela resan
 • Hyrd rälsbuss från Kärrgruvan i Norberg till Engelsberg bruk
 • Investering i klimatpositiva projekt, läs mer här
 • 2 nätter del i dubbelrum inkl frukost och tre-rätters middag på anrika Grythyttans Gästivaregård och Dufweholms herrgård i Katrineholm
 • Frukost och tre-rätters middagar ingår på våra hotell
 • Inträde och guidade visningar av Verket i Avesta, Engelsbergs bruk och skulpturpark, tre konstparker i Hällefors, Konst på Hög i Kumla, Ståhl Collection i Norrköping
 • Färdledning av ciceron Jörgen Fredriksson (en av grundarna av Världens Resor) 

  Vad ingår inte i resans pris?

- Måltider och dryck som ej nämns ovan

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Deltagare berättar

 • Jag brukar inte åka på den här typen av resor men fastnade för temat och det var de bästa med resan. Att se all konst och även byggnaderna. Att de även var på platser och delar av Sverige jag inte besökt förut gjorde det ännu intressantare och gav mersmak. Vår guide förhöjde det hela, förutom första dagen hade vi härligt väder vilket inte gjorde resan sämre.
  Stefan Iles, resenär juni 2021 (annan resrutt)
 • Många, väl valda och skiftande sevärdheter. Gott om tid på respektive plats. Välplanerat!
  Karin Härdin, resenär juni 2021 (annan resrutt)
 • Kravlösheten. Jag bara åkte med och fick all denna spännande konst och sammanhang mig tilldelat. Dåtid nutid och framtid knöts samman.
  Helena Löfberg, resenär sep 2021, annan resrutt
 • Gav mig iväg på fantastisk konstresa och kom hem efter en resa som inte bara handlade om konst utan även om industrialismens utveckling i Sverige. Gott för själ och intellekt. Och inte minst för magen. Genomgående väl utspisad.
  Christina Thydén, resenär sep 2021, annan resrutt

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jörgen Fredriksson

  Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 35 åren. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Delägare i Världens Resor. Jörgen har också ett stort intresse för konst och leder många av våra konstresor.

Kontaktperson

 • Charlotte Lööf

  Charlotte har alltid haft ett stort intresse för resor, historia, kultur och andra länder. Efter den stora rundresan i Latinamerika blev det studier på Turismprogrammet och i historia och spanska. Skidresor i fjällen och alperna blir det helst samt resor för att upptäcka europeiska kulturstäder. Charlotte har lång erfarenhet från att arrangera både konferens samt grupp- och företagsresor. Nu är hon reseproducent med fokus på Norden och övriga Europa. 

  charlotte@varldensresor.se