Verket - Bruket - Konsten

Länder som besöks

4 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Sverige har fantastiska gamla industrimiljöer, platser som burit våra brukssamhällen. I många år har det pågått en process att genom konsten hitta sätt att utnyttja de enorma lokalerna och se till att turister kommer till orterna och samtidigt skapa jobbtillfällen. Under fyra dagar reser vi till några av våra främsta industriminnen och ser riktigt bra konst i spektakulära miljöer. Verket, det gamla järnverket i Avesta, kommer även 2021 visa den fantastiska utställningen om Aquanauts, en forskarexpedition till Siljansringen 1897. I det gamla pappersbruket i Fengersfors har man med konstprojektet Not Quite lyckats med konststycket att få en positiv befolkningsutveckling. I Trollhättan har Innovatum tagit hand om industrimiljöerna från 1800-talet och skapat museer som blickar både bakåt och framåt.

Sveriges kanske finaste industriminne och definitivt mest besökta är Göta kanal. Konst på Hög i Kumla är det allra märkligaste med en fantastisk skulpturpark som står på en glödande och rykande kulle på Närkeslätten som ett minne av att Sverige utvann olja här under andra världskriget. På Tjörn i den bohuslänska arkipelagen strövar vi i en av Sveriges mest hyllade skulpturparker, Pilane. Vi får guidade visningar av alla konstanläggningar i Avesta, Hällefors, Kumla, Trollhättan, Tjörn och Fengersfors. Vi åker med egen buss och bor i härliga miljöer på Grythyttans Gästgivaregård, prisade Albert Kök och Hotell i Trollhättan och på Baldersnäs herrgård i Dalsland, alla anrika hotell som utgör en del av den svenska industrihistorien. På hotellen äter vi fina trerätters-måltider.

Klicka dig vidare här så svarar vi på de vanligaste frågorna kring resevillkor och hur vi reser säkert under corona.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Avesta och Grythyttan
 2. Dag 2 Konst på Hög och Trollhättan
 3. Dag 3 Pilane och Baldersnäs
 4. Dag 4 Fengersfors och Stockholm
Datum:
Resans pris: 12 900 kr
Enkelrumstillägg: 1 300 kr
Antal deltagare: 20-30

Allt detta ingår:

- Hyrd buss under hela resan
- 3 nätter del i dubbelrum inkl frukost på anrika Grythyttans Gästivaregård, Alberts Hotell i Trollhättan och Baldernäs herrgård i Dalsland
- Halvpension under resan med trerättersmiddagar på våra tre hotell samt lunch i Fengersfors 
- Inträde och guidade visningar av Verket i Avesta, Polstjärnan i Hällefors, Konst på Hög i Kumla, Innovatum i Trollhättan, Pilane på Tjörn och Not Quite i Fengersfors 
- Färdledning av ciceron Jörgen Fredriksson (en av grundarna av Världens Resor) 

Vad ingår inte i resans pris?

- Måltider och dryck som ej nämns ovan

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jörgen Fredriksson

  Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 35 åren. Merparten av denna tid har han studerat, jobbat och rest i Asien. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Han har även rest mycket i övriga Asien, Sydamerika och Afrika. Delägare i Världens Resor. Jörgen har också ett djupt intresse för konst och har under senare år lett konstresor i Sverige, Tyskland, Italien, Brasilien, Sydkorea och Japan.  

 • Marcus Haraldsson

  Marcus är journalist, fotograf och projektledare med inriktning på internationell politik. Han har bott och arbetat på fem kontinenter och pratar kinesiska. I bokform har han berättat om Kinas utveckling mellan sina två cykelturer tvärs över landet med sju års mellanrum. Han leder nu ett internationellt projekt om gränser i rum, tid och tankar. Håller i de internationella relationerna för det mycket framgångsrika konstprojektet i Fengersfors bruk i Dalsland. 

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se
4 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se