
På spåret i Japan
Länder som besöks
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.
Kommer snart
Datum och pris för denna resa är inte satta ännu.
För 5:e gången arrangeras en resa till Japan för järnvägare och järnvägsintresserade som avgår i september 2024. Den arrangeras och leds av lokföraren och japanexperten Lars Arvidsson som med sina drygt 100 resor dit guidar oss runt i landet där vi i tågens tecken rör oss mellan gammal och ny kultur, storstad och landsbygd i en häftig blandning av öst och väst. De flesta resorna gör vi på järnväg, allt från snabbtåget Shinkansen till en liten långsam rälsbuss, men vi provar även andra färdmedel såsom lokalbussar på landsbygden och en spårvagn längs havet på vår resa i detta fantastiska land.
Vi får även en stor dos japansk kultur med besök i tempel och olika typer av trädgårdar, karaokesång, bad i heta källor. Vi går på sumoturnering i Tokyo, besöker fredsparken och atombombsmuséet i Hiroshima, åker rälsbuss på Japans minsta men förmodligen naturskönaste tåglinje och slutligen all häftig och gammal kultur Kyoto som var japans kejsarhuvudstad i mer än 1000 år. Där ligger också japans största järnvägsmuseum som man inte får missa
Missa inte detta tåg som avgår i september 2024 som blir en fantastisk resa och ett minne för livet.
Resfakta och pris
- Dag 1-2 Flyg till Tokyo
- Dag 3 Tokyo
- Dag 4 Tokyo
- Dag 5 Tokyo
- Dag 6 Tokyo - Kamakura - Yokohama
- Dag 7 Tokyo, fridag
- Dag 8 Tokyo - Tsumago - Magome
- Dag 9 Magome - Akechi railway - Nagoya
- Dag 10 Nagoya - Himeji - Hiroshima
- Dag 11 Hiroshima - Kyoto
- Dag 12 Kyoto
- Dag 13 Kyoto
- Dag 14 Hemresa
Allt detta ingår:
- Kartor över Japan, Kyoto och Tokyo
- Internationellt flyg och flygskatt från Stockholm
- Transfer till och från flygplatserna i Japan
- Frukost alla dagar
- Välkomst-och avskedsmiddag samt ytterligare två middagar.
- Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet såsom:
Tokyo Sky Tree, Jordbävningssimulator, Rikugien, Sumoturnering, Buddhastatyn i Kamakura, Himejislottet, Atombombsmuséet, Gyllene paviljongen, Nijopalatset och Sanjusangendo. - Del i dubbelrum på hotell eller ryokan*
- Japan Rail pass.
- Transfer mellan tåg/buss till hotell med lokala färdmedel samt all lokal transport
- Bagagetransport vid ett par tillfällen
- Svensk färdledare
*Vi väljer ibland att bo på japanska gästgiverier s k ryokans. Det innebär att vi bor på ställen med japansk atmosfär - skjutdörrar, tatamimattor, madrasser på golvet och i några fall japanska trädgårdar att se ut över från rummen samt japanska bad i korridorerna. På vissa ställen ligger dusch och toalett i korridoren.
Vad ingår inte i resans pris?
- Mat (utom frukostar och 4 ytterligare måltider)
- Inträden och transporter till frivilliga aktiviteter.
- Egna aktiviteter
Resplan
-
Dag 1-2 Flyg till Tokyo
Dag 1: Avresa från Sverige.
Dag 2: Ankomst till Tokyo sen eftermiddag. Transfer till vårt boende där vi lämnar vårt bagage och sedan äter vi en välkomsmiddag innan vi får en skön sömn efter den långa flighten. -
Dag 3 Tokyo
Idag får vi en första introduktion till världens största stad och använder stadens ringlinje som vårt färdmedel. Här går tågen normalt var fjärde minut och varannan minut i rusningstid och knyter ihop fem miljonstäder i centrala Tokyo som brukar kallas "Staden utan centrum" eller "Staden med det tomma centrumet". Anledningen är att kejsarens palats ligger mitt i staden och mitt i en stor park som är 3.5 kvadratkilometer stor och som till största delen är stängd för allmänheten.
Det har gjort att staden vuxit ut från denna park åt alla håll och 40 år efter att man började bygga järnvägar i Japan hade Tokyo vuxit sig så stort att man knöt ihop de stora centrala stadsdelarna med en ringlinje och med samtliga 13 tunnelbanelinjer inne i ringen. 5 av världens största järnvägsstationer ligger längs denna ringlinje som är 35 km lång och med 30 stationer, det tar en timme att åka ett varv runt Yamanote line som den kallas.
Vi gör detta varv under hela dagen och gör små strandhugg i olika områden såsom Ueno med dess stora park med muséer och Tokyos Zoo, och det närliggande bazaarområdet Ameyoko där man kan köpa allt från klockor till färsk bläckfisk i hundratals små butiker, en av Tokyos få bazaargator och en synnerligen trevlig stämning utlovas.
Vi passerar elektronikstadsdelen Akihabara med sina drygt 900 elektronikbutiker och tar en titt på Tokyo station från 1914 som lagom till 100-årsjubiléet hade blivit totalrenoverad till originalskick. Vi besöker Tokyo International Forum med sin spektakulära arkitektur som ligger i samma område.
Efter lunch fortsätter färden över till Tokyos västra sida. I Shibuya är shopping och nöjen anpassade till ungdomarna och här är kanske stadens högsta puls. Vi tar en promenad från Shibuya till grannområdet Omotesando. Detta område har seglat upp som det trendigaste området i Tokyo med märkesshopping och en mängd moderna byggnader designade av världsnamn inom arkitekturen, det har kallats "världens största gratismuseum för samtida arkitektur". Vi passerar också tonåringarnas område Harajuku med Takeshita Street som är platsen där alla nya mode-och musiktrender för Japans, men även många av östasiens tonåringar börjar.
Vi avslutar dagen i Shinjuku där vi promenerar runt i den intensiva pulsen i Tokyos största stadsdel med världens största station med sina 3,1 miljoner resenärer per dag och 64 in-och utgångar i centrum, Om inte förr så är det här man får sin bild av storstaden Tokyo besannad. Vi ser här en härlig blandning av stora varuhus, skyskrapor och överraskande många gamla små hål-i-väggenrestauranger mitt i allt det moderna och trendiga. -
Dag 4 Tokyo
För att vara en sådan megastad som Tokyo är finns det väldigt många parker och grönområden som hänger ihop med stadens historia.
När det flera hundra år långa inbördeskriget tog slut i Japan år 1600 och familjen Tokugawa tog makten med järnhand över hela Japan hette Tokyo Edo och blev huvudstad för det nya Japan. Man införde ett system att landets alla ca 250 länsherrar tvingades att bo i Edo under längre perioder och tvingades också av shogunatet att anlägga dyra residens, med trädgårdar till sig själva och sina familjer för att hålla länsherrarna på mattan ekonomiskt. Resultatet blev att det fanns gott om parker och trädgårdar i gamla Edo och väldigt många av dem finns kvar än idag.
Trädgården vi inleder dagen med att besöka är däremot inte en sådan utan Tokugawafamiljens vackra jaktpark Hamarikyu Teien som byggdes av den femte Tokugawashogunen under mitten av 1600-talet bredvid Sumidafloden.
Här hittar vi flera dammar med havsvatten vilket är väldigt unikt, endast en annan landskapsträdgård i södra Japan har havsvatten i sina dammar.
Här jagade de inbjudna ankor och drack te i ett vackert tehus mitt i den största av dessa dammar.
En gång var det en park på landsbygden vid Sumidafloden, idag är det en grön oas mitt i staden som omringas av moderna skyskrapor: Här är kanske kontrasterna mellan gammalt och nytt i Tokyo som allra tydligast.
Inte långt från Hamarikyuparken ligger en station på Yurikamome line och det är Tokyos förarlösa datorstyrda järnvägslinje som via Rainbow Bridge tar tåget över till de konstgjorda öarna i inre hamnen. Det är ju en resa med järnvägstema så självfallet tar vi en tur med det tåget över till Odaiba.
På slutet av 80-talet startades ett storslaget megaprojekt att konstruera åtskilliga kvadratkilometer nya landområden på tidigare havsyta i inre hamnen för att skapa en ny stadsdel med bostäder och arbetsplatser för 100000 personer. Mitt i byggnadsarbetet kollapsade den japanska ekonomin i början av 90-talet och hela projektet kom av sig. Man byggde dock färdigt allt men det dröjde många år innan det blev fart på området. Med alla nya byggnader med futuristisk design blev Odaiba en symbol för det nya framåtblickande Japan och det blomstrade som mest från mitten av 00-talet och fram till pandemin.
Dagens Odaiba är förändrat och inte lika hett längre men nog så intressant för att ta en titt på området och få mer av den fascinerande historien.
Vi fortsätter med det förarlösa tåget till dess slutstation på ön Toyosu och fortsätter till grannön Tsukishima där vi äter en lunch som kallas Monja. Det är en mycket typisk Tokyorätt som man inte finner någon annanstans i Japan och just här på Tsukishima finns en gata med 80 Monjarestauranger och vi väljer en av dem att testa denna lite annorlunda men väldigt goda rätt.
Vi avslutar dagn med en riktigt tung sevärdhet, sumobrottning. I god tid före klockan fyra tar vi tunnelbana från Tsukishima till arenan där den stora sumoturneringen pågår i september mellan andra och fjärde söndagen. Turneringarna äger rum varannan månad någonstans i Japan och just i september är det Tokyos tur.
Det är ett fantastiskt skådespel med mängder av rituella beteenden hämtat från religionen shinto som finns insprängt i brottningen. Efter kl 16 är det de högst rankade ca 40 brottarna som ska gå sina bataljer. Dessförinnan har de övriga knappa 800 brottarna fått gå sina matcher allt sedan tidig morgon.
Det är en stor folksport och stämningen i publiken brukar vara hög när man hejar fram sina favoritbrottare. Färdledaren förklarar sumons historia och reglerna i förväg och det blir två minnesvärda timmar.
Om det gör att ordna äter vi sumobrottarnas livrätt Chanko-nabe till middag i närheten av arenan efter sista matchen. Garanterat en god och mycket mättande rätt och man kanske känner sig lite som en sumobrottare efteråt innan maten sjunkit ned. -
Dag 5 Tokyo
Dagen inleds med en naturkatastrof.
Japan är sedan tidernas begynnelse drabbat av många sorts naturkatastrofer som de flesta japaner förr eller senare drabbas av, inte minst jordbävningar då Japan är ett av världens mest jordbävningstäta länder.
I tre av Tokyos brandstationer har man sedan länge haft livräddningscenter där allmänheten är välkomna att lära sig hur man förbereder sig och sedan agerar när katastrofen slår till.
Man kan lära sig hur man släcker bränder, hur man tar sig ut ur rökfyllda hus, första hjälpen, hur man handskas med översvämningar och annat nyttigt.
Vi får vara med om några av dessa övningar och som avslutning får vi smaka på en konstgjord jordbävning i en simulator.
Från brandstationen åker vi till den gamla stadsdelen Asakusa. Där byggdes ett tempel som kallas Senso-ji redan 628 e.kr, långt innan Tokyo existerade, och som idag med huvudentrén åskporten är ett av Tokyos största turistattraktioner.
Asakusa förstördes under de amerikanska bombningarna under 2:a världskriget och byggdes sedan upp igen och sedan har det aldrig riktigt byggts om och moderniserats. Resultatet är en stadsdel som andas japanskt 50- och 60-tal och dit många äldre japaner söker sig för att få en nostalgitripp och många av Asakusas butiker, restauranger och kaféer ser likadana ut som för 60 år sedan och drivs fortfarande av samma familj.
I Asakusa ligger även den långa ”köksgatan” Kappabashi Dori där man kan inhandla det mesta till sitt kök, bl.a utsökta japanska köksknivar och konstgjorda maträtter i silikon, kanske årets julklapp till den som har allt.
Här flanerar vi runt och insuper atmosfären, besöker templet och äter lunch.
I förrgår såg vi centrala Tokyo med tåg idag skall vi se staden från ovan.
Inte långt från Asakusa ligger världens högsta torn, som kallas Tokyo Sky Tree dit vi promenerar på 25 minuter.
Tornet är 634 meter högt och fick vare sig bli 633 eller 635 meter högt och anledningen till det är en ordvits som färdledaren berättar mer om. Från utsiktsvåningen på 350 meter får vi en makalös utsikt över världens största metropol som försvinner i horisonten åt alla vädersträck. Om vi har tur med vädret är chansen till en perfekt utsikt över staden mycket stor, vi kanske till och med kan se japans högsta berg, det ikoniska Mt Fuji vars topp ligger 9 mil fågelvägen från Tokyos centrum.
Vi tar en eftermiddagskaffe på Tokyos högsta café och får uppleva stunden då mörkret lägger sig över staden och alla miljontals lampor tänds, en otroligt häftig syn.
Vi tar oss sen till vårt boende och får en fri kväll. -
Dag 6 Tokyo - Kamakura - Yokohama
Idag lämnar vi Tokyo för en utflykt till den gamla huvudstaden Kamakura som ligger 5 mil söder om centrala Tokyo men som ändå tillhör Tokyo Metropolis.
Kamakura blev den militära huvudstaden i Japan efter ett stort inbördeskrig som tog slut 1185. Ända fram till Kamakura-erans slut 1333 var staden helt dominerad av soldater som under den tiden började kallas samurajer. Då soldaterna var djupt troende buddister som hängav sig til zen-buddismen finns det ett stort antal zen-tempel i staden.
Eftersom Kamakura ligger direkt vid havet är det också ett populär ställe för surfare året om och på en del ställen kan man faktiskt se Mt.Fuji som ligger nästan direkt vid havet några mil söder om Kamakura.
Vi åker med ett regionaltåg från Tokyo till staden Fujizawa. Där byter vi till Enodenlinjen, en lokal spårväg längs havet som tar oss mot Kamakura, men några stationer innan slutstationen Kamakura kommer vi till stationen Hase där vi kliver av och promenerar till Kotoku-in, ett av dessa zen-tempel där japans näst största buddhastay i brons finns.
Den blev färdig 1252 och då stod den inne i en stor hall. Tyvärr förstördes hallen vid ett flertal tillfällen av tyfoner och sedan slutet av 1400-talet står statyn under bar himmel då man gav upp att bygga en hall runt statyn.
Den är imponerande 11.5 meter hög och mot en blygsam summa kan man gå in i den och via en trappa gå upp till huvudet.
I Hase eller inne i Kamakura äter vi lunch och efter det tar vi oss till japans näst största stad Yokohama, också en del av Tokyo Metropolis.
Fram till mitten av 1800-talet var Yokohama bara en liten fiskehamn, men då Japan 1854 öppnades för utlänningar efter att ha varit helt stängt sedan 1600-talets början blev Yokohama snabbt en viktig hamn för handel med utlandet och staden växte fort. Idag är det japans största oljehamn.
I en början fick inte utlänningar bo i Tokyo och hänvisades till Yokohama 3 mil söder om Tokyo, och tack vare att det var mestadels utlänningar som byggde upp Yokohama är det en annan atmosfär och byggnadsstil där än i Tokyo.
Vi åker till stationen Sakuragicho och tar en titt på de moderna hamnkvarteren och japans högsta byggnad Landmark Tower och går via gamla hamnen till japans största Chinatown där vi plötsligt befinner oss i en helt annan kultur och kanske äter vår middag där innan vi återvänder till Tokyo.
Om andan faller på kanske vi firar sista kvällen i Tokyo med att i de falska tonernas tecken släppa loss i en karaokebox. -
Dag 7 Tokyo, fridag
Dag med fria aktiviteter.
Nu när du har lärt dig att hitta i Tokyo är möjligheterna oändliga att hitta på något efter eget huvud, shopping, muséer, naturvandringar eller knäppa cafèer. Världens största stad har verkligen allt och det är naturligtvis omöjligt att hinna allt på en dag.
Om man inte vill vara kvar i Tokyo kan man göra en egen utflykt, till exempel till den lilla staden Nikko i bergen 13 mil norr om Tokyo.
Här beslöt man på 1620-talet att den första och tredje shogunen i Tokugawafamiljen skulle ligga begravda och byggde då Toshogu, en spektakulär helgedom som saknar motstycke i Japan. Vare sig timmermän, snidare, förgyllare eller målare sparade på krutet utan skapade en plats med fantastiskt dekorerade och färgglada byggnader som står bland 400 år gamla stora cederträd som planterades i samband med bygget av helgedomarna. Hela platsen andas makt och är en otroligt vacker och imponerande plats.
Att 1/4 av Tokyo stad endast består av natur med berg och skogar är det få som vet, och där finns en hel del fina vandringsleder, bl.a en timme bort från Shinjuku ligger berget Takao-san som man kan vandra eller åka lift upp till toppen på 600 meters höjd. Om vädret tillåter ser man åt ena hållet Tokyo och åt andra hållet den ikoniska vulkanen Fuji som är både japans heligaste och högsta berg. Fågelvägen är det bara 9 mil mellan centrala Tokyo och Fujis topp och i Takao är man betydligt närmare.
Färdledaren hjälper dig att föreslå aktiviteter och att hitta tilldessa.
Vi försöker också ordna en träff över en fika med våra japanska järnvägskollegor under någon av dagarna eller kvällarna i Tokyo eller Kyoto där vi får chansen att utbyta erfarenheter om våra jobb. Dom har dock svårt att få ledigt och/eller byta arbetspass med andra kollegor så det är ingen garanti att det går att ordna detta. -
Dag 8 Tokyo - Tsumago - Magome
Idag säger vi farväl till Tokyo för att uppleva vacker natur bland de japanska alperna.
Vi anväder oss inte av supersanbbtåget Shinkansen riktigt ännu utan väljer att åka regionaltåg och expresståg på en lite ovanlig väg till Tokyo då vi åker norr om Mt.Fuji. Vi håller tummarna för att det är klart väder så att vi få se det mäktiga berget från tågfönstret. Efter ca 4 timmars färd har vi nått dagens slutstation Nagiso där vi tar taxi till den lilla byn Tsumago en kvart därifrån.
Både Tsumago och Magome som vi skall vandra till, är två unika byar från 1700-talet som fortfarande är i originalskick och sedan slutet av 1960-talet är de K-märkta.
Byarna ligger längs den gamla leden Nakasendo, en av vandringslederna som användes av samurajerna när dom färdades mellan Kyoto och Tokyo. På den tiden användes hästar bara av militärer och man vandrade de ca 500 kilometrarna, och eftersom det inte var tillåtet att resa fritt i landet på den tiden utan ett resedokument kollades dessa dokument noggrant av vakter längs vägen. Dessa checkpoints låg med ungefär 10 kilometers mellanrum och Tsumago och Magome var två av dessa byar med checkpoints och det är däremellan dagen vandring kommer att ske.
Det är en relativt enkel vandring på cirka 7-8 km genom mycket vacker och storslagen natur bland stora cederträd och små vackra vattenfall och då är vi så långt från storstad man kan vara.
Efter ca tre timmar kommer vi fram till vårt vandringsmål Magome och då kan det vara läge att sitta ned en stund och släcka tösten med ett glas kall öl eller något annat läskande innan vi tar en lokalbuss i en halvtimme till den större orten Nakatsugawa där vi tillbringar natten på ett hotell. -
Dag 9 Magome - Akechi railway - Nagoya
Från Nakatsugawa tar vi på morgonen ett ordinarie tåg den korta biten till grannstaden Ena.
Här byter vi tågbolag till Japans minsta privata tåglinje. Den 25 kilometer långa tågsträckan från Ena till Akechi som kallas Akechilinjen. Tågen utgörs endast av små rälsbussar och går genom en oerhört vacker landsbygd. Här känns det som man åkt tidsmakin tillbaka till ett svunnet 50-tal, och järnvägstekniskt sett är vi tillbaka i den tidsperioden. Charmfaktorn är skyhög.
Vi åker hela vägen till slutstationen Akechi och vänder ganska snart tillbaka med samma tåg, men då stiger vi av i orten Iwamura några stationer bort. Där promenerar vi runt i en typisk japansk landsortsstad och insuper atmosfären där. Vi äter lunch, och gör ett besök på ett lokalt sakebryggeri där vi får veta hur japans nationaldryck blir till och samtidigt passa på att provsmaka den ädla drycken.
Vi åker tillbaka till Ena, och fortsätter med regionaltåget till Japans fjärde största stad Nagoya. Där skall vi få uppleva hur det är att övernatta på ett kapselhotell som Japan är så känt för.
Det första kapselhotellet öppnade i Osaka 1979 och skapades och designades av den då välkände arkitekten Kisho Kurokawa, och det dröjde inte länge förrän dom började byggas över hela landet, ofta i närheten av en järnvägsstation.
Kapslarna är rymligare än vad man kan tro, dom är ca 250 cm långa med en gardin man stänger med, ingen lucka alltså. Man kan sitta upprätt och det finns radio, TV, väckarklocka och kontakt om man behöver ladda telefonen eller kameran.
Det här är ett ovanligt lyxigt kapselhotell där det även finns en större badanläggning med olika pooler med mineralbad, bubbelpooler, heta källor, kalla pooler och några olika typer av bastu. Det finns en restaurang med fullständiga rättigheter och det roliga är att inne i anläggningen går alla runt i samma typ av kläder, inför pyjamasen är vi alla lika.
Det finns även flera olika behandlingar man kan ta, massage, akupressur, hudvård m.m
En garanterat ovanlig men rolig övernattning utlovas.
OBS!! Tyvärr är inte tatueringar tillåtna i badet så om du har en eller flera sådana så kontakta oss så löser vi det på något sätt. Man kan alltså bo där med en tatuering men inte klä av sig och gå in i badanläggningen. -
Dag 10 Nagoya - Himeji - Hiroshima
På morgonen lämnar vi kapselhotellet och tar oss tiill Nagoya station.
Idag sätter vi oss äntligen på superexpresståget Shinkansen som i nästan 300 km/h tar oss till staden Himeji där vi ska göra ett spännande besök i den japanska historien.
Under den s.k Edoperioden då samurajerna var de styrande i Japan fanns det ca 260 län i landet (idag är dom 47) och alla länen styrdes av en daimyo vars högkvarter var en borg som oftast stod högt upp så att den skulle synas på lång håll för att signalera var makten och rikedomen fanns, det fanns således ca 260 borgar i Japan. Idag är många borta och av de som finns kvar är det bara 12 stycken som är i originalskick. Den största borgen av dem alla är den som står här i Hiimeji och kallas lite poetiskt för Vita Hägern.
Vi tar oss till borgen som ligger på promenadavstånd från stationen. Om det är fint väder tar vi med oss en picniclunch och äter den i borgparken och besöker sen det mäktiga byggnadsverket. De som vill ha dagens trappträning kan gå längst upp i översta tornet i borgen och får en fin vy över centrala Himeji.
Här får vi också lära oss mer om samurajernas liv och kultur. Samurajer var från början tjänare som sedan blev soldater och bakgrunden till japans imperialism och slutligen deltagandet i andra världskriget kan man spåra ända tillbaka till 1600-talet då samurajerna med deras urgamla krigarkultur bushido blev japans högsta samhällsklass. Samurajerna försvann men bushido levde kvar i den nya kejsararmèn som bildades under 1870-talet. Om detta fördjupar vi oss mer imorgon i Hiroshima.
Vi går tillbaka till stationen och sedan fortsatt färd ytterligare en timme västerut med Shinkansen till Hiroshima och till sist spårvagn till vårt hotell.
Vi checkar in och får en första introduktion till en stad som av välbekanta skäl är en stad med bara modern bebyggelse och nästan 2 miljoner invånare och huvudort i västra Japan.
Hiroshima grundades redan 1589 av en samurajfamilj som hette Mori och redan då blev Hiroshima den viktigaste och största staden i västra Japan och är det fortfarande trots världens första atombomb som utplånade hela centrala staden. idag är det en blomstrande stad och ligger i området med flest soltimmar i hela Japan. Många från hela landet som går i pension väljer att flytta hit på grund av det behagliga klimatet.
Det man som utlänning inte vet om Hiroshima är att det är japans största producent av ostron, ca 22000 ton per år fiskas upp ur Hiroshimabukten. -
Dag 11 Hiroshima - Kyoto
Vi får en känslosam upplevelse på förmiddagen då vi besöker fredsparken med atombombsdomen och en mängd andra monument innan vi går in på atombombsmuséet och alla dess utställningar om den ödesdigra dagen då bomben föll.
Vi får också lära oss om den hela den märkliga historiska bakgrunden till varför en nation som varit stängd och isolerad i 240 år fick världens första atombomb över sig bara drygt 70 år efter att man öppnat landet för utlänningar.
Efter lunch sätter vi oss på tåget och smälter lunchen och intrycken från Hiroshima då vi reser österut igen och anländer till Kyoto, vårt sista resmål som är en av världens stora kulturstäder och kejsarens huvudstad i över 100 år.
Vi tar oss till den delen av staden som kallas "Östra Bergen" där vi promenerar runt i vackra och unika klassiska japanska stadsmiljöer som fortfarande finns kvar då inte Kyoto blev bombat under kriget. Vi strosar runt där och insuper atmosfären innan vi slutligen hamnar i den del av östra bergen som kallas Gion och är Kyotos stora nöjesdistrikt sedan 1600-talet. Där skapades Geishakulturen och det är här som man har störst chans att träffa på en Geisha eller en Maiko som lärlingarna kallas.
Vi försöker pricka in tiden då dom lämnar sina tehus och går iväg till kvällens uppdrag och kanske får en liten glimt av dem på nära håll. -
Dag 12 Kyoto
Vi börjar vår runda i Kyoto med att besöka ett av Kyotos ”måsten”- det mäktiga och imponerande Nijopalatset, den förste Tokugawashogunens mäktiga och imponerande palats från 1603.
Här sparades det inte på krutet utan här användes Japans bästa timmermän, träsnidare, målare och trädgårdsmästare som skapade denna mäktiga byggnad. De otaliga rummen har sannolikt fler tatamimattor än vad du någonsin sett.
Här finns också de berömda knarrande näktergalsgolven som skulle hålla oönskade lönnmördare -ninjor- på avstånd.
Vi fortsätter vidare till en annan av Kyotos stora attraktioner, Kinkakuji, den Gyllene Paviljongen.
Den byggdes redan 1397 av den dåvarande shogunen Ashikaga Yoshimitsu som sitt eget residens och täcktes helt av bladguld och ligger väldigt vackert vid en liten spegeldamm. Efter Yoshimitsus död gjordes det om till ett buddhistiskt tempel
Det stod där i alla år fram till 1950 då det brändes ned av en förvirrad munk, men återuppbyggdes snabbt och händelsen blev sedan en roman av den berömde författaren Yukio Mishima som heter just "Den gyllene paviljongens tempel" och som gavs ut 1956.
Efter lunch tar vi oss till det magnifika templet Sanjusangendo från 1264 med 1000 sina förgyllda mansstora Buddhastatyer, alla med olika utseenden. De står alla inne i den stora hallen, 500 på var sin sida av den 6 meter höga statyn av barmhärtighetens Gudinna Kannon som står mitt i hallen.
Allt vaktas av 28 uråldriga indiska gudar i form av trästatyer framför de 1000 gyllene buddhorna, sammanlagt en otroligt mäktig och märklig syn. Templet är också känt för sina bågskyttetävlingar på den långa balkongen på templets baksida.
Vi återvänder till hotellet för en stunds vila innan vi åker till en lokal restaurang för att avnjuta vår avskedsmiddag. -
Dag 13 Kyoto
Idag en dag för fria aktiviteter i Kyoto med omnejd. Liksom i Tokyo finns massor att se och göra.
Kanske ett besök på Kyotos nya järnvägsmuseum som är ihopbyggt med japans största och finaste ångloksmuséum nära centralstationen och öppnat i slutet av april 2016, eller en vandring genom 10000 röda portaler till Shintotemplet Fushimi Inari Jinja. Kanske besöka Gyllene paviljongens "lillebror" Silverpaviljongen, eller om intresse finns går det kanske att ordna ett besök på ett litet tehus och uppleva en teceremoni.
Annars har staden ett oändligt utbud av andar tempel och helgedomar (det finns över 2000 sådana), Konstmuséer, olika hantverk, shopping, naturupplevelser m.m. Det finns verkligen någonting för alla i denna rika kulturstad. Det är omöjligt att hinna med allt på en dag men ett par sevärdheter hinns med. Färdledaren ger råd och tips om intressanta ställen att besöka som passar just din smak.
Återsamling på kvällen för att ta tåget till Kansaiflygplatsen och hemresa med ett nattflyg. -
Dag 14 Hemresa
Ankomst till Sverige tidig morgon.
Bilder





























Resväg
Färdledare
Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.
-
Lars Arvidsson
Lars kom till Japan första gången 1993 och det blev kärlek direkt. Sedan dess har han bott växelvis i Japan och Sverige, talar japanska och har lett över 100 omtyckta resor från Hokkaido i norr till Okinawa i söder. Lars leder även resor till Korea och Taiwan, jobbar emellanåt som lokförare och är sålunda som klippt och skuren att även leda våra tågresor inom Sverige. Han har även bra koll på Europa efter många varv med ryggsäck där.
lars@varldensresor.se
Kontaktperson
-
Louise Bylund Reseproducent Japan
"Alla vägar bär till Tokyo" är ett utryck som stämmer in på Louise. Japan har varit en del av Louises liv sedan ung ålder och blev ett intresse som vuxit sig starkt. Detta har resulterat i en examen i japonologi och drygt fem år av studier och arbete i Japan. Det finns fortfarande så mycket spännande att utforska och lära sig om Japan så när tillfälle ges sitter Louise på planet på väg till Japan. Förutom samhällsfrågor har Louise ett extra stort intresse av den japanska traditionella kulturen. Louise är själv folkmusiker på nyckelharpa och folkdansare.
louise@varldensresor.se
Välj din avgång
Avreseort väljer du när du anger dina personuppgifter i nästa steg.
Kommer snart
Datum och pris för denna resa är inte satta ännu.
Fler resor du kan vara intresserad av
-
Typ av resa
- Tågresor
-
Typ av resa
- Konstresor
- SvD accent
-
Typ av resa
- Vandringsresor