Galapagos och Amazonas

Länder som besöks

15 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Kombinationen Galapagosöarna och Amazonas regnskog är svårslagen. En drömresa med extra allt där färdledaren är biolog och naturvetare. Galapagos motsvarighet till Afrikas Big Five är inte mindre än Galapagos Big Fifteen. Och då har man valt med omsorg. Två nätter bor vi på hotell och fem nätter ombord vår egen motoryacht. Det blir många strandhugg och utflykter samt tillfällen till bad och snorkling. Ingen annanstans i världen kommer man vilda djur i frihet så nära som här.

Tillbaka på fastlandet och bortom Anderna breder Amazonas artrika regnskogar ut sig. Vi bor på en prisbelönt ekolodge med tillhörande 40 000 hektar orörd skog. Under strövtåg och båtutflykter tillsammans med kunniga naturguider lär vi om ett unikt ekosystem. Innan vi lämnar Ecuador hinner vi även med att hänföras av Andernas snöklädda vulkaner och får en inblick i den andinska kulturen.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Flyg till Quito
 2. Dag 2 Quito
 3. Dag 3 Amazonas
 4. Dag 4 Amazonas
 5. Dag 5 Amazonas
 6. Dag 6 Amazonas - Anderna
 7. Dag 7 Otavalo och Puembo
 8. Dag 8 Flyg till Galapagos - San Cristóbal
 9. Dag 9 León Dormido och San Cristóbal
 10. Dag 10 Lobería, San Cristóbal och kryssning
 11. Dag 11 Ön Española
 12. Dag 12 Floreana och Corona del Diablo
 13. Dag 13 Santiago och Bartolomé
 14. Dag 14 Santa Cruz och hemresa
 15. Dag 15 Hemresa
Datum:
Resans pris: 66 900 kr
Pris nov 2019 och 2020: 69 800 kr
Antal deltagare: 10-15

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. Avresa från Göteborg och Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot tillägg. 
 • Svensk biolog som färdledare och lokala naturguider.
 • Alla transporter med flyg, buss och båt enligt programmet.
 • Alla utflykter och inträden enligt programmet som bla La Compañía (Quito), nationalparken Yasuní, hantverkscentrum vid Otavalo, fågelskådarutpost (för att se kollibrier).
 • Del i dubbelrum på hotell, lodge och i dubbelhytt ombord på kryssningsbåten. 
 • Helpension förutom 3 luncher och 3 middagar. 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer på höglandet och Quito/Guayaquil.
 • Utförlig skriftlig deltagarinformation inklusive karta.

Vad ingår inte i resans pris?

 • Nationalparksavgift Galapagos, USD 100 samt Ingala inresetillstånd 20 USD.
 • Tre luncher och tre middagar.
 • Drycker, dricks till guider på lodgen och båten
 • Statlig svensk miljöskatt

 

Enkelrum: Går att få under delar av resan men ej under kryssningen på Galapagosöarna och bara ibland i Amazonas.
Tillägg: 2200 kronor för Amazonasvistelsen. Höglandet 4 nätter samt 2 nätter på hotell Galapagos: 3800 kronor. (6000 kr för allt utom på Galapagoskryssningen).

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat

Amazonas: Varmt, ca 25-30 grader med mycket hög luftfuktighet, torrare period oktober-december.

Anderna: Ofta fyra årstider på samma dag året runt: Stark sol, någon regnskur och ibland hagel eller snö (på höga höjder). 13-22 grader på dagen. Nattetid på högre höjder kan dock temperaturen sjunka till noll grader. Kusten: Ofta soligt 26-33 grader.

Galápagos: Juli – december torrare och svalare period med ca 20-26 grader i luften och 18-23 grader i vattnet, liten risk för regn. December - juni, varmare och mer nederbörd. Temperatur i luften 25-32 grader och i vattnet 21-25 grader.

Tidsskillnad

Ecuador fastland – 5 timmar från GMT (- 6 timmar från Sverige under vintertid).
Galapagosöarna – 6 timmar från GMT (- 7 timmar från Sverige under vintertid).

Språk

Officiellt språk är spanska. Quechua talas av en stor del av befolkningen främst i Anderna och i delar av Amazonas (inkaspråket som i Peru är lite annorlunda och där heter quechua). I Amazonas finns även flera andra språk som talas av ursprungsinvånare. Engelska är det förhållandevis få som talar. Våra lokala guider i Amazonas och på båten talar engelska.

El

110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåplugguttag. Adapter krävs för svenska apparater.     

Valuta, växling, priser

I Ecuador är USD valuta. Rekommenderat är att ta med sig kontanter i USD och ett VISA eller Mastercard. I Quito finns möjlighet att ta ut pengar i bankomat med VISA eller Mastercard men lita inte på att det alltid fungerar (VISA är mer gångbart än Master Card). Dessa betalkort är även gångbara på större restauranger och affärer. American Express är inte lika accepterat.

Under denna resa har ni inte så mycket tid i Quito så vi rekommenderar att du tar med dig USD i kontanter för de utgifter du vet om som nationalparksavgift, måltider och dricks samt att du har ett kreditkort med som reserv att ta ut pengar på eller betala med. Använd låga valörer och inte sedlarna 50 USD och 100 USD då mindre näringsidkare ibland har en alltför liten växlingskassa.

Bankernas öppettider: Mån-fre 09.30-17.00. Lördagar 09.00-13.00 (gäller inte överallt)

Dricks

På större restauranger och hotell lägger de på 12% moms samt 10% serviceavgift på notan. De som arbetar med serviceyrken och speciellt i turistnäringen förväntar sig dricks, dock skall dricks naturligtvis endast betalas om man är nöjd med servicen. Taxiförare förväntar sig inte dricks men tar gärna emot det.

Guider samt personal ombord på kryssningsbåtarna och på lodgen i Amazonas förväntar sig dricks. Det är kutym att lämna dricks och man vill inte att vi arrangörer inkluderar detta i resans pris. Ofta talar personalen själva om vad som ”förväntas” att vi som gäster skall betala. För oss europeiska resenärer (till skillnad från nordamerikaner) kan detta både kännas märkligt och lite obekvämt. Vi tycker det är viktigt att vi som besökare betalar rimligt med dricks varken för mycket eller för lite samt att det fördelas mellan personalen. Ett riktmärke kan vara ca USD 15 per dag och resenär för dagarna i Amazonas och på Galapagos. Totalt att betala i dricks blir då ca USD 165, ca 1200 kr. Ett sätt brukar vara att gruppen samlar ihop dricks i slutet av kryssningen och fördelar mellan guide och övrig personal. På lodgen i Amazonas brukar man samla ihop eller ge var för sig till guiden samt lägga i en dricksbox till övrig personal. Världens Resor betalar dricks till chaufförer och övriga guider på höglandet.

Boende

På höglandet bor vi i dubbelrum eller enkelrum med egen dusch och toalett. I Amazonas bor vi på en eko-lodge, dubbelrum i stugor med eget badrum. På Galapagosöarna bor vi ombord på kryssningsbåt i dubbelhytter där varje hytt har egen dusch och toalett.

Telefoni och internet

Det finns WiFi på de hotell vi bor på förutom i Amazonas och på Galapagosöarna. Mobilnätet är inte helt utbyggt på landsbygden i Ecuador och på vissa områden på Galapagosöarna fungerar flera svenska mobiltelefoner men för att veta exakt vad som gäller ditt abonnemang är det bästa att pratat med din operatör. Det är ofta väldigt kostsamt att ta emot samt att ringa samtal från svenska mobiler men däremot inte så kostsamt att skicka SMS. Kontakta er operatör i Sverige för att fråga om aktuella priser. På hotellet i Quito finns internet samt flera internetcaféer i området där vi bor.

Mat

I Anderna äter man mycket majs, ris, plátano (kokbanan) och kyckling, kött eller till och med ibland marsvin. Det sistnämnda är festmat men som inte är så vanlig i städer. På restauranger i Quito går det att hitta både lokala rätter men även internationellt kök. I Amazonas och på kusten äts mycket plátano. Det är större bananer och de kokas eller steks när de är gröna och har då en matigare smak eller kokas gula då de smakar mer som bananer. I Amazonas är även casava/yucca basföda samt för de som inte bor i städer vad man för dagen har fiskat eller jagat. På lodgen får man dock en varierad och god kost med tex mkt färsk frukt tillagat av duktiga kockar. Vid kusten finns det naturligt mycket fisk och skaldjur. Ceviche är en härlig, kall soppa med skaldjur eller fisk och mycket lime. I hela landet finns ett stort utbud av frukt. Under vår kryssning finns det kock ombord som lagar god och varierad mat.

Bästa sättet att undvika magsjuka är att strunta i folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge eller åkt ut och in ur köket några dagar.

Vatten

Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka.

Höjden

En del personer känner av höjden när man landar i Quito (2800 m ö h) och vid resa och vandringar i Anderna. Andfåddhet, trötthet, huvudvärk och illamående är symptom på höjdsjuka.  Lyssna på kroppens varningssignaler och ta det lugnt, ät och drick regelbundet samt undvik alkohol vid problem med höjden. Undvik gärna fet mat då kroppen har svårare med matsmältningen vid hög höjd.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer, nummer på resecheckar etcetera och förvara detta på annat ställe i packningen. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker. 

Vaccination

Du skall ha skydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller twinrix). Malariaprofylax rekommenderas ofta vid vistelse i Amazonas. Malariarisken har minskat i Ecuador och i regionen som helhet.

På senare år har det inte funnits registrerade fall av gula febern i Ecuador och landet kräver inte längre vaccination mot det.

Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. Nya råd och rön kan gälla! Tänk på att skydda er mot myggbett i Amazonas under framförallt skymning och gryning.

Tänk på att ta med bra myggmedel eller köpa på plats och man kan även spruta detta ovanpå kläder. På morgonen och vid skymning är mygg som mest aktiva och i skugga.

Pass och Visum

Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader. 

Fotografera

Fotograferar du med digitalkamera kan det vara bra att du tar med extra batteri och minneskort då det inte alltid fungerar att ladda ute i Amazonas och på båten (oftast fungerar det och på hotellet i Quito går det ju bra men tänk på att ta med adapter, se information om el).

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det absolut nödvändigt att fråga först. 

Försäkring

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar.

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Bagage

Packa i en stor resväska eller stor ryggsäck/bag för ditt huvudbagage samt ha med en mindre ryggsäck för dagsutflykter. Du kan även ha en kabinväska/större handbagage som är enligt måtten ovan där din lilla utflyktsryggsäck får plats. Ditt bagage kan gärna vara delbart - Vid resan ut till Amazonas är det bra om du kan lämna kvar en del av packningen så att det inte blir så mycket bagage du har med dig (att du lämnar kvar din kabinväska eller stora väska). Du kan alltså lämna kvar din stora väska till vår samarbetspartner så får du tillbaka detta när ni kommer tillbaka till höglandet några dagar senare.

För resan till Galapagos tar du med allt ditt bagage. 

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som t ex dina mediciner samt ett byte. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturtips 

Nedanstående böcker är roliga att läsa och dessutom lätta att hänga med i även om man inte läst så mycket naturvetenskap tidigare. Den första boken är om Galapagos och en mycket bra artbok och finns t.ex. på Stenhusa bod på Öland, se gärna deras hemsida, www.naturbokhandeln.se

 • Birds, Mammals & Reptiles of the Galápagos Islands av Andy Swash & Rob Still.
 • Den skapande evolutionen av Torbjörn Fagerström (mycket rolig och relativt lättsmält)
 • Den blinde urmakaren av Richard Dawkins (jättekul!)
 • Den själviska genen av Richard Dawkins (viktig bok, men lite svårare)
 • Flamingons leende av Steven Jay Gould (ren njutning)
 • Pandans tumme av Steven Jay Gould (perfekt i hängmattan en sommarsöndag)
 • Livet är underbart av Steven Jay Gould (om massdödar, en riktig skräckis….)
 • Den felmätta människan av Steven Jay Gould (om människans tafatta försök att mäta intelligens)
 • Den överflödige mannen av Jeremy Cherfas (hm... men den slutar bra! Om fortplantningsteorier – mycket underhållande!)
 • Så skapade människan livet av Jeremy Cherfas (kul och intressant).
 • Nature of selection av Elliott Sober (något mer svårläst, men mycket intressant, inte minst beroende på att Sober är filosof!).
 • Om arternas uppkomst av Charles Darwin.
 • Galapagos Wildlife a visitor´s guide - Bradt av David Horwell och Pete Oxford.
 • Flowering plants of Galapagos av Conley K. Mc Mullen.
 • The Birds of Ecuador av Robert S. Ridgely. Finns som pocketversion.
 • Insight guides to Ecuador av Insight Guides. Den är på engelska och innehåller många fina bilder och övergripande information om landet.  I samma serie finns även titeln Amazon Wildlife.

Deltagare berättar

 • Vi vill gärna tala om att vi var MYCKET nöjda med resan. Allt var toppen, alla arrangemang var utmärkt planerade och genomfördes till punkt och pricka. Hotellen, kryssningsbåten, maten och till och med vädret får högt betyg. Och med en så fantastisk reseledare som Åsa Backevall kan ju ingenting bli annat än bra! Hon är verkligen mycket professionell! Otroligt kunnig om djur och natur och inte minst kultur, hon såg till allting fungerade in i minsta detalj. Nu smälter vi våra intryck, njuter av alla vackra bilder vi tagit och gläds över många nya kunskaper.
  Kerstin och Sven-Erik Rehnman, resenärer 2017
 • Det var så mycket som var "bäst". Den tidiga morgonen i fågeltornet med utsikt över regnskogen. Papegojorna vid den stora "clay lick" vid Napaflodens strand. Den tidiga morgonen vid Kicker Rock, med med alla sjöfåglar. De äggläggande havssköldpaddorna vid Floreanas strand. Snorkling vid Sullivans Bay med rockor, pingviner, revhajar och sköldpaddor. Den informativa delen om Galapagos geologi, vulkaner, lava, lavadomer och lavatunnlar. Alla unika fåglar, djur och växter. Amazonas och Galapagos är unika, för att inte glömma Ecuador och dess befolkning och kultur!
  Rolf Larsen
 • Sani lodge och dess guider och djungelupplevelserna var höjdpunkten. Det var en bra sammansatt helhet med djungel,städer, marknad, kolibri och Galapgapos.
  Sven Asklund

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Åsa Backevall

  Åsa bor med sin familj i Quito Ecuador. Hon är biolog med inriktning på botanik och har arbetat som färdledare för naturresor runt om i världen sedan 1996. Utöver djupa kunskaper om djur och natur har Åsa stor kunskap om kultur och samhälle i Ecuador.

   

 • Lydia Källberg Normark

  Lydia är biolog och har utbildad sig i Costa Rica. Fågelskådning och dykning är några intressen samt engagemang för bevarande av havssköldpaddor. Hon har arbetat på olika havssköldpaddsprojekt samt varit forskningsassistent på ön Isla del Coco i Stilla havet. 

Kontaktperson

 • Pernilla Palacios Reseproducent

  Att resa har sedan länge varit ett sätt att leva för Pernilla. Passionen är att få lära känna nya kulturer och att vandra i dramatiska landskap. Peru och Nepal är två favoriter dit hon gärna återvänder.  År 2000 gick en av många drömmar i uppfyllelse och det var att få komma till Tibet, där hon besökte sitt fadderbarn. Pernilla har även bott i Cuzco, Peru och på senaste resan dit var sonen med. Att resa tillsammans med barn är som att upptäcka världen på nytt! På fritiden dansas det en hel del. Gärna afrikanskt med levande, kraftfullt trumspel. Pernilla ansvarar för resor både till Latinamerika och Himalaya.

  pernilla@varldensresor.se
15 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se