Naturresa till Costa Rica

Länder som besöks

Typ av resa

16 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se
Flygresan är klimatkompenserad

Följ med på en enastående rundresa i Costa Rica med en erfaren färdledare som är biolog. Under två veckor utforskar vi landet som är ett eldorado för naturintresserade. En fjärdedel av Costa Ricas yta är naturreservat och vi rör oss mellan skilda ekosystem. Vi upplever regnskogarnas magiska rikedom, vulkaner och undangömda havsvikar med fina stränder. En av flera höjdpunkter är vackra nationalparken Corcovado på Osahalvön, ansedd av National Geographic som världens rikaste plats för biologisk mångfald. 

Klicka dig vidare här så svarar vi på de vanligaste frågorna kring resevillkor och hur vi reser säkert under corona.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Till San José
 2. Dag 2 San José
 3. Dag 3 Rincón de la Vieja
 4. Dag 4 Rincón de la Vieja
 5. Dag 5 Carara
 6. Dag 6 Carara
 7. Dag 7 Nationalparken Manuel Antonio och Dominical
 8. Dag 8 Osahalvön
 9. Dag 9 Osahalvön och nationalparken Corcovado
 10. Dag 10 Osahalvön och Isla del Caño.
 11. Dag 11 Osahalvön
 12. Dag 12 San Gerardo de Dota
 13. Dag 13 San Gerardo de Dota och Turrialba
 14. Dag 14 Guayabo och vulkanen Irazú
 15. Dag 15-16 kaffeplantage, botanisk trädgård och hemresa
Datum:
Resans pris: 44 500 kr
Pris för icke-prenumeranter: 46 200 kr
Enkelrumstillägg: 4 500 kr
Antal deltagare: 14-20

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. Avresa från Göteborg, Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot eventuellt tillägg. 
 • Svensk färdledning. En person som är biolog.
 • Alla transporter enligt resplanen.
 • Del i dubbelrum på hotell. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Frukost varje morgon och 10 måltider (luncher och middagar).
 • Lokala guider samt personer som berättar om samhället i Costa Rica samt naturskydds- och miljöarbete i Costa Rica.
 • Alla utflykter och aktiviteter beskrivna i programmet såsom exempelvis museibesök i San José, besök på kaffeplantage, snorkling till Isla del Caño och Centro Rescate las Pumas (Djurräddningscenter) 
 • Inträde till följande nationalparker och reservat: Corcovado, Isla del Caño, Carara, Rincón de la Vieja, Manuel Antonio, Guayabo och Vulkanen Irazú.
 • Specialarrangerade dagar så att vi kan få se så mycket djurliv som möjligt.
 • Skriftlig deltagarinformation.
 • Dricks till chaufförer, lokalguider och för de måltider som ingår.
 • Karta

Är du inte redan prenumerant på Tidningen Vi går det bra att teckna prenumeration med 10% rabatt, 681 kr, vid bokning (ord.pris 749 kr). Klicka här för att kontakta oss eller ring 08-6695525.

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck

Tidningen Vi

Om du inte redan är prenumerant på Tidningen Vi, kan du beställa här med 10% rabatt. 12 nummer för 628 kr. En i resesällskapet behöver vara prenumerant. Klicka här för att beställa.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat och geografi
Costa Ricas ligger mellan Centralamerikas sydligaste land, Panamá och Nicaragua i norr. Det har kust mot Karibien och Stilla Havet och däremellan finns lägre och högre bergsområden, mäktiga skogar, floder, stora odlingsfält och boskapsfarmar. Landet består av 27% naturreservat och just naturen är den främsta anledningen till att många reser hit.

Även om Costa Rica ligger i tropikerna betyder inte det att det alltid är varmt. Temperaturen varierar med höjden över havet. På låglandet (under 1000 m.ö.h.) ligger dagstemperaturen runt 30 grader, medan det på natten kan bli nedåt 20 grader. I den tempererade zonen (1000-2000 m.ö.h.) råder ”evig vår” med temperaturer runt 25 grader på dagen och 15-20 grader på nätterna. Kommer man ännu högre upp sjunker temperaturen på nätterna ytterligare.

Under denna resa befinner vi oss framförallt i den tempererade zonen och i den varma låglandszonen. Under resor i februari och mars är det mycket sol men det brukar ändå vara grönt i landet förutom i Guanacaste i norr som är ett område som präglas av torrskog och torra gräsfält.

Höjdmeter över havet
En del personer känner av hög höjd från ca 2700 meters höjd, såsom vid vulkanen Poás eller uppe i bergen som når ca 3300 meter (páramon). Andfåddhet, trötthet, huvudvärk och illamående är symptom på höjdsjuka. Lyssna på kroppens varningssignaler och ta det lugnt, ät och drick regelbundet samt undvik alkohol vid problem med höjden. Vi uppehåller oss inte länge på 2700-3300 höjdmeter och de flesta dock hänga med att promenera lite utan så mycket besvär.

Tidsskillnad
Svensk vintertid: Minus 7 timmar från Sverige

Språk
Officiellt språk är spanska. Kreolsk engelska talas av en del medborgare som framförallt bor på den östra delen av den Karibiska kusten men dit går inte denna resa. En del inom turismnäringen talar engelska men ibland är den bristfällig.

Vett och etikett
Tänk på att använda orden por favor när ni ber om något. Det motsvarar engelskans ”please” och om man inte använder det när man ber om något låter det för en spansktalande som man befaller istället för ber om något.

Man är ofta generös i Latinamerika och att resa till Latinamerika och sedan dividera en längre tid inom gruppen om mindre summor vid betalning av en mindre nota kan få lokalbefolkningen att tycka att man är snål, vilket inte uppfattas positivt alls.

När man behöver gå tätt förbi någon bör man använda sig av ordet permiso.

Ibland är ködisciplinen bättre i Sverige och att man måste ta för sig lite mer. När man går över vägar får man ofta småspringa över, övergångsställen utan trafikbelysning kommer inte innebära att bilarna automatiskt stannar om du vill gå över.

Folk hälsar ofta på varandra och ännu oftare på landsbygden. Man använder vanligast god morgon, god eftermiddag och god kväll: buenos días, buenas tardes och buenas noches.

El
110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåplugguttag. Adapter krävs för svenska apparater.

Valuta, växling
Valutan i Costa Rica heter Colón (CRC). Amerikanska Dollar (USD) kan ofta även användas, framförallt inom turism. Ofta kan man ta ut både USD och CRC i automater och generalregeln är att om det står ett pris i en affär i CRC så betalar man i denna valuta (eftersom kursen annars kan bli godtycklig) och om beloppet ska betalas i USD använder man alltså helst USD.

Det bästa är att ha med kontanter i USD, helst inte hundradollarssedlar, samt ett kort för uttag av kontanter i bankomat (cajero automático), VISA-kort och Mastercard är vanligast. Dessa kort är även gångbara på många restauranger och affärer. Meddela gärna er bank att ni ska resa utomlands så att det inte blir problem med betalning med kort under er resa.

Bankernas öppettider är ofta: Mån-fre 09.30-17.00. Lördagar 09.00-13.00 (gäller inte överallt). Det kan förekomma att banker har lunchstängt.

Priser
Dagens lunch kostar 70-100 kronor och middag kostar från 150 kronor och upp. Taxi är mycket billigare än i Sverige och lokalbuss ungefär hälften mot vad det kostar i Sverige. Importerade varor är ofta mycket dyrare än importerade. Det finns en del fint hantverk att köpa såsom hängmattor och keramik.

Flygskatt
Flygplatsskatt på USD 29 betalas på plats vid avresa.

Dricks
Dricks är frivilligt att betala men ofta ger man 10 % på restauranger. De som arbetar med serviceyrken och speciellt i turistnäringen förväntar sig dricks, dock skall dricks naturligtvis endast betalas om man är nöjd med servicen. Taxiförare förväntar sig vanligtvis inte dricks. Se vad som är aktuellt med er resa vad gäller dricks, om det ingår eller inte.

Telefoni och internet
I större städer och på turistorter finns internetcaféer och från dessa brukar du även kunna ringa inrikes- och utrikessamtal. Om du har mobil med dig från Sverige och behöver bli nådd kan du kontakta ditt mobilföretag i Sverige för att se hur mycket det kostar pengar att ta emot mobilsamtal från Sverige och göra samtal och skicka SMS. Tänk på att inte störa andra resenärer i onödan med mobilsamtal. Många hotell har gratis WiFi anlutning (trådlöst internet).

Mat, vatten och hälsa
Majs, bönor och matbananer är viktiga ingredienser i den centralamerikanska mathållningen, liksom ris och kyckling som spanjorerna introducerade. Maten är i regel inte lika kryddstark som i Mexiko. Det viktigaste målet mat är lunchen då det ofta serveras stora och prisvärda mål mat. Frukost innehåller ofta gallo pinto, vilket innebär ris och bönor. Det kan tyckas vara alltför stabbigt men många resenärer lär sig att uppskatta detta. Andra alternativ finns tillgängliga. För vegetarianer finns det bra med alternativ, meddela oss i förväg om kostrelaterade frågor.

Costa Rica har färre fall av magsjuka än många andra länder i Centralamerika men det är bra att vara lite försiktig i alla fall. För att undvika magproblem är det bäst att vara försiktig med mat som säljs på gatan och enklare restauranger. Tänk också på att välbesökta restauranger har större omsättning på maten och risken därmed minskar för att maten ska vara gammal. Tvätta alltid händerna innan måltiderna!

Drick inte kranvatten. Vatten på flaska finns att köpa överallt och är billigt. Vill man ha vatten utan kolsyra heter det agua sin gas och vatten med kolsyra heter agua con gas. Undvik drycker med is om ni besöker en enkel restaurang. Tänk på att solen är mycket starkare än i Sverige och använd hög solskyddfaktor, framförall från kl. 10-15. En hatt eller keps är bra för att förhindra solsting. Använd myggmedel framförallt tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen då en del mygg är aktiva. Myggmedel bör innehålla icardin som anses av många vara lika verkningsfullt som deet men är lite snällare mot huden, särskilt om barn ska använda det. Insektsmedel blir inte mindre verkningsfullt med solkräm, dock blir solkräm lite mindre verkningsfullt tillsammans med myggkräm. Applicera först solkräm och sedan myggolja med deet eller icardin och inte tvärtom.

Säkerhet
Costa Rica är det säkraste landet i Centralamerika. Förvara pengar och värdehandlingar på ett säkert sätt eftersom ficktjuvar kan förekomma liksom i Sverige. Tänk på att det på flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner ökar risken för ficktjuvar och då kan det till och med vara bra att ha pengarna och värdehandlingar i ett värdesaksbälte (en slags påse som man har under tröjan eller under eller strax över byxan). Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer och förvara dessa på annat ställe i packningen. En bra idé är att även ha scannat av passet och ha en kopia av detta på den egna mejladressen.

Det är illegalt att dricka alkohol på allmänna platser, så trots att det känns oskyldigt att dricka en öl på en strand är det alltså förbjudet. Droger är förbjudna.

Vaccination
Gula feber finns inte i Costa Rica men de vill inte få in denna sjukdom i landet. Om ni nyligen varit i länder i Afrika eller Latinamerika där det finns gula febern måste ni kunna bevisa att ni har tagit vaccin mot gula febern innan ni åkte till landet/länderna där det finns gula febern.

Inga särskilda vaccinationer krävs när du kommer direkt från Sverige, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin) måste ses över (att de fortfarande gäller).

Malaria förekommer inte sedan några år tillbaka och rekommenderas inte men situationen kan ändras och som alltid bör ni prata med en vaccinationscentral om vad som rekommenderas.

Pass och flygresan
Passet skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. 

Visum
Visum krävs inte för svenska medborgare. 

Fotografera
Det kan vara bra att ta med extra batteri då det inte alltid fungerar att ladda kamera överallt. Extra kameraminneskort kan även vara bra att ha.

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det nödvändigt att fråga först.

Försäkring
Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar.

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till eller SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Packning
Packa i resväska, ryggsäck eller bag samt ha gärna en mindre ryggsäck för ditt handbagage. Ni som följer med på resan får packningstips.

Tänk på att packa det allra nödvändigaste i handbagaget såsom dina mediciner, ett par underkläder och värdesaker. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturtips

 • Costa Rica av John A. Booth. POCKET, Engelska, 1999. Förlag: Westview Press Inc. Boken handlar om hur Costa Rica blev Centralamerikas första framgångsrika demokrati. ISBN: 9780813337142
 • The Wildlife of Costa Rica: A Field Guide (Zona Tropical Publications) 1st Edition. Av Fiona A. Reid, Twan Leenders, Jim Zooks och Robert Dean. ISBN-13: 978-0801476105.
 • Costa Rica - Culture Smart! av Jane Koutnik. Finns bl.a. som E-bok.
 • Green Phoenix av William Allen. POCKET, Engelska, 2003. Oxford University Press Inc. Den handlar om ett miljöprojekt i regionen Guanacaste (framförallt återplantering av träd).
 • Latinamerikas sociala och ekonomiska historia, Mauricio Rojas, 1988, Studentlitteratur, Lund
 • Latinamerika 500 år, Åke Wedin, 1992, Utbildningsförlaget Brevskolan, Stockholm
 • Jaguarernas skugga. Dikter från Centralamerika tolkade av Lasse Söderberg. Arbetarkultur 1985.

Hemsidor

 • http://thecostaricanews.com (nyheter från Costa Rica)
 • www.latinamerika.nu (nyheter från Latinamerika på svenska)
 • www.ui.se (korta fakta om olika länder)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Costa_Rica Musiktips, Costa Rica

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Therese Iversen

  Therese är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över. Fridykande hummerfiskare i Mexico, vildmarksguide i Costa Rica, renskötare och äventyrsguide i Jukkasjärvi är bara några av jobben hon har haft. När hon inte guidar resor roar hon sig med bland annat kajakpaddling, Geocaching, friluftsliv och tillverkning av tenntrådssmycken.

 • Lydia Källberg Normark

  Lydia är biolog och har utbildad sig i Costa Rica. Fågelskådning och dykning är några intressen samt engagemang för bevarande av havssköldpaddor. Hon har arbetat på olika havssköldpaddsprojekt samt varit forskningsassistent på ön Isla del Coco i Stilla havet. 

Kontaktperson

 • Lottie Sundelöf VD, grundare

  Efter studier i ryska och internationella relationer vid Stockholms universitet reste Lottie till Moskva för att bo där under ett år. Lottie har besökt alla fd republiker inom Sovjetunionen förutom Moldavien! Centralasien är ett favoritresmål och till bergen i Kirgizistan har Lottie återvänt flera gånger för att vandra. Lottie har också bott ett år i Quito, Ecuador. Att lära om nya kulturer och få möjlighet att möta människor är den största drivkraften bakom Lotties resor. Jobbar med marknadsföring, administration och personalfrågor.

  lottie@varldensresor.se
16 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se