Tema Sidenvägen

Datum:

Plats: Världens Resor, Tegnérgatan 8, ingång hörnet Döbelnsgatan.
Tid: Återkommer med datum och tid.
Inträde: 30 kr per föreläsning (inkluderar fika). 
Det är stort intresse för denna dag och begränsat antal platser. Du kan anmäla dig till max tre föreläsningar.

Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl vilka föreläsningar du vill gå på. I mån av plats ger vi utrymme för att gå på fler än tre föredrag. 

Maila din anmälan här eller ring 08-669 55 25. 

Inte färre än 26 länder säger sig ha varit en viktig del av Sidenvägen. I själva verket var det många olika vägar med utsträckning från Rom i väster till Japan i öster. På dessa vägar spreds buddhismen, kryddor, ädelstenar och naturligtvis också Sidenvägen. Under hela dagen finns våra kunniga specialister på plats så det finns gott om tid att prata och ställa frågor om alla våra resor längs Sidenvägen. Ett mer utförligt schema för dagen kommer att presenteras närmre inpå men här nedan är det preliminära programmet med åtta föredrag. 

Schema föreläsningar:

10.00 – 10.30 Kaukasus 
Vi presenterar våra resor till Armenien, Georgien och Azerbadzjan. Med Höga Kaukasus i norr och inklämt mellan Svarta havet och Kapsiska havet har Kaukasus i alla tider utsatts för intrång. Allt från Alexander den store till perser och ottomaner har bidragit till den tilltalande mix som finns idag. Armenien sägs vara världens första kristna land och Georgien sägs vara världens första vinproducent. Vi reser till en mycket spännande region som alltfler vill besöka. Läs mer om resorna till Kaukasus här.

10.45 – 11.15 Iran
Vår resa till Iran börjar vid Kaspiska havet och går söderut till de fantastiska oasstäderna Esfahan och Yazd. Vi visar bilder och berättar om vår resa till Iran. Läs mer om resan till Iran.

11.30 – 12.00 Centralasien 
Världens Resor har många olika resor som besöker länderna Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakstan, Turkmenistan och Tadjikistan. Vi berättar om ländernas spännande historia och deras kamp om att hitta en ny identitet efter Sovjetunionens fall. Uzbekistan stoltserar med oasstäderna Samarkand och Bukhara med sin fantastiska arkitektur. Kazakstans huvudstad Astana stod 2017 värd för Världsutställningen och är en oerhört spännande stad. Resan Centralasien går till alla fem länderna, Stora Tågresan, Sidenvägen och Pamir Highway går till några av länderna. Läs mer om resorna här.

12.15 – 12.45 Vandra i Himmelska bergen   
Himmelska bergen är världens tredje högsta bergskedja med många toppar över 7000 meter. Här har Världens Resor haft vandringsresor i över 15 år i ett makalöst vackert landskap. Här kan man vandra i relativt orörda områden som är böland världens främsta vandringsområden. Läs mer om resan här.

13.00 – 13.30 Tibet
Få ställen har sådan mytomspunnen klang som Tibet, landet på Världens tak. Här finns världens högsta berg, enorma slätter där nomaderna rör sig med sina jakar och ingen annanstans på jorden är den buddhistiska tron mer påtaglig. Världens Resor har flera olika resor som går till Tibet. Läs mer om resorna här.  

13.45 – 14.15 Kina
Sidenvägens självklara mål var världens då största stad, Xian. Längs Taklamakan och Gobiöknen skapades fantastiska oasstäder med enorma grottsystem med buddhafigurer. Vi gör en visuell resa till Kinas västra delar och berättar om Världens Resors olika resor till Kina. Läs mer om resorna till Kina här. 

14.30 – 15.15 Mongoliet
Det går bra att erövra världen från en hästrygg, men inte lika lätt att regera därifrån. Mongoliets rike blev enormt och sträckte sig hela vägen till Europa. Influenserna från denna tid lever kvar på många håll längs Sidenvägen och nästan hälften av Mongoliets befolkning säger sig vara ättlingar till Djingis Khan. Idag är landet världens minst tätbefolkade och erbjuder en mycket dramatiskt natur. Vida slätter, vulkanlandskap, taiga, sjöar och ökenområden. Vi visar bilder och berättar om vår sommarresa till Mongoliet. Läs mer om Sommar i Mongoliet här.   

15.30 – 16.00 Södra Sidenvägen
Den södra Sidenvägen blev aldrig lika känd som den norra. Från sydvästra Kina etablerades handelsvägar för te, jade, hästar, salt och siden. Vägen gick genom Burma och till Indien. Vi berättar om denna spänande handelsväg och om de spännande området i sydvästra Kina, norra Burma och nordöstra Indien. Läs om resan Indiens sju systrar här.