Okinawa - Tropiska öar och världens äldsta folk

Publicerad:

web_Taketomi_cyklandeman.

Välkommen till Okinawas övärld!
Den Japanska övärlden Okinawa är en så kallad Blå zon där människor blir exceptionellt gamla. Följ med på en resa till ett okänt paradis med massor att erbjuda.

Okinawa är en övärld i Stilla havet med härliga mangroveskogar, vita stränder och artrika korallrev. Här kan du åka buffeltaxi, äta ekologiska grönsaker, nyfångad fisk och smakrika frukter. 

web_14 Oki.jpg    web_Ishigaki.jpg

web_13 Ok

Okinawa

När man befinner sig i Japans nordligaste delar på Hokkaido så är det sibiriska vintrar som råder. Åker man istället till Okinawa så har man tropiskt klimat. På ön Zamami finns ett av världens klaraste vatten med utmärkta möjligheter för snorkling bland korallrev. Ön Iriomte har 90% regnskog och här är det fullt möjligt att paddla kajak i mangrovefyllda floder och gå till fina vattenfall. På ön finns också den endemiska Iriomotekatten.   

web_Okinawa_traditionellt_hus     web_5 Oki.

WebOkinawa_mat.j

Några tips från Okinawa för att leva ett långt och friskt liv:
Sluta äta innan du blir mätt är ett måtto på Okinawa. Ät fiberrika grönsaker, gröna bladgrönsaker, sjögräs och alger. Mer fisk än kött. Odla själv grönsaker och medicinalväxter.

Fysisk aktivitet är viktigt. Öborna går mycket till fots och arbetar ofta med odling upp i hög ålder.

Se till att vara i ett socialt sammanhang. Omge dig med en grupp nära grannar och vänner, en moai. Sådana nätverk ger både ekonomisk och praktisk trygghet. Ha mål och mening med livet, en ikigai. Sluta inte jobba bara för att du går i pension! Var aktiv!

Religion och livsfilosofi: Tro på något. Den konfucianskt inspirerade livsfilosofin på Okinawa knyter samman nuet med förfäderna. Det ger trygghet och lugn som dämpar stress.

web_karatekid.jpg   web_Okinawa_ogimi2.j

web_Okinawa_ogimi3.

Okinawas placering mellan Kina och Japan har påverkat övärlden. Under många århundraden fick båtarna härifrån sköta handeln mellan stormakterna. Den okinawska kulturen är verkligen en hybrid av de bägge stormakternas. Det märks på musiken, textiltraditionen och arkitekturen. Shuriborgen ligger på Världsarvslistan och är både kinesisk och japansk i sin stil. På många håll i övärlden har man medvetet satsat på att bevara det traditionella. Det märker vi framförallt när vi kommer till ön Taketomi där biltrafik förbjudits och alla hus är byggda i traditionell arkitektur.  

web_Okinawa_Tradman.    web_16 Oki.j

Läs här om vår resa som kombinerar Okinawas övärld med Taiwan.


Läs artiklar om Okinawa hos Vagabond, DN och SvD:

http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20150201/tropiska-japan

http://www.dn.se/nyheter/varlden/gemenskap-gor-japanerna-aldst

http://www.svd.se/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o/om/varlden