Yayoi Kusama på Louisiana

Publicerad:

Under de senaste 6-7 åren har jag åkt otaliga gånger till konstön Naoshima i Japan. På bägge sidor av ön välkomnas man av Yayoi Kusamas prickiga pumpor. På senare tid har jag sett hur allt fler vallfärdar till pumporna och det har mer eller mindre blivit ett begrepp att man ska åka och ”hänga” med pumporna. Själv har jag med åren blivit allt mer intresserad av konstnärinnan och sett till att se enstaka verk av henne på olika museer.

IMG_0146.JPG

Nu äntligen fick jag chansen att se en retrospektiv soloutställning på Louisiana i Köpenhamn. Utställningen drog igång för knappt två veckor sedan och lockar enormt mycket folk. Yayoi Kusama har verkligen återuppstått. Efter att ha varit en av popkonstens grundare och förgrundsgestalter på 60-talet samt hippierörelsens främsta företrädare inom konsten föll hon i glömska efter flytten tillbaka till Japan 1973. 

IMG_0033.JPG IMG_0008.JPG IMG_0050.JPG

Hon slutade dock aldrig att vara verksam och har envetet fortsatt att måla sina färggranna polkaprickar i olika tappningar om och om igen. I början av 2000-talet vann hon åter popularitet och har haft sina utställningar på Tate i London och Moma i New York och massor av andra ställen. 2008 såldes ett av hennes verk för över 5 miljoner dollar, vilket gjorde att hon blev den idag högst betalda levande kvinnliga konstnären på jorden. Utställningen på Louisiana är riktigt skojig. Rekommenderar den varmt. 

IMG_0057.JPG IMG_0039.JPG IMG_0045.JPG (1) IMG_0059.JPG

När utställningen är klar på Louisiana flyttar den till Henie Onstad Kunstcenter i Oslo i januari 2016 för att sedan komma till Moderna Museet i Stockholm juni 2016. Passa på att se en unik konstnär när hon nu för första gången får synas i Skandinavien och följ gärna med på någon av våra konstresor till Japan och ”häng” med Yayoi på stranden i Naoshima.

Jörgen Fredriksson, japanolog och grundare av Världens Resor.
IMG_0109.JPG

 Läs mer om våra konstresor till Japan här: 
Konst i japanska skärgården  
När Japan är som vackrast
Vårresa med konst i skärgårdsmiljö