Resor till Colombia

På våra gruppresor till Colombia besöker vi platser där turismen är synbar, men även genuina byar och miljöer på Karibiska kusten och uppe i Anderna. Vi kommer bl.a. till den berömda kafferegionen med dess vackra natur och mysiga byar, och till Karibien med dess stränder och kultur. 

Numera besöker över 2,5 miljoner utländska turister landet. Det är ett världens länder med störst biologisk mångfald, som flest fågelarter. Landet har gått igenom mycket de senaste 50 åren men är på väg starkt framåt, och vi lär oss om dess historia och rika kultur.

Colombia

 • Storlek:

  1 141 748 km². Det är 2,5 gånger större än Sverige.
 • Huvudstad:

  Bogotá, ca 8 miljoner invånare
 • Befolkning:

  51,8 miljoner invånare
 • Språk:

  Spanska och 67 mindre språk.
 • Tidsskillnad:

  Svensk tid -6 timmar under svensk vintertid.
 • Visum:

  Krävs inte för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Colombia

 • Colombia - El Dorado

  Länder som besöks

  • Colombia
  17 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • SvD accent
  I Kaffetriangeln är det lätt att hänföras av naturens skönhet och människornas gästfrihet. Cartagena, fina byar och nationalparken Tayrona i Karibien blir ytterligare höjdpunkter.
 • Colombias tid är nu

  Länder som besöks

  • Colombia
  strand, Tayrona
  17 dagar
  Nästa avgång
  Vi inleder i Anderna med besök i pittoreska småstäder omgivna av höga berg, kaffebuskar och tropiska fruktträd. Vi avrundar resan på Karibiska kusten med det koloniala världsarvet Cartagena, nationalparken Tayrona, besök i Gabriel Garcia Marquez hemby och naturligtvis ett och annat dopp i havet.
 • Naturresa till Colombia

  Länder som besöks

  • Colombia
  16 dagar
  Nästa avgång
  En naturresa från Andernas höjder till tropiska skogsområden i Karibien. Vi besöker fantastiska platser för fågelskådning och i det låglänta savannområdet Los Llanos spanar vi efter jaguar och anakonda. Med biolog Åsa Backevall utforskar vi djur, natur och fåglar i ett av världens mest artrika länder.

Fakta och restips

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad som dock skiljer sig från stora delar av landet som har betydligt varmare temperaturer och ibland mindre regnfall. Regnperioder i Bogotá stämmer inte alltid med regnperioder i andra delar av landet. Kontakta ansvarig reseproducent om ni har frågor.   

Klimat och geografi

Colombias har ungefär lika varmt året om men april, maj, oktober och november är regnperiod i stora delar av landet. Där det är lågland är det tropisk värme med ca 30-35 dagar på dagarna och 25-30 på kvällen och det gäller: Amazonas, Los Llanos (slättland i öst) samt delar av Karibiska kusten och Stilla Havskusten. Delar av kustområdena har berg och där blir det svalare. Övriga landet består av regionen Anderna. Här finns den största skillnaden i temperaturen: från dalgångar på nästan havsnivå men tropisk värme till höga berg på över 5000 meter. Under våra resor vi har kommer vi till olika delar så temperaturerna kommer skifta.

Anderna: Bogotás dagstemperatur är ca 19 grader och på kvällen 13 eller kallare. I Kaffetriangeln är det ungefär 25 grader dagtid och 18 kvällstid. Medellín har en dagstemperatur på ca 27 grader och 20 på kvällen.

Los Llanos, Amazonas och stora delar av Karibien och Stilla Havskusten: Ca 27-32 grader dagtid och svalare på kvällarna.

Tidsskillnad

Colombia – 5 timmar från GMT, alltså – 6 timmar från Sverige under svensk vintertid.

Språk

Officiellt språk är spanska. Det finns även ca 80 språk som ursprungsinvånare talar. Det bor totalt ca 1,4 miljoner ursprungsinvånare i landet (ca 3% av landets befolkning). Engelska är det förhållandevis få som talar men colombianer är mycket vänliga och försöker förstå och hjälpa till bäst det går. På en gruppresa med oss talar vår färdledare flytande spanska.

El

110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåpluggsuttag. Adapter krävs. Kontrollera noggrant om era produkter accepterar voltantalet (i Sverige är det 50 Hz) men det brukar inte vara något problem. Om inte, ta inte med er elprodukt på resan eller köp en voltomvandlare. Hör er för med er elhandlare om ni är osäkra.

Valuta och växling

Rekommenderat är att ta med sig lite kontanter i USD och ha i reserv, blandade valörer samt betal-/kreditkort. De bank-/kreditkort som fungerar bäst är VISA eller Mastercard. Dessa kort är även gångbara på större restauranger och affärer. American Express eller andra kort är inte lika användbara. Valutan heter colombiansk peso. Ni kan växla eller ta ut pengar via kort på flygplatsen El Dorado i Bogotá. Det finns bankomater nära hotellet där vi bor med våra grupper. Bankernas vanligaste öppettider: Mån-fre 09.30-16.00. Lördagar 09.00-13.00 (gäller inte överallt). 

Kostnader

Colombia är en hel del billigare än Sverige, hur mycket varierar dock på var och vad man väljer att handla och givetvis växelkursen som har svängt fram och tillbaka under några års tid. Dagens lunch kostar 30-40 kronor över lag. När det är frågan om restauranger som inte erbjuder dagens lunch kan priset bli 50-60 kronor. Middag kostar från 70 kronor för en varmrätt men kan gå på mer om det är på en finare restaurang, exempelvis i Cartagena som är Colombias dyraste stad. En taxiresa kostar vanligtvis kostar mellan 15-40 kronor beroende på sträcka. Importerade produkter kan vara dyrare än i Sverige.

Dricks

På enklare restauranger eller vissa lunchrestauranger redovisas inte moms och det läggs inte heller på serviceavgift. På finare restauranger gäller det att veta om moms och serviceavgift ingår i priset eller ej: ”IVA” betyder moms, ”servicio” betyder service, ”incluido” betyder att det ingår och ”no incluido” betyder att det inte ingår. När dricks ingår innebär det ca 10%.

De som arbetar med serviceyrken och speciellt i turistnäringen förväntar sig lite dricks, dock skall dricks naturligtvis endast betalas om man är nöjd med servicen. Se vad som är aktuellt med er resa vad gäller dricks, om det ingår eller ej.

Telefoni och internet

Att ringa kan man göra från internetcaféer eller hotell. Det är inte alla svenska operatörer som har roamingavtal med Colombia så hör med din operatör av som gäller ditt abonnemang. Tänk också på att det ofta är väldigt dyrt både att ringa och ta emot samtal utomlands. Det är bättre att köpa ett kontantkort i Colombia och stoppa in i sin mobil, om ni nu vill bli nådda. 

Det finns ofta WiFi tillgängligt på många hotell i landet men med en lägre hastighet än vad som är vanligt i Sverige.

Mat och hälsa

I Anderna äter man mycket majs, ris, potatis, plátano (matbanan), kyckling och kött. Det finns goda soppor som alltid serveras till dagens lunch. På kusten äts en hel del fisk och skaldjur liksom kassavarot (”yuca”). BeI hela landet finns ett stort utbud av frukt. Det går att resa som vegetarian, bönor äts ofta dagligen i landet och alltfler vegetariska alternativ finns på restauranger. På landsbygden kan det innebära att man ber om en dagens lunch utan kött och då återstår ändå en generös måltid med ris, bönor, ägg och avocado.

Bästa sättet att undvika magsjuka är att strunta i folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge eller åkt ut och in ur köket några dagar.

Solen är mycket starkare än i Sverige och hög solskyddsfaktor rekommenderas. Sola inte aktivt mellan klockan 10 och 14 då strålningen och värmen är som starkast.

Boende och transport

Det finns många olika typer av boende i Colombia, alltfler hotell har etablerat sig och det är framförallt under december/januari som det är svårt att få tag i hotellrum. Vissa hotell kan ha speciella rökrum, trots att rökning inte förekommer så mycket som i exempelvis Sydeuropa.

Bussar i Colombia är ofta av ganska bra standard men ofta inte säkerhetsbälten och ibland sker riskabla omkörningar. Om ni köper en resa med Världens Resor ser dock vår färdledare till att chauffören kör kontrollerat och att vi i den mån det går ser till att det finns säkerhetsbälten. Transport med båt kan ske i sjöar, floder och hav och kvaliteten är olika på hur detta utförs men på våra resor sker det med bra båt och flytvästar.

Vatten

Ni kan dricka kranvatten endast i delar av landet såsom i Medellín. I Bogotá dricker en del människor vattnet men det brukar inte smaka så gott p.g.a. högt klorinnehåll. Det finns buteljerat vatten att köpa.

Hög höjd

Stora delar av landet är inte så högt upp i bergen. Den hösta platsen som många resenärer bor på är Bogotá med sina 2650 höjdmeter. Denna höjd brukar ofta inte leda till stora besvär. De flesta brukar inte känna av Bogotás höjd mer än att de blir andfådda och enstaka personer får en svag huvudvärk (vilken kanske även har med att många precis har avslutat en lång flygning när de anländer till staden).

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och scanna helst in dessa uppgifter så att ni alltid kan komma åt dem. På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor ökar risken för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker. Det är inte större risk att bli av med värdesaker i Colombia än i andra delar av Latinamerika. Säkerheten i Colombia har blivit enormt mycket sedan år 2003. Vår reseproducent gjorde en uppsats i Colombia om turism och säkerhet och har levt i landet länge.

Vaccination

Till Colombia rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot, havrix eller twinrix. Ducoral mot kolera kan tas i preventivt syfte mot s.k turistdiarré.  Vi kommer inte till områden där det rekommenderas vaccin för gula febern. Malariaprofylax rekommenderas inte för de områden vi besöker på höglandet och risken i Cartagena och Sanguaré brukar också vara låg, trots att det finns andra områden på den karibiska kusten där det historiskt har funnits mer av detta. Hur som helst är det bra att undvika irriterande myggbett och mygg kan sprida andra mindre allvarliga sjukdomar så köp gärna starkt myggmedel i Colombia innan vistelsen på kusten (det är dock inga enorma mängder mygg under denna torrare period).

Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer de ger.

Pass

Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. 

Flygplatsskatt

Sådana skatter ingår i flygbiljetten.

Visum

Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader.