Resor till Costa Rica

Costa Rica är ett fantastiskt land att resa i om man är det minsta naturintresserad. På våra resor ser vi mycket djur och vackra naturområden som skiljer ut sig.

Costa Rica är ett av världens främsta ekoturismländer och har som mål att bli koldioxidneutralt. Ca 27% av landets yta består av naturskyddsområden. Landet är det mest jämställda i Latinamerika och har ingen armé. Det har kust mot Karibien, men även Stilla Havet och mellan dessa vackra strandområden och mangroveskogar finns låglandsdjungler, molnregnskogar i bergen, tempererade odlingslandskap och vulkaner. 

Costa Rica

 • Storlek:

  51 100 kvm².
 • Huvudstad:

  San José. Storstadsområdet har ca 2,1 miljoner invånare
 • Befolkning:

  5,2 miljoner invånare.
 • Språk:

  Spanska. Även en engelsk kreol och ett inhemskt språk.
 • Tidsskillnad:

  -7 timmar under svensk vintertid.
 • Visum:

  Krävs inte för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Costa Rica

 • Centralamerika

  Länder som besöks

  • Belize, 
  • Costa Rica, 
  • Guatemala, 
  • Panama
  21 dagar
  Nästa avgång
  En resa till det politiskt och historiskt intressanta Panama, till Costa Ricas överflöd av djur och fina naturupplevelser, vidare till Guatemala för att ta del av mayakulturernas arv och med avslut vid havet i Belize.
 • Naturresa till Costa Rica

  Länder som besöks

  • Costa Rica
  16 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tidningen Vi
  Under två veckor utforskar vi tillsammans med kunnig biolog landet som är ett eldorado för alla med naturintresse. Vi rör oss mellan olika ekosystem och varje dag blir det spännande utflykter och många djurobservationer. Vi kommer både till den Karibiska- och Stillahavskusten.

Costa Rica

Väderkalender

Väderkalender

 Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat och geografi
Costa Ricas ligger mellan Centralamerikas sydligaste land, Panamá och Nicaragua i norr. Det har kust mot Karibien och Stilla havet och däremellan finns lägre och högre bergsområden, mäktiga skogar, floder, stora odlingsfält och boskapsfarmar. Landet består av 27% naturreservat och just naturen är den främsta anledningen till att många reser hit.

Även om Costa Rica ligger i tropikerna betyder inte det att det alltid är varmt. Temperaturen varierar med höjden över havet. På låglandet (under 1000 m.ö.h.) ligger dagstemperaturen runt 30 grader, medan det på natten kan bli nedåt 20 grader. I den tempererade zonen (1000-2000 m.ö.h.) råder ”evig vår” med temperaturer runt 25 grader på dagen och 15-20 grader på nätterna. Kommer man ännu högre upp sjunker temperaturen på nätterna ytterligare. Under våra resor till Costa Rica befinner vi oss framförallt i den tempererade zonen och i den varma låglandszonen.

Costa Rica är ett land där det regnar en hel del men ofta försvinner regnet snabbt och härlig sol kommer fram. Fördelen att resa under denna period, såsom under resan Centralamerika, är att man har möjlighet att se när små sköldpaddor kläcks i Tortuguero. Våra andra resor är i februari eller mars och då är det torrare. Vi åker dock till områden som är gröna, förutom i Guanacaste i norr som är ett område som präglas av torrskog.

Höjdmeter över havet
En del personer känner av hög höjd från ca 2700 meters höjd, såsom vid vulkanen Poás eller uppe i berg ännu högre upp (höjder beskrivs i resplanen). Andfåddhet, trötthet, huvudvärk och illamående är symptom på höjdsjuka. Lyssna på kroppens varningssignaler och ta det lugnt, ät och drick regelbundet samt undvik alkohol vid problem med höjden. Just vid 2700-3300 höjdmeter brukar de flesta dock hänga med på kort promenad utan så stora besvär. 

Tidsskillnad
Svensk vintertid: Minus 7 timmar från Sverige
Svensk sommartid: Minus 8 timmar från Sverige

Språk
Officiellt språk är spanska. Kreolsk engelska talas av en del medborgare som framförallt bor på den östra delen av den Karibiska kusten. En del inom turismnäringen talar engelska men ibland är den bristfällig.

El
110/120 volt, 60 Hz. Amerikanska platta tvåplugguttag. Adapter krävs för svenska apparater.

Valuta, växling
Valutan i Costa Rica heter Colón (CRC). Amerikanska Dollar (USD) kan ofta även användas, framförallt inom turism. Ofta kan man ta ut både USD och CRC i automater och generalregeln är att om det står ett pris i en affär i CRC så betalar man i denna valuta (eftersom kursen annars kan bli godtycklig) och om beloppet ska betalas i USD använder man alltså helst USD.

Det bästa är att ha med kontanter i USD, helst inte hundradollarssedlar, samt ett kort för uttag av kontanter i bankomat (cajero automático), VISA-kort och Mastercard är vanligast. Dessa kort är även gångbara på många restauranger och affärer. Meddela gärna er bank att ni ska resa utomlands så att det inte blir problem med betalning med kort under er resa.

Bankernas öppettider är ofta: Mån-fre 09.30-17.00. Lördagar 09.00-13.00 (gäller inte överallt). Det kan förekomma att banker har lunchstängt.

Priser
Dagens lunch kostar 70-100 kronor och middag kostar från 150 kronor och upp. Taxi är mycket billigare än i Sverige och lokalbuss ungefär hälften mot vad det kostar i Sverige. Importerade varor är ofta mycket dyrare än importerade. Det finns en del fint hantverk att köpa såsom hängmattor och keramik.

Flygskatt
Flygplatsskatt på USD 29 betalas på plats vid avresa.

Dricks
Dricks är frivilligt att betala men ofta ger man 10 % på restauranger. De som arbetar med serviceyrken och speciellt i turistnäringen förväntar sig dricks, dock skall dricks naturligtvis endast betalas om man är nöjd med servicen. Taxiförare förväntar sig vanligtvis inte dricks. Se vad som är aktuellt med er resa vad gäller dricks, om det ingår eller ej.
Telefoni och internet

I större städer och på turistorter finns internetcaféer och från dessa brukar du även kunna ringa inrikes- och utrikessamtal. Om du har mobil med dig från Sverige och behöver bli nådd kan du kontakta ditt mobilföretag i Sverige för att se hur mycket det kostar pengar att ta emot mobilsamtal från Sverige och göra samtal och skicka SMS. Många hotell har gratis WiFi anlutning (trådlöst internet).

Mat, vatten och hälsa
Majs, bönor och matbananer är viktiga ingredienser i den centralamerikanska mathållningen, liksom ris och kyckling som spanjorerna introducerade. Maten är i regel inte lika kryddstark som i Mexiko. Det viktigaste målet mat är lunchen då det ofta serveras stora och prisvärda mål mat. Frukost innehåller ofta gallo pinto, vilket innebär ris och bönor. Det kan tyckas vara alltför stabbigt men många resenärer lär sig att uppskatta detta. Andra alternativ finns tillgängliga. För vegetarianer finns det bra med alternativ, meddela oss i förväg om kostrelaterade frågor.

Costa Rica har färre fall av magsjuka än många andra länder i Centralamerika men det är bra att vara lite försiktig i alla fall. För att undvika magproblem är det bäst att vara försiktig med mat som säljs på gatan och enklare restauranger. Tänk också på att välbesökta restauranger har större omsättning på maten och risken därmed minskar för att maten ska vara gammal. Tvätta alltid händerna innan måltiderna!
Drick inte kranvatten. Vatten på flaska finns att köpa överallt och är billigt. Vill man ha vatten utan kolsyra heter det agua sin gas och vatten med kolsyra heter agua con gas. Undvik drycker med is om ni besöker en enkel restaurang.

Tänk på att solen är mycket starkare än i Sverige och använd hög solskyddfaktor, framförall från kl. 10-15. En hatt eller keps är bra för att förhindra solsting. Använd myggmedel framförallt tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen då en del mygg är aktiva. Myggmedel bör innehålla icardin som anses av många vara lika verkningsfullt som deet men är lite snällare mot huden, särskilt om barn ska använda det. Insektsmedel blir inte mindre verkningsfullt med solkräm, dock blir solkräm lite mindre verkningsfullt tillsammans med myggkräm. Applicera först solkräm och sedan myggolja med deet eller icardin och inte tvärtom.

Säkerhet
Costa Rica är det säkraste landet i Centralamerika. Förvara dock alltid pengar och värdehandlingar på ett säkert sätt eftersom ficktjuvar kan förekomma. Tänk på att det på flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner är en större risk för ficktjuvar.

Vaccination
Gula feber finns inte i Costa Rica men de vill inte få in denna sjukdom i landet. Om ni nyligen varit i länder i Afrika eller Latinamerika där det finns gula febern måste ni kunna bevisa att ni har tagit vaccin mot gula febern innan ni åkte till landet/länderna där det finns gula febern.

Inga särskilda vaccinationer krävs när du kommer direkt från Sverige, men grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin) rekommenderas.

Pass
Du behöver ett biometriskt pass (det senaste röda EU-passet) om resan till Costa Rica går via USA. Passet skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.

Visum
Visum krävs inte för svenska medborgare. Om resan går via USA behövs ESTA-inresetillstånd som kostar 14 USD. 

Vett och etikett
Tänk på att använda orden por favor när ni ber om något. Det motsvarar engelskans ”please” och om man inte använder det när man ber om något låter det för en spansktalande som man befaller istället för ber om något. Man är ofta generös i Latinamerika och att resa till Latinamerika och sedan dividera en längre tid inom gruppen om mindre summor vid betalning av en mindre nota kan få lokalbefolkningen att tycka att man är snål, vilket inte uppfattas positivt alls. När man behöver gå tätt förbi någon bör man använda sig av ordet permiso. Ibland är ködisciplinen bättre i Sverige och att man måste ta för sig lite mer. När man går över vägar får man ofta småspringa över, övergångsställen utan trafikbelysning kommer inte innebära att bilarna automatiskt stannar om du vill gå över. Folk hälsar ofta på varandra och ännu oftare på landsbygden. Man använder vanligast god morgon, god eftermiddag och god kväll: buenos días, buenas tardes och buenas noches.

 Litteraturtips

 Costa Rica av John A. Booth. POCKET, Engelska, 1999. Förlag: Westview Press Inc. Boken handlar om hur Costa Rica blev Centralamerikas första framgångsrika demokrati. ISBN: 9780813337142

 • The Wildlife of Costa Rica: A Field Guide (Zona Tropical Publications) 1st Edition. Av Fiona A. Reid, Twan Leenders, Jim Zooks och Robert Dean. ISBN-13: 978-0801476105.
 • Costa Rica - Culture Smart! av Jane Koutnik. Finns bl.a. som E-bok.
 • Green Phoenix av William Allen. POCKET, Engelska, 2003. Oxford University Press Inc. Den handlar om ett miljöprojekt i regionen Guanacaste (framförallt återplantering av träd).
 • Latinamerikas sociala och ekonomiska historia, Mauricio Rojas, 1988, Studentlitteratur, Lund
 • Latinamerika 500 år, Åke Wedin, 1992, Utbildningsförlaget Brevskolan, Stockholm
 • Jaguarernas skugga. Dikter från Centralamerika tolkade av Lasse Söderberg. Arbetarkultur 1985.

 

Hemsidor

 

 • http://thecostaricanews.com (nyheter från Costa Rica)
 • www.latinamerika.nu (nyheter från Latinamerika)
 •  www.ui.se (korta fakta om olika länder)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Costa_Rica Musiktips, Costa Rica