Resor till Tanzania
Tanzania
-
Storlek:
945 090 km² -
Huvudstad:
Dodoma -
Befolkning:
62,9 miljoner -
Språk:
Swahili är officiellt språk men engelska är utbrett inom högre utbildning och förvaltning. Därutöver talas över 100 olika lokala språk. -
Tidsskillnad:
+2 timmar vintertid, +1 timme sommartid -
Visum:
Visum krävs för svenska medborgare
Våra resor som besöker Tanzania
-
Typ av resa
- Familjeresor
-
Ruaha och Nyerere nationalpark - följ med på safari i jeep, med båt och till fots i ett par av Afrikas största nationalparker där vi spanar och spårar efter Big Five, vildhund och mycket mer. Safaridagarna kompletteras med avkopplande dagar på ö i Indiska oceanen.
-
Typ av resa
- Icakuriren
-
Klassisk safari där vi bor i tält i några av världens förnämligaste nationalparker. Vi reser i liten grupp med safariexpert genom nationalparkerna Arusha, Tarangire och Serengeti samt världsarvet Ngorongoro Conservation Area.
Tanzania
Väderkalender
Väderkalender
Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.
Klimat
Tanzania har ett tropiskt klimat där de norra delarna av landet har en kort och en lång regnperiod och de södra delarna en längre regnperiod. Temperaturerna dagtid ligger oftast på cirka 30 grader. Nattemperaturen kan gå ner till 18 grader vilket gör att det kan upplevas svalt under nätterna. Lite varmare nattkläder kan vara bra att ta med för den frusne.
Normalt sett så börjar regnperioden i södra Tanzania i december och sträcker sig till maj. I januari och början av februari brukar det torka upp något och de kraftigaste regnen kommer oftast från slutet av februari.
Tidsskillnad
Tanzania ligger under vår sommartid en timme före Sverige (+1). Under vinterhalvåret skiljer det två timmar (+2).
Pass och visum
Ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Passet måste också ha minst ett tomt uppslag. Visum behövs för inresa till Tanzania, både vuxna och barn behöver söka eget visum.
Valuta, växling och priser
I Tanzania heter valutan tanzaniska shilling (TZS). Det finns bankomater i landet men framförallt i städerna. Det går inte att växla till tanzaniska shilling i Sverige. Om du väljer att växla pengar hemma så ta med dig USD. Vill du inte betala med kort eller USD bör du ta ut pengar på flygplatsen i Dar es-Salaam. Både VISA och Mastercard fungerar oftast bra men VISA är mer vanligt förekommande.
På de flesta boenden går det bra att betala med kreditkort, men ibland ligger uppkopplingen nere varför det är bra att ha kontanter tillhands. Vid betalning med kort på boendena tillkommer ofta en avgift på 4-5%. Priser för mat och dryck på hotellen sätts ofta både i USD och TZS och du kan betala med båda valutorna enligt den växelkursen som respektive hotell ger. Räkna inte med att kunna använda kort i vanliga affärer.
Räkna med följande prisnivå; en stor flaska vatten cirka 2 USD, en läsk 2-3 USD, en öl 3-4 USD och ett glas vin 4-5 USD. Lunch på hotell brukar kosta cirka 10 USD, men kan kosta både mer eller mindre beroende på vad du väljer att äta.
El
Strömstyrkan i Tanzania är 230 V, 50 Hz. De vanligast förekommande vägguttagen är brittisk trestickskontakt, men på vissa ställen förekommer det äldre brittiska eluttaget med tre runda piggar. Du behöver en adapter för att kunna ladda dina elektriska apparater.
Telefoni och internet
Landsnumret till Tanzania är 255. Det är relativt bra mobiltäckning även utanför städerna. Var dock observant på att det kan vara dyrt både att ringa och ta emot samtal. Kontrollera kostnader med er mobilleverantör, även för eventuellt mobilsvar och vi rekommenderar att ni stänger av så kallad roaming för datatrafik.
På många boenden finns tillgång till internet, men oftast är det inte dygnet runt och man kan inte räkna med den hastighet vi är vana vid i Sverige. Det är vanligt med enkla wifi-nätverk som blir ytterst långsamma när många försöker koppla upp sig på samma gång.
Vaccination och hälsa
För Tanzania rekommenderas generellt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt vaccin mot hepatit/gulsot (Havrix eller Twinrix).
Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land där gula febern kan förekomma. Detta gäller också om du varit i transit på flygplatsen i ett sådant land mer än 12 timmar.
Malaria finns i Tanzania och det rekommenderas att man äter tabletter mot malaria. Malarone är det malariaprofylax som numer vanligtvis används, det tar man varje dag. För barn som har svårt att svälja tabletter kan det istället vara en fördel att använda Lariam. Då tar man istället en tablett i veckan. Malariamyggor är som mest aktiva när solen går ned och du bör då använda myggmedel och klä dig i långbyxor och långärmad tröja eller skjorta för att minimera risken för myggbett.
Observera att ovan råd är generella. Ta alltid kontakt med en vaccinationscentral i god tid för att få individuella råd och även få eventuell uppdaterad information om obligatoriska vaccinationer.
Vatten dricks aldrig ur kran utan se till att alltid ha med dig buteljerad dricka vilket finns att köpa nästan överallt.
Språk
I Tanzania talas över 100 olika språk men inget av dessa kan kallas huvudspråk. Istället är det swahili och engelska som är de språken som talas när människor från olika etniska grupper möts i både affärs- och vardagslivet.
Fotografera
Tänk på att ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först. Det är förbjudet att fotografera militärer och deras fordon samt flygplatser. Det är bra att undvika fotografering av poliser, vägspärrar och dylikt.
För ett mer hållbart resande
• Vi klimatkompenserar för CO2-utsläppet för alla resenärers flygresor från och till Sverige.
• Vi reser i mindre grupper och våra resor har få avgångar. Positivt då vi kommer närmare den lokala kulturen samtidigt som det värnar om resurser i de områden vi besöker.
• Vi väljer att resa med kollektiva färdmedel där det är praktiskt möjligt.
• Vi väljer i första hand lokalt ägda hotell.
• Vi ställer krav på våra leverantörer kring arbetsvillkor för anställda.
Det här kan vi alla tänka på när vi reser
Som resenärer kan vi göra små saker som inte kostar något extra, men som bidrar till en bättre miljö. Några tips att tänka på:
• Köpa lokal- och närproducerad mat, dryck och andra inhemska produkter.
• På hotellen kan vi återanvända handdukar och sänglinne samt stänga av luftkonditionering när vi lämnar rummet.
• Välj bort plastförpackningar och plastpåsar. Ta med en ryggsäck eller tygpåse för saker du köper under dagen.