Varaner och vulkaner

Länder som besöks

19 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Indonesien är en egen värld med över 17000 öar, aktiva vulkaner, artrika regnskogar och tropiska vatten. Här bor 300 etniska grupper och det talas lika många språk. Vår resa tar dig med till sex olika öar och lika  skiftande som naturupplevelserna blir spännvidden i mötet med landets olika kulturyttringar. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Jakarta.
 2. Dag 3 Jakarta
 3. Dag 4 Jakarta - Pangkalan Bun - Kumai - Pondok Tanggui
 4. Dag 5 Tanjung Harapan - Pondok Tanggui - Camp Leakey
 5. Dag 6 Camp Leakey - Tanjung Harapan
 6. Dag 7 Tanjung Harapan - Yogyakarta
 7. Dag 8 Yogyakarta
 8. Dag 9 Yogyakarta
 9. Dag 10 Yogyakarta - Gunung Bromo
 10. Dag 11 Gunung Bromo
 11. Dag 12 Gunung Bromo - Surabaya – Denpasar
 12. Dag 13 Denpasar - Labuan Bajo
 13. Dag 14 Labuan Bajo - Rinca - Flying Fox Island
 14. Dag 15 Flying Fox Island - Rinca - Komodo
 15. Dag 16 Komodo – Denpasar
 16. Dag 17 Bali
 17. Dag 18 Bali
 18. Dag 19 Hemresa
Datum:
Resans pris: 37 400 kr
Enkelrumstillägg: 3 500 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm. Anslutning från Köpenhamn och Göteborg kan ordnas mot tillägg. 
 • Inrikesflyg i Indonesien
 • Svensk färdledning
 • Transfer till och från flygplatserna i Indonesien
 • Frukost alla dagar
 • Välkomst- och avskedsmiddag, samt ytterligare en middag & en lunch.
 • Helpension under båtfärderna på Borneo samt till Komodo Nationalpark
 • Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet
 • Lokala guider där detta är beskrivet i programmet
 • Det i dubbelrum/hytt på hotell och båt*. Reser du själv kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum på hotellen. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Samtliga transporter
 • Dricks till lokalguider och chaufförer

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej omnämns ovan
 • Eventuella fototillstånd vid vissa sevärdheter

*Boende under resan: Vi väljer vanligtvis att bo på hotell av turistklass. När vi besöker Komodo-öarna bor vi två nätter  ombord på en båt med enkla hytter alt sover på däck under tak, dusch/toalett i gemensamma utrymmen. När vi vistas på Borneo bor vi också på båt, då vi sover på madrasser direkt på däck med myggnät. Enklare toalett finns ombord.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Hur reser vi i Indonesien?

Under resan kommer vi att använda oss av en hel del olika transportmedel. Det är alltid trevligt och ger en bra bild av hur det är att färdas i länderna. Vanligtvis färdas vi med egen buss och inrikesflyg mellan de olika platserna men vi kommer även att åka båt och tåg. Vi satsar på att uppleva städerna så nära vi kan. Där blir det en blandning av stadspromenader och lokala färdmedel, men även hyrda bussar på grund av gruppens och städernas storlek.

Vägarna är inte av samma standard som i Sverige och det kan ofta kan vara lite guppigt längs vägarna. Då vi färdas ganska långa sträckor kan det vara skönt att ha en uppblåsbar kudde med på resan samt en sjal eller tröja att svepa om sig då luftkonditionering används ganska flitigt. Åksjuketabletter rekommenderas för den som blir dålig av kurviga vägar.

Vanligtvis bor vi på hotell av vanlig turiststandard. Dusch och toalett finns alltid på rummen. Vi kommer även att bo på båt under två nätter på Borneo och två nätter när vi åker till Komodo. Under dessa dagar är standarden betydligt enklare med gemensam dusch och toalett. På Borneo sover vi på däck på tunna madrasser. Vid Komodo har vissa båtar enkla hytter och på en del båtar sover man på däck under tak. 

Ett par vandringar under resan är något fysiskt ansträngande, men har man en normal grundkondition så är det fullgott för dessa utflykter. Ibland kan vi dela upp gruppen i två så att de som vill gå i lite långsammare tempo får möjlighet till det. Det finns alltid en lokalguide med på vandringarna.

Klimat

Indonesien har ett tropiskt havsklimat med hög luftfuktighet och en hel del nederbörd på låglandet i januari. Räkna med att det kan komma skurar då och då. Medeltemperaturen ligger på ca 28 grader, på dagarna kan det bli betydligt varmare i solen. Uppe vid Bromo blir det väsentligt kyligare med nattemperaturer ned mot bara ett par grader. Där är det skönt med en vindjacka och en varmare tröja/fleecetröja samt sjal/halsduk och mössa då det är blåsigt uppe på toppen när vi vandrar tidig morgon.

Tidsskillnad

Indonesien har tre olika tidzoner, den västra innefattar öarna Sumatra och Java. Det är 6 timmars skillnad mellan Sverige och denna zon under vinterhalvåret. För nästa zon som innefattar Bali, Kalimantan, Nusa Tenggara och Sulawesi lägger du på en timme.

Språk

Bahasa indonesia är det officiella språket, därutöver talas cirka 400 lokala språk. Man använder det latinska skriftspråket i Indonesien, så det är inga problem att läsa skyltar.

El

Indonesien använder de 220 volt (i vissa mindre byar kan de fortfarande använda 110 volt), det fungerar utmärkt att använda sina svenska elektriska saker även i Indonesien (rakapparat, bärbar dator och liknande).

Valuta, växling, priser

Den indonesiska valutan heter rupiah och förkortas IDR. För 1 SEK får man ca 1565 rupiah (2015-11-11).

Det finns gott om uttagsautomater i lite större städer och samhällen. De flesta accepterar Visa, Master Card, Maestro, Plus och Cirrus. De flesta automater har dock en uttagsgräns på upp till 2 miljoner rupiah, men ibland bara upp till 400 000 rupiah. Ha gärna kontanter i små valörer under resan då kortbetalningar inte fungerar på särskilt många ställen såsom restauranger och butiker.

Se gärna till att skaffa ett bankkort som inte har några avgifter för att ta ut pengar i uttagsautomater i utlandet. Då kan man ta ut regelbundet och heller inte ha några problem med låga uttagsbegränsningar.

Indonesien är ett billigt land att äta och handla i. På enklare restauranger kan man äta en god måltid för ungefär 20-30 kronor. På lite bättre krogar kostar en varmrätt cirka 60-70 kronor. En flaska lokal öl (Bintang) kostar cirka 15-20 kronor. Indonesien är ett muslimskt land och på vissa restauranger serveras ingen alkohol.

De allra flesta taxibilar i de större städerna använder taxameter, kontrollera dock detta med chauffören innan ni åker iväg, annars kan det bli en dyr resa

Telefoni och Internet

För att ringa Sverige från Indonesien slår man 001 + landskoden följt av telefonnumret. Landskoden för Indonesien är 62.

Det finns gott om internetställen i Indonesien, men hastigheten på uppkopplingen är varierande. Ungefärlig kostnad per timme är 5 kronor och lite dyrare på de ställen som ligger på turiststråken.

På de flesta hotell vi bor på under resan finns Wi-fi, dock av varierande kvalitet. På några hotell finns Wi-fi på rummen, men i vissa fall endast i lobbyn och andra gemensamma utrymmen.

Mat och vatten

Indonesien har ett varierat och smakrikt kök. Tänk på att äta ordentligt lagad mat, undvik folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge.

Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. På de flesta lokala lunchrestauranger serveras vatten som en naturlig del av lunchen. Det kommer vanligtvis direkt från kranen så ta för vana att alltid fråga.

Om dricksvattnet har blivit kokt, är detta även säkert att dricka, på enklare serveringar brukar det ingå ett glas vatten till maten, vilket är kokt (inte heller indoneserna dricker kranvattnet).

Ibland får man en skål vatten vid måltider som ska användas för att tvätta händerna. Vatten som serveras i glas är i princip alltid kokt, men fråga gärna (air putih, betyder ordagrant vitt vatten).

Hygien

I Indonesien är det allra vanligast med huktoalett. ”Vanliga” sittoaletter finns på de hotell vi bor på samt på ”finare” restauranger. Oftast finns ingen spolknapp utan i stället finns det en hink vatten och en skopa att använda för att spola med.

Se gärna till att packa pappersnäsdukar alt. toarulle. Många offentliga toaletter saknar papper då indoneserna själva spolar av sig med vatten efter toalettbesöket.

För det mesta finns det rinnande vatten (någonstans) i närheten av offentliga toaletter. Som ett i praktiken muslimskt land är hygien väldigt viktigt.

Vett och etikett

Du måste inte bete dig som en indonesier, men du bör uppträda på ett respektfullt sätt som turist. Indonesien har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Er färdledare ger er vägledning under resans gång.

Med tanke på den lokala klädeskulturen och att majoriteten av befolkningen är muslimer, är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller för mycket av benen. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knäet) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna och på badorter är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.

Vid eventuellt besök hemma hos lokalbefolkning skall du ta av dig skorna utanför. Ge aldrig någonting till någon med vänster hand. Använd alltid höger hand. Visa inte fotsulorna mot någon. Klappa inte någon på huvudet, inte ens barn. Gå inte över någon, eller över mat. Gå runt om istället.

På nästan alla restauranger får du bestick till maten. Det går förstås att äta med händerna, vilket är det vanliga ute på landsbygden och hemma hos familjer. Man använder bara den högra handen när man äter. Den vänstra anses vara oren och placeras därför lämpligen i knäet. Självklart tvättar du händerna före och efter måltid.

Vaccination

Till Indonesien krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobulin). Risken för kolera är väldigt liten för turister, men läkemedlet Dukoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Det föreligger viss risk i hela landet för malaria även om den bedöms som låg. Kontakta närmaste vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa.

Pass och visum

Sedan 10 juni 2015 undantas svenska medborgare med ordinarie pass kravet på visum till Indonesien för turistbesök upp till 30 dagar. Det är inte möjligt att förlänga vistelsen eller omföra den viseringsfria tiden till annan kategori visum eller tillstånd.

Kravet för att kunna erhålla en viseringsfri vistelse är följande:

Att resenären har ett ordinarie pass med minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresan till Indonesien.

Att resenären kan uppvisa en utresebiljett ur Indonesien.

Om resenären inte uppfyller dessa krav riskerar han/hon att inte släppas in i landet. Resenär med provisoriskt pass kan inte erhålla undantaget för visum.

Försäkringar

Du måste ha en heltäckande försäkring som ger fullgott skydd vid sjukdom och olycksfall. Försäkringen skall dessutom täcka kostnader vid ev. hemtransport. Detta är ett villkor för deltagande i resan. Kontrollera först med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International eller Euroalarm.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner, bekväma skor och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

 

Deltagare berättar

 • Resan får högsta betyg. Det bästa för mig var mötet med orangutangerna - det var en "andlig" upplevelse samt båtfärden på floden med alla aporna. André är den optimala reseledaren lugn, kunnig och mkt hjälpsam det kändes tryggt under hela resan.
  Anders Lindström, resenär nov 2017
 • Min första gruppresa i livet (o jag har hunnit bli 72!) och jag har haft en fantastisk tid. Jag gillade mångfalden men det kunde bli lite väl tidiga mornar ibland. Trots allt är det inget jag skulle vilja vara utan! De flesta medresenärer var mycket beresta och delade gärna med sig av alla erfarenheter vare sig man var intresserad eller inte! Jag valde att vara här o nu och hade god hjälp av Indonesiens befolkning o dess kultur(som vänlighet, hjälpsamhet,nyfikenhet och god mat) och okultur (som trafiken o allt skräp)! Älskade båtresorna med supergod mat o upplevelser dag som natt. Orangutanerna o varanerna var precis så intressanta o fotovänliga som jag önskade mig o jag har mängder av bilder att ta hand om! Rekommenderar gärna resan till alla som vill delta med både kropp o själ och utan krav på svensk standard!
  Ulla Söderquist

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Milla Die Sörgärde

  Millas favoritland och andra hem är Indonesien. Hon har rest, studerat och jobbat i landet i sammanlagt fem år.  Milla har en magisterexamen i indonesiska och en kandidatexamen i  utvecklingsstudier från Lunds Universitet. Milla arbetar med givarkommunikation på Läkare Utan Gränser och som modersmålslärare i indonesiska. 

 • André Möller

  André har hyst ett stort intresse för Indonesien sedan mitten av 90-talet. André har en doktorsexamen i religionshistoria med inriktning på samtida indonesisk islam och behärskar indonesiska i tal och skrift. André är författare till de enda svensk-indonesiska lexikonen som publicerats, och skriver regelbundet språkkrönikor i Indonesiens största dagstidning. 

Kontaktperson

 • Elin Ishihara Reseproducent

  Elin är halvjapanska och har varit i Japan oräkneliga gånger sedan barnsben tillsammans med föräldrarna och syskonen, genom studier, på nöjesresor, reportageresor, genom olika jobb inom resebranschen - och tröttnar aldrig! Har kombinerat studier i Japan med arbete på en karaokebar, och på universitetet blev det förutom journalistik också en Japaninriktning på Östasienlinjen. Halkade in i resesvängen 2004, och på Världens Resor får Elin producera resor till favoritresmålet som fortfarande är Japan. Kulturen, människorna, maten, kontrasterna, estetiken, vänligheten… det finns mycket att älska med detta land! Elin ansvarar även för Indonesien, Nord- & Sydkorea.

  elin@varldensresor.se
19 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se