Patagonien och Påskön

Länder som besöks

19 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se
Flygresan är klimatkompenserad

Denna resa bjuder på osedvanligt stora och varierade upplevelser. På Valdeshalvön möter vi pingviner, sjöelefanter, sydkapare och späckhuggare. I norra Patagonien färdas vi med båt över flera sjöar i ett spektakulärt sjö-och vulkanlandskap. Vi avslutar resan på världens mest mytompsunna ö, Påskön. Här gör vi strövtåg bland de enorma stenfigurerna. Resan går också till Buenos Aires och hamnstaden Valparaiso.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Flyg till Argentina
 2. Dag 2 Buenos Aires
 3. Dag 3 Buenos Aires
 4. Dag 4 Buenos Aires eller utflykt till Uruguay
 5. Dag 5 Valdéshalvön
 6. Dag 6 Valdéshalvön
 7. Dag 7 Esquel
 8. Dag 8 Bariloche
 9. Dag 9 Bariloche
 10. Dag 10 Bariloche till Puerto Varas
 11. Dag 11 Puerto Varas
 12. Dag 12 Puerto Varas
 13. Dag 13 Santiago
 14. Dag 14 Valparaiso och Santiago
 15. Dag 15 Påskön
 16. Dag 16-17 Påskön
 17. Dag 18 Påskön och Santiago
 18. Dag 19-20 Hemresa
Datum:
Pris: 67 900 kr
Enkelrumstillägg: 9 000 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. Avresa från Göteborg och Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot eventuellt tillägg. 
 • Svensk färdledning och lokala engelskspråkiga guider.
 • 4 flygbiljetter inom Sydamerika
 • Frukost och en lunch/middag per dag (halvpension).
 • Alla transporter med buss och båt enligt programmet samt transfer.
 • Del i dubbelrum på hotell. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Alla utflykter enligt reseprogrammet.
 • Nationalparksinträden som ingår: Påskön, Nahuel Huapi National Park, Bariloche, Península Valdés, Punta Tombo.
 • Övriga inträden och speciella utflykter (inte alla beskrivs här): Besök på tangoshow, Museo Egidio Feruglio, valnavigationsbiljett (Valdéshalvön), Liftstolar vid berget Campanario nära Bariloche, den spektakulära resan över Anderna, La Sebastiana i Valparaiso, diverse museum och inträden som inte nämns här.
 • Utförlig skriftlig deltagarinformation och karta.
 • Dricks till chaufförer, lokalguider och till de måltider som ingår i resan (se ovan).

Vad ingår inte i resans pris?

 • En måltid per dag, dryck

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat

Nedan ges medeltemperaturen för några av de platser vi besöker under resan, tänk då på att det är ett genomsnitt mellan dag- och nattemperaturer. Stockholm har dessa medeltemperaturer som jämförelse: maj 10 grader, juni 14 grader, juli 17 grader och augusti 16 grader.

 

Medeltemperatur oktober

Medeltemperatur november

Buenos Aires

17,7

20,6

Puerto Madryn

13

16

San Carlos de Bariloche

 

10,6

Puerto Varas/Puerto Montt/Ancúd

 

11

Valparaiso

 

15

Påskön

 

20

Santiago

 

17

Nederbördsmängden är låg i Santiago och Valparaiso denna tid på året liksom i Bariloche och Puerto Madryn. Dock regnar det en del i trakten kring Puerto Varas, Ancúd, Buenos Aires och på Påskön så ha med er regnponcho och/eller paraply. Ofta är det skurar som är övergående.

Tidsskillnad

Chile och Argentina - 3 timmar från GMT (- 4 timmar från Sverige). På Påskön är det dock -5 timmar från GMT (-6 timmar från Sverige).

Språk

Chile och Argentina: Officiellt språk är spanska. Engelska är det många yngre som talar, främst i storstäderna och på orter dit turister kommer såsom i orterna nära nationalparkerna. Även tyska kan fungera ibland då det bor en del tyskättlingar i både Argentina och Chile.

El

Chile: 220 volt, 50Hz. Runda tvåplugg såsom i Sverige (ojordad) eller runda treplugguttag (jordad) används, se nedan.

Argentina: 220 volt, 50 Hz. Rund tvåplugg såsom bilden visar till höger (ojordad) men absolut vanligast är att de har platta treplugg (jordad).

Lämpligtvis tar ni alltså med en universalelplugg som fungerar för alla tänkbara eluttag.

Valuta, växling, priser

Den chilenska valutan heter chilensk peso och har valutabeteckningen CLP.

Den argentinska valutan heter argentinsk peso och har valutabeteckningen ARS. 

Tänk på att det tillkommer påslag på någon eller några procent när man tar ut pengar från VISA och Master Card samt för många bankkunder även en transaktionskort avgift som är ca 35 kronor.

Vi rekommenderar att du har med dig lite USD i kontanter samt ett VISA/Mastercard kort.

Längre utläggning: Det går att växla till chilenska pesos på exempelvis Forex i Sverige men ofta behöver de beställas hem i förväg och det brukar inte vara fördelaktigt.

Det är enkelt att ta ute pengar i automat i Chile eller Argentina eller växla från USD/Euro på bank, hotell eller växlingskontor. Argentinska pesos brukar inte gå att växla i Sverige. På de flesta större restauranger och affärer i städer går det bra att betala med VISA eller Mastercard. VISA är vanligare än Master Card. American Express och andra kort kan man endast använda i mindre omfattning.

I Argentina är det stor inflation så om växlingskursen har ändrat sig på några dagar beror det sannolikt på detta. Dollar är ibland åtråvärda. I Argentina finns ”Blue Dollar Rate” som innebär svartväxling som ibland inte bara är på gatan utan i mindre stånd och där kan USD växlas till 20-60% bättre kurs än den officiella. Detta är dock förbjudet trots att det förekommer i princip överallt i Argentina.

Kostnader

Det är generellt lite billigare med mat, transporter, kläder, hantverk m.m. i Argentina och Chile, men skillnaden är inte så stor och i Patagonien och Påskön dit råvaror behöver fraktas långt är prisnivån högre än i övriga delar av länderna. I områden med mycket turister såsom i vissa delar av Buenos Aires går priserna också upp. Räkna med ca 100-200 kronor per måltid (exkl. vin om det ska drickas till maten). Frukost ingår varje dag och därtill en till måltid per dag (lunch eller middag). Vid något tillfälle kan det bli lunch och middag samma dag och ingen mat inkluderad en annan dag på grund av resans komposition, så att utflykterna och tidsschemat går smidigt. Antalet måltider som ingår kommer dock att hållas.

Matkostnader kan skilja sig lika mycket som i Europa. Här kommer några exempel:

Snabbmat och billiga alternativ:

Pizzabit (som i Argentina brukar vara bra i och med landets italienska arv): ca 10-15 kronor

Choripan (bröd med chorizo i): ca 25 kronor

Luncher och middagar på mer normala restauranger:

80-400 kronor, trerätters med enklare vin

Exklusiva restauranger

Från 400 kronor, trerätters med enklare vin

Det är inte vanligt att pruta såsom i Centralamerika men prutning kan förekomma på marknader och dylikt och då minskas priset ned med ca 5-10%.

Dricks

Dricks ingår i resans pris men dock ej för måltider som ni själva betalar för och till väskbärare och städpersonal.

Att betala dricks är vanligt och det kan kännas konstigt som svensk att personer förväntar sig dricks i större omfattning än hemma. Detta gäller vid restaurangbesök och till personer som utför någon form av service. Dricks skall dock naturligtvis endast betalas om man är nöjd. Normal dricks vid restaurangbesök brukar vara ca 10 %. Eventuella väskbärare kan man betala 2-3 kronor per väska. Det är inte så vanligt att ge dricks till taxichaufförer men däremot till lokala guider och chaufförer. Som ett råd är det bra att ha sedlar i fickan (trots att många i Sverige kanske är vana att alltid bara använda kort för alla slags betalningar).

Telefoni och internet

Att ringa från Sydamerika fungerar ofta bra från vissa internetcaféer i städer eller från hotell. Om ni har med er mobiltelefon se till att det är en mobil som har ”fyra band”. Tänk på att det även kostar mycket att ta emot samtal när man är utomlands. Det är billigare att kommunicera via SMS än samtal. Se till att stänga av datatrafik på en smart phone innan ni åker utomlands (kan göras på smart phone eller genom att man ringer till sitt teleföretag i Sverige). I alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en relativt låg kostnad kan använda internet och ofta även göra internationella samtal (Skype eller via telefonhytter). WiFi ska finnas på alla hotell under resan men kan fungera olika bra.

Mat

I de städer och samhällen vi besöker finns ett varierat utbud av restauranger. I Chile rekommenderar vi att du prövar fisk och skaldjur. I Argentina är köttet väldigt bra. Är du vegetarian finns bra alternativ. Oftast är middagar sena, speciellt i Argentina.

Det är strikt förbjudet att ta med sig äpplen till Chile eller annan frukt (grödor eller nötter). Det kan bli höga böter utan tvekan om de hittar det i tullen så tänk verkligen på detta. Fruktexport är viktigt för Chile och virus/bakterier och svampar som skulle kunna skada landets jordbruk vill man inte ha in.

Vatten

Även om man på plats säger att vattnet i både Santiago och Buenos Aires är drickbart rekommenderas buteljerad dricka under hela resan.

Säkerhet

Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte eller i läderbälte med dold förvaringsficka (det sistnämnda är kanske överkurs). Ett pengabälte kostar från 150 kronor och kan köpas i Sverige. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i din mejl. 

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Sydamerika är inte ett undantag. Länderna Chile och Argentina har i en regional kontext inte höga vålds- eller stöldnivåer men fficktjuveri förekommer. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den mellan benen. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.

Vaccination

Inför din resa krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix eller Gammaglobulin). Det kan förekomma myggor men det finns ingen risk för malaria eller denguefeber.

Pass

Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. 

Visum

Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader. 

Fotografera

Det kan vara bra att ta med ett extra batteri och kanske ett extra minneskort då det inte finns tillgång till ström alla nätter. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det jätteviktigt att fråga först.

Försäkring

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme.  

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget såsom dina mediciner och värdesaker. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan. Om försening av bagaget sker är det bra att även ha tandborste, underkläder och dylikt med sig så att man inte behöver köpa sådant under ankomstdagen.

Lit​teraturtips

Faktaboker:

 • Båtfärder och vildmarksridter. Minnen från en forskningsfärd genom Patagonien och Eldslandet av Carl Skottsberg (1909). Antikvarisk.
 • Till Robinson-ön och världens ände av Carl Skottsberg (1918). Albert Bonniers förlag. Antikvarisk.
 • I Patagonien av Chatwin Bruce. Brombergs förlag.
 • Patagonien – 300 mil till häst av Mikael Strandberg (2001). Alfabeta bokförlag AB.
 • Sigge- vildhunden från Patagonien av Mikael Strandberg (2001). Alfabeta bokförlag AB.
 • Amerikas indiankulturer av Jan-Åke Alvarsson (1997). Kultur i fokus. Uppsala.
 • Eldens vagga – en bok om Chile av Sun Axelsson (1993). Bonniersförlag.
 • Birds of Southern South America and Antarctica av Martin R. De La Peña och Maurice Rumboll.
 • Uttermost part of the Earth av Lucas Bridges (2007). Overlook Press.
 • A Short History of Progress av Ronald Wright (2004). Canongate. En prisbelönt civilisationskritisk bok med avstamp med exemplet Påskön.

Skönlitteratur:

 • Vill du läsa något skönlitterärt före avresa så finns exempelvis ett par av modernismens största argentinska författare översatta till svenska: Jorge Luis Borges samt Julio Cortázar. Borges litteratur skrev aldrig någon roman, däremot många kortare berättelser som ofta inte är lättlästa men som ofta är innehållsrika och spännande rent stilmässigt. Argentina är ett viktigt land inom litteratur, film och musik i regionen och fler exempel på kända argentinska författare är: Ernesto Sabato, Horacio Quiroga, Roberto Arlt, Adolfo Bioy Casares, Oliverio Girondo, Silvina Ocampo och Victoria Ocampo.
 • Gabriela Mistral är den första Latinamerikanska författaren som fick ett Nobelpris i litteratur. Denna chilenska kämpade för kvinnors rättigheter och skrev ofta poesi om natur, moderskap och kärlek. Viss poesi är översatt till svenska. Pablo Neruda, Chiles mest kända poet och tillika nobelpristagare. Flera av Nerudas titlar finns översatta till svenska, ofta tolkade av Artur Lundkvist. 
 • Det finns förstås fler bra romanförfattare från Chile och vi rekommenderar böcker av Isabel Allende, Luis Sepúlveda och Roberto Bolaño.
 • Romanen Påskön av Jennifer Vanderbes från år 2003, Bonniers (slut på förlaget). ISBN: 9789137121208.

Övrigt:

 • Americanos av Magnus Linton (2006) Bokförlaget Atlas. Americanos är Magnus Lintons Augustnominerade och överallt hyllade bok om Latinamerikas nya rebeller, ett politiskt resereportage om en kontinent i radikal förvandling.
 • Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott av Dag Retsö (2010) Studentlitteratur. Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.
 • Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter av Inger Enkvist (2010) Bokförlaget Atlantis. Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.

Reseguider/landinformation på engelska:

 • I serien Insight guides (APA Publications) finns en bok om vardera Chile och Argentina. Böckerna är på engelska och innehåller många fina bilder och övergripande information om länderna.
 • I serien In Focus (Interlink Books) hittar du också en bok om länderna ni besöker. Här behandlas historia, kultur och politik mer ingående.
 • En ytterligare bokserie är Culture Smart (Kuperard) som fokuserar på kultur, seder och bruk och vett och etikett i respektive land.
 • Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely Planet, Bradt o.s.v.

Musiktips

Chile:

 • Mycket av den musik som blivit känd i regionen och i Sverige från Chile är politisk och vänsterinriktad. Vänsterpolitisk musik: Ángel, Isabel och Violeta Parra som gjorde den ”indianska” folkmusiken mer tillgänglig, t.o.m. för en svensk publik genom exempelvis Jan Hammarlund och Arja Saijonmaa. Arja uppträdde i regionen nyligen och det var Violeta Parras sång Gracias a la vida (Jag ska tacka livet) som till stor del gjorde Arja känd bland så många i Sverige.
 • En av de mest kända låtskrivarna från Chile var Victor Jara.
 • Svenska artister som Mikael Wiehe och Cornelis Vreeswijk gjorde tolkningar av flera av hans sånger.    
 • Inti-Illimani var en annan vänsterinriktad grupp bland många från Chile vars sång ”Venceremos” blev en kampsång för Allendes presidentkampanj. Gruppen kämpade med sin musik mot Pinochet under exilåren och kassettband av gruppen var förbjudna i Chile under denna tid. Även här var andinsk folkmusik den stora inspirationskällan.  
 • Los Prisioneros och La Ley är chilenska rockband som framförallt är kända i Latinamerika.
 • Gondwana spelar reggae på spanska och turnerar över hela världen och har även besökt Sverige.

Argentina:

Argentinsk rock och tango är framförallt framstående men det finns många andra stilar och artister som egentligen borde fått plats i denna lista.

 • Carlos Gardel, tangokungen av Argentina och Uruguay.
 • Astor Piazzolla, fantastisk bandoneonist och kompositör av tangomusik.
 • Mercedes Sosa, protestsångare bl.a. under militärjuntans tid i Argentina.
 • Soda Stereo, Los Fabulosos Cadilacs, Gustavo Cerati, Charly García inflytelserika argentinska rock-band/artister i Latinamerika.
 • Fito Páez, Latinamerikas Elvis Costello.

Deltagare berättar

 • Resan innehöll verkligen allt! Natur, kultur, historia - allt från urgammal till nutid, sociala aspekter, mat, dryck... allt! Upplevelserna var så många att jag fortfarande inte tagit till mig allt jag upplevt
  Ulla Morling-Uppsäll
 • Påskön var helt överlägsen. Upplevelserna på denna underbara ö långt ute i Stilla havet översteg vida våra högt ställda förväntningar. Den lokala guiden, fantastiska Sabina var en oerhört kompetent och intressant människa som under vår vistelse tog mycket bra hand om oss. Avskedsmiddagen på familjens restaurang på kanten av Stillahavet är en kväll vi kommer att minnas länge. För övrigt var variationen i programmet med omväxling mellan storstad, natur och kultur utmärkt.
  Örjan Larsson och Liselotte Gjörup
 • Påskön, förstås. Jättebra guide. Behåll henne! Den spektakulära resan över Anderna var också fantastisk. När vi hade egen tid åt vi fantastiskt god mat. Guiden i Bariloche var också toppen. Behåll honom!! . Vi var glada över egen tid i Buenos Aires och kunde besöka Malba-muséet när övriga besökte Uruguay. Henrik Lindskoug löste det mesta på ett bra och trevligt sätt.
  Märta-Lena Alin

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Stefan Strömberg

  Stefan är författare, föreläsare och projektledare och har lett flera lyckade resor till Latinamerika. Han började resa i Latinamerika år 1988 efter att ha läst statskunskap, nationalekonomi och idéhistoria på universitetet. Tio böcker från kontinenten har han skrivit och talar spanska. Brinner för möten med människor och att fördjupa sig i främmande kulturer.

 • Henrik Lindskoug

  Henrik har bott i Argentina sedan 2004 och gjort många resor i stora delar av Sydamerika. Han är arkeolog och museivetare och har jobbat i olika svenska och argentinska projekt sedan 2001 i de argentinska Anderna. Han har doktorerat i antropologi vid nationella universitetet i Córdoba 2013 där han även undervisar i arkeologi och natur.

   

   

 • Lars Palmgren

  Lars var Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika i över 20 år. Han har bott i olika länder på kontinenten i över 35 år. Journalistiken är en passion och som pensionär fortsätter han att arbeta som frilans. Lars har gjort dokumentärfilmer och skrivit flera böcker. Han upplever uppdraget som färdledare som en inspirerande form av "direktsänd" journalistik.

Kontaktperson

 • Claes Göransson Reseproducent

  Efter att Claes la ner sin elitsatsning i tennis reste han till Mexiko för att arbeta och utforska mer av vad livet har att erbjuda. Han förälskade sig direkt i glädjen som den latinamerikanska kulturen gav och det var startskottet till många resor i Central- och Sydamerika för att lära känna ländernas kultur och människor. Claes har jobbat med att arrangera, samt leda idrottsresor runt om i världen. På Världens Resor vikarierar Claes som reseproducent för Latinamerika. En av de vackraste platser han vet är  Iguazufallen i Argentina dit han gärna ordnar resor.

  claes@varldensresor.se
19 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se